В категории:България

Столична община и „Витоша ски” отново влязоха в спор за неработещите лифтове

Общината отново настоява съоръженията да се ремонтират, а собственикът повтори тезата си, че законът не му позволява да го направи. Подобно на много други и този казус може би очаква да се случи инцидент с пострадали, за да бъде подходено към разрешаването му.

Кабинковият лифт на Симеоново стана сцена на инцидент през 2016 г. Общината може би очаква следващия, за да предприеме нещо относно занемарената инфраструктура на Витоша. Снимка: Wikimedia Commons

На пресконференция в сряда столичният кмет Йорданка Фандъкова заяви, че „ще възложи на собственика” на лифтовете и съоръженията на Витоша „или да възстанови, или да премахне съоръженията”. По думите ѝ „това ще се случи, след като приключи проверката на състоянието им, която в момента се изпълнява от общинската дирекция „Контрол по строителството“. Въпросната проверка бе обявена още през януари, но явно изтеклите месеци оттогава не са били достатъчни за завършването ѝ.

Кметът обаче не уточни как ще се случи това, след като договорът, чрез който съоръженията в планината са продадени през 2007 г., не задължава фирмата да ги поддържа работещи. Той единствено предвижда скромни задължения за „Витоша ски” – да направи инвестиции за 500 хил. лв. и да поддържа определен брой работни места, като за нарушение на второто тя вече е била глобена от Агенцията по приватизацията. Договорът не предвижда никакви клаузи, които да водят до прекратяването му.

В съобщение до медиите след пресконференцията „Витоша ски” повтори тезата си, че законови ограничения не позволяват ремонтът и подмяната на съществуващите лифтове и такива могат да започнат едва след като бъде приет нов план за управление на природен парк Витоша, какъвто трябваше да бъде готов още през 2014 г. Тогава обаче проектът за нов план бе върнат след протести срещу твърде либералните режими, допускащи строителство и други дейности на 40% от територията на парка при 10% досега.

Докато бъде приет нов план, в сила остава старият, който не допуска никакво ново строителство. Въпреки това, според бившия министър на околната среда и водите в кабинета „Борисов-2” Ивелина Василева, този план позволява подмяната на съществуващите съоръжения. Накратко, предишното ръководство на МОСВ твърди, че няма законова пречка да се поддържат съоръженията, Столична община изрично настоява това да се направи, а фирмата концесионер се придържа към тезата си, че законът ѝ връзва ръцете, въпреки голямото желание да започне работа веднага.

В тази странна ситуация изглеждат основателни съмненията, че „Витоша ски” използва възможността си да занемари съоръженията, за да натиска за приемането на по-либерален план за управление, позволяващ не просто поддръжка, но и разрастване на ски инфраструктурата в планината. „Замразяването” на част от близката до столицата планина за ски спортове вероятно дори не носи особени загуби на собственика на съоръженията, след като „Витоша ски” и „Юлен”, който държи концесията на ски зоната в Пирин, имат един и същ краен собственик. Ако спирането на много съоръжения във Витоша подкрепя натиска за по-отворен към строителни инвестиции план за управление, то опашките и претоварването на пистите в Банско правят същото по отношение на плана за управление на национален парк „Пирин”. Планът за инвестиции на компанията включва нови писти и лифтове, както и разширяване на старите, което ще изисква разширяване на съществуващите просеки.

Интересното е, че „Витоша ски” коментират само възможността за ремонт и строителство, но не и вариантът, споменат от Йорданка Фандъкова, опасните и неподдържани съоръжения да бъдат премахнати. През 2016 г. дете падна от кабинка на Симеоновския лифт, като тогава „Витоша ски” обвини пострадалите, че са оказали натиск върху вратата, което те категорично отричат. За щастие, тогава инцидентът се размина без сериозни наранявания. Общината би могла да поиска спиране или дори демонтиране на съоръжения, ако проверката стигне до извода, че те са наистина опасни и ако има политическа воля позиционната война на Витоша да приключи. Или в духа на традициите на държавното управление в България може да продължи да отлага решението, докато се стигне до наистина сериозен инцидент.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар