В категории:България

Нено Димов се сдоби с обвинение за умишлена безстопанственост

Според специализираната прокуратура хората в Перник щяха да имат вода, ако министърът на околната среда беше изпълнявал задълженията си. Ако случайно успеят да докажат обвиненията си в съда, Димов може да лежи в затвора до осем години

Снимка: МОСВ

Министърът на околната среда и водите в оставка Нено Димов получи обвинение в умишлена безстопанственост във връзка с кризата с водата в Перник.

Това се случи малко след като се появи официално потвърждение на новината от вчера, че Димов е подал оставка, а премиерът Бойко Борисов я е приел. Преди да бъде освободен официално от поста, оставката му все пак трябва да бъде гласувана от Народното събрание.

На нарочен брифинг от прокуратурата съобщиха, че Нено Димов, който вчера беше отведен на разпит в демонстративна акция, а по-късно и задържан за 24 часа, ще остане още 72 часа в ареста. Според специализираната прокуратура това се налага с мотив, че на свобода Димов може да повлияе на разследването, да извърши ново престъпление или да укрие доказателства. Утре прокуратурата ще иска постоянния му арест.

Обвинението към бившия председател на Института за дясна политика е в умишлена безстопанственост за това, че в качеството си на министър е дал разрешение за ползване на водата от язовир „Студена“ за промишлени цели на металургичното предприятие „Стомана“ и „Топлофикация–Перник“, съобщи наблюдаващият прокурор Ангел Кънев. Той е нарушил служебните си задължения в периода от началото на 2018 година до 17 ноември 2019 година.

Димов е правел това, въпреки че е бил предупреден няколко пъти от шефа на пернишкото ВиК за намаляващите обеми в язовира, каза Кънев и обясни, че в продължение на много време Димов не е обръщал вниманията за намаляващите обеми на водата в язовир „Студена“, въпреки че е получавал „точни графици и обеми“.

Събрани са близо 50 тома доказателства, като до момента щетата е за над 11 милиона лева. Ако Димов не беше разрешил подаването на вода към тези дружества в тези мащаби, то сега в язовира можеше да има около 7 млн куб. метра вода, достатъчни да няма режим в Перник, въпреки състоянието на водната мрежа, обясниха от прокуратурата.

За умишлена безстопанственост, извършена от длъжностно лице, законът предвижда наказание от 2 до 8 г. лишаване от свобода, уточнява „Дневник“.

Димов е разрешавал на дружества да ползват дори по-големи обеми, отколкото му е било поискано. „Това не е еднократен акт на министъра. Щетите са огромни: 97 000 души са на воден режим. Ние като прокурори не можем да закараме вода в Перник, но можем да изправим пред съда. Тези хора биха имали вода, ако министърът е изпълнил задълженията си“, добави Кънев, който ще трябва до докаже тези обвинения в съда.

Стана ясно още, че прокуратурата не е успяла да намери доказателство, че при ремонта на язовира е била изпускана вода. Ремонтът е бил извършен изцяло на подводен принцип от водолази.

„Стомана Индъстри“ е собственост на гръцката компания „Вилхалко“, а „Топлофикация – Перник“ е на фирми, свързвани с бизнесмена Христо Ковачки, посочва „Медиапул“.

До последно преди да се озове в ареста Нено Димов отказваше да подаде своята оставка. Още в средата на декември пернишката окръжна прокуратура издаде постановление, че Димов и министърът на околната среда и водите Петя Аврамова носят вина за водната за криза. До този момент Аврамова, която е министър от квотата на ГЕРБ, за разлика от Димов, е без повдигнати обвинения.

„В секторите води и въздух проблемите се решават и положителните резултати са факт“, заяви на брифинг в МОСВ преди десетина дни Димов по повод обявеното решение на БСП да поиска вот на недоверие към правителството заради провал в екологичната политика.

На този етап обвиненията към Димов касаят единствено водната криза в Перник, но не и казуса с вноса на боклук в страната, за който прокуратура вчера обяви, че извършва проверки в МОСВ.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар