В категории:България

Нено Димов се сдоби с второ обвинение – за концесията в Банско

Прокуратурата се сети отново за нарушението на концесионния договор от страна на „Юлен“ АД, за което правителството знае още от 2011-та година. И обвини бившия министър на околната среда и водите, че не е изпълнил препоръките да предоговори условията с фирмата концесионер, нарушавала дълги години договора с държавата

Бившият министър на околната среда и водите и бивш председател на Института за дясна политика Нено Димов, който е в ареста заради обвинение по повод водната криза в Перник, се сдоби с второ обвинение – за концесията на ски зона „Банско“.

От специализираната прокуратура съобщават, че срещу него е започнало разследване за умишлена безстопанственост. При задържането на Димов наблюдаващият прокурор Ангел Кънев обяви, че разследващите са намерили документи, свързани с концесията на ски зоната, припомня БНР.

Новото обвинение на Нено Димов е за „извършени действия по служба, свързани с концесията на ски зона „Банско“, чийто концесионер е търговското дружество „Юлен“ АД. Разследването е възложено на спецследователи, пише в съобщението от прокуратурата.

Още в далечната 2011 г. първото правителство на Бойко Борисов установи, че концесионерът неправомерно е използвал площ с 2/3 по-голяма от предвидената в договора, с което са засегнати стари мурови гори.

След години на двусмислени сигнали от страна на поредица правителства главният прокурор Сотир Цацаров заяви през 2018-та година, че не може повече да си затваря очите за бездействието на правителството спрямо нарушение, за което то знае от 8 години.

Вместо обаче директно да предприеме действия спрямо отговорните лица, Цацаров даде препоръки на кабинета да предоговори условията с „Юлен“. От тогава насам казусът беше обгърнат с ново мълчание, за да се стигне днес до новото обвинение към Нено Димов, който е министър от 2017-та година.

Изпълнението на указанията за промяна на концесионния договор възложено на Димов, който трябваше да започне преговори с концесионера „Юлен“. Именно това писмо са намерили разследващите при обиските преди задържането на Димов, а Кънев заяви, че прокуратурата ще провери дали ексминистърът на околната среда не е бездействал умишлено в ущърб на държавния интерес, за да набави облага за концесионера.

Нено Димов се намира в ареста от 9 януари насам, когато беше отведен за разпит, а по-късно прокуратурата поиска постоянна мярка „задържане под стража“, което съдът уважи.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар