В категории:България

Общината да управлява отново Витоша, поиска председателят на СОС

Председателят на столичния общински съвет Елен Герджиков от ГЕРБ изглежда узрява за идеята, че държавата може да бъде по-добър стопанин на съоръженията в парк Витоша

Снимка: „Барикада“

Столичната община да развива и поддържа публичната инфраструктура в природен парк „Витоша“, както и да координира дейностите там. Това решение на казуса с Витоша предлага в интервю за Offnews.bg председателят на столичния общински съвет Елен Герджиков от ГЕРБ.

От години голяма част от транспортната инфраструктура в парка на практика не работи или е недостъпна за столичани и гости на столицата, което предизвиква все повече недоволство от начина, по който приватизаторът „Витоша ски“ я управлява. Това доведе и до мнения, че приватизационната сделка трябва да бъде развалена.

Идеята приватизираната от „Витоша ски“ публична собственост да бъде отнета и върната обратно на общината изглежда зрее и в Елен Герджиков, който признава в интервюто, че за него Витоша е „болна тема“. „Общината иска да влезе в управлението на Витоша“, посочва изданието още в заглавието, а в течение на разговора Герджиков посочва, че „макар туристическата ѝ част да се намира на територията на Столична община, ние сме лишени от участие в управлението ѝ“.

„Целта ни е ясно заявена – да превърнем планината от силует на градския пейзаж в място за активна почивка“, посочва Герджиков и повдига въпроса с новия План за управление на парка, който се бави вече няколко години. „След нашето активно настояване, Министерствата на спорта, на екологията и на земеделието започнаха процедура по промяна на настоящия. Тази промяна трябва да отстрани противоречията между Плана за управление и Закона за горите и Закона за устройство на територията, както и да лиши от каквато и да е възможност за оправдания сегашния собственик на съоръженията за бездействието му“, коментира председателят на СОС.

„Може би е време да се помисли за създаването на специализирана общинска структура, която да развива и поддържа публичната инфраструктура в парка, както и да координира дейностите там. И да поискаме от държавата да ни предостави тези отговорности“, заявява Елен Герджиков, с което на практика се присъединява към идеята собственността на инфраструктурата да бъде променена. Изказването по темата завършва с обещанието на Герджиков, че СОС и специално създадената от него комисия за решаването на проблемите на Витоша ще бъдат активни, за да се „осигури на столичани това, което заслужават“.

Думите на Елен Герджиков идват няколко седмици след коментара на Бойко Борисов, че „държавата е лош стопанин“, изречени по повод сделката с ЧЕЗ. По-късно стана ясно, че държавата всъщност има желание да се включи в сделката.

През февруари от отговори на кмета Йорданка Фандъкова и на председателя на надзорния съвет на агенцията на запитване на „Капитал“, отправено по Закона за достъп до обществена информация стана ясно, че нито Столичната община, нито Столичната агенция по приватизация и инвестиции (САПИ) знаят кой е реалният собственик на „Витоша ски“.

„Витоша ски“ е 100% собственост на регистрираното на Британските Вирджински острови „Елора мениджмънт“, което от своя страна е собственост на кипъреца Георгиус Георгиу, който пък е краен собственик и на концесионера на ски зона Банско „Юлен“ АД, показва справка на „Капитал“ в търговския регистър. От изданието припомнят, че на 5 януари пред „Нова телевизия“ адвокат Петър Петров, който е член на съвета на директорите на „Витоша ски“, заяви, че Георгиу е номиналният собственик на дружеството, а всички български институции знаят кой е реалният.

В интервю за bTV също през февруари премиерът Бойко Борисов призна, че реалният собственик на „Юлен“ е един от основните акционери в Първа инвестиционна банка (ПИБ) Цеко Минев. По-късно от ПИБ отрекоха, че това твърдение на Борисов.

В началото на годината на съвместна пресконференцията коалицията около „Да, България“, ДСБ и „Зелените“ се обяви за разтрогване на приватизационния договор с „Витоша ски“ и дори стартираха онлайн подписка в подкрепа на искането отговорността за цялостното развитие на планината да бъде отнето от частни ръце и предоставено в ръцете на общината.

„Настояваме управляващите Столична община и Столичен общински съвет да ревизират или разтрогнат приватизационния договор, така че да осигурят функциониращи лифтови съоръжения; Да предвидят средства в бюджета за настоящата година за евентуалното премахване за сметка на собственика на съоръженията, за които след проверка бъде установено, че са опасни и за които собственикът отказва да се погрижи, както и за подобряване на автобусните маршрути с по-редовно разписание и връзки“, обявиха петте формации, поне от четири от които се определят като десни, а една от тези четири – като либертарианска.

В началото на март няколко леви организации, сред които „Солидарна България“, Колектив за обществени интервенции, колектив „dВерсия“, фондация „Документални“, партия АБВ и партия „Българската левица“ също застъпиха принципното разбиране, че общи блага като Пирин и Витоша не трябва да бъдат „в лапите на олигарси“, независимо от конкретните имена.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар