В категории:България

„Да, България“, ДСБ & co. настояват за общинско управление на лифтовете на Витоша

Разтрогване на приватизационния договор и поемане на управлението върху лифтовете на Витоша от общината искат петте формации. Според тях сегашното положение, до което частната компания „Витоша ски“, която притежава лифтовите съоръжения, е докарала нещата, е „абсолютно недопустимо“

Подписка за разтрогване на приватизационния договор с частната компания „Витоша ски“ и връщане на транспортната инфраструктура и отговорността за цялостното развитие на планината в ръцете на общината стартира коалицията между „Да, България“, Демократи за силна България, ДЕОС, БЗНС и „Зелените“.

Петте формации, поне от четири от които се определят като десни, а една от тези четири – като либертарианска, по същество настояват за отнемане на собственост от ръцете на частник и придобиването ѝ от държавата, или в конкретния случай – от общината.

Още преди дни коалицията около Христо Иванов и Атанас Атанасов обяви на пресконференция, че настоява за „връщане на Витоша на гражданите на София“. Макар специалистите по политически маркетинг да са се постарали добре да опаковат искането си, най-вероятно за да не бъдат твърде лесно „обвинени“ в искане за национализация, становището им буквално гласи:

„Настояваме управляващите Столична община и Столичен общински съвет да ревизират или разтрогнат приватизационния договор, така че да осигурят функциониращи лифтови съоръжения; Да предвидят средства в бюджета за настоящата година за евентуалното премахване за сметка на собственика на съоръженията, за които след проверка бъде установено, че са опасни и за които собственикът отказва да се погрижи, както и за подобряване на автобусните маршрути с по-редовно разписание и връзки, както и с използването на автобуси на природен газ или най-добре електрически превозни средства“.

„Да, България“, Демократи за силна България, ДЕОС, БЗНС и „Зелените“ настояват също така общината да започне „публична дискусия за цялостно развитие на туризма“, който да включва: разработване на цялостен план за интегриран достъп до планината и ангажимент на общината в поддържането на туристическата и комуникационна инфраструктура; разработване на цялостен план за развитието на ски и други спортове на Витоша с приоритет върху детския и масов спорт; оценка, за целите на следващия план, на възможностите за връзки между съществуващите писти и трасиране на нови, без излишна сеч и премахване на морени, както и за възстановяването на съществуващите по-малки трасета.

Настоявайки софиянци „да си поискат Витоша обратно“, петте партии вече са стартирали подписка, под която всеки желаещ може да се подпише за ревизиране или разтрогване на договора с фирмата и предвиждане на общински средства за развитие на планината.

Наблюдавайки как се развива планината в частни ръце дълги години Христо Иванов, Атанас Атанасов и колегите им са стигнали до извода, че „сегашното положение, при което достъпът до планината е силно затормозен и практически всички съоръжения са опасни и/или неработещи, е абсолютно недопустимо“.

В подписката можете да се включите тук. 

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар