В категории:България

Шайка източила общинско дружество

Цялостен одит на „Чистота Искър“ ЕАД констатира нагли схеми за злоупотреби, вършени години наред. Служители, включително настоящия директор, са заплашвани с физическа саморазправа от бабаити на схемаджиите. Махат четвъртия управител на дружеството за последните пет години и първия, който се е опълчил на съсипването му

Снимка: https://www.facebook.com/fandakova.bg

За последните 5 години четвърти директор (!) на софийската общинска компания за почистване, събиране и депониране на отпадъци „Чистота Искър“ ЕООД, се очаква да бъде сменен.

Сам по себе си този факт е самопризнание за пълния провал на Столична община в управлението на своята собственост! Но той е само върхът на айсберга.

Настоящият изпълнителен директор на „Чистота Искър“ е Стефан Пейков, работил към Министерството на околната среда и водите. Той е назначен за шеф на дружеството съвсем скоро – през април 2019 г., пет месеца след началото на цялостен одит на компанията, който (най-сетне) трябва да провери постъпилите в Столична община сигнали за тежка безстопанственост и източване на общинската фирма.

Жалбите и сигналите към СО, натрупани през последните години, често са подкрепени с доказателствен материал, ако идват от служител на по-високо ниво, но има и такива, които са емоционален израз на недоволството на работниците, когато нямат достъп до документация, с която да потвърдят свидетелствата си.

Очаква се Пейков да бъде сменен от Цветомир Жеков – доскорошен кмет на столичния район „Изгрев“ и неуспял кандидат на ГЕРБ за нов мандат. Жеков вече беше настанен в борда на директорите на дружеството. Явно партията започва трудоустрояване на кадрите си, които получиха наказателен вот от избирателите.

„Барикада“ разполага с копие от заключенията на одита, който описва нагли схеми за злоупотреби, случвали се необезпокоявано години наред с любезното съдействие и на преизбраният наскоро кмет на район „Витоша“ Теодор Петков, който е и зам.-председател на СДС. Съпругата на г-н Петков към момента на одита пък е зам.-управител на „Чистота-Искър“. Кметът на район „Витоша“ подписва договор с „Чистота Искър“ ЕАД за извършване на корекция на река Боянска. Сумата по договора е над 600 хил. лв., а с изплащането на сумите е надскочен бюджетният лимит на възложителя за 2017 г. Договорът не е подписан от юрист и според одитната комисия, предварително е обречен на неизпълнение. Впоследствие част от сумата е върната на район „Витоша“, но това финансово жонглиране е помогнало „Чистота Искър“ да покаже положителен финансов резултат, от който зависи размерът на заплатите на ръководството на общинското дружество.

Документираните злоупотреби

Общинските съветници, които са принципал на дружеството, не са запознати с одита, защото не им е предоставен от кмета на Столична община Йорданка Фандъкова

Тук ще публикуваме части от фактологията и изводите на комисията, извършила проверката през първото шестмесечие на 2019 г. Част от тях бяха описани в публикации на колеги от други медии, обръщаме внимание към тях, за да продължим след това с последвалите действия на ръководството на „Чистота Искър“.

 • Договорите     и съпровождащата ги кореспонденция са     в насипно състояние при различни     служители
 • Налични     са подписани договори за наем на техника     и строителство в условията на конфликт     на интереси с фирма, чиито собственик     е служител в дружеството“
 • Назначавани     са длъжностни лица, без необходимия     образователен ценз за изпълнение на     функционалните си задължения“.     Включително зам.-управителката Кристина     Петкова – за която вече казахме, че е     съпруга на кмета на район „Витоша“.

Един от най-смущаващите примери обаче е Христо Цолов – назначен като общ работник, който след това бива повишен до организатор на строително-монтажни дейности. „Същият е собственик на фирма „ИНФИНИ НЕТ“ ООД, с която дружеството има договорни отношения, както и с фирмата на бившата му съпруга – „БСК-БИЛД“ ЕООД“. С фирмата, чийто собственик е и служител на „Чистота Искър“, общинското дружество е сключило поредица договори. От наем на техника фирмата на бившия общ работник Цолов е получила около 600 хил. лв., а за извършване на строително-монтажни работи почти 650 хил. лв. Други 270 000 лв. са изплатени на фирмата на съпругата на Цолов. Така над 1,5 млн. лв. са източени от общинското дружество през частни фирми на един от нейните служители.

 • Фрапиращ е случаят със заплащане „наем скеле за обект „Бърдова глава“ – за направата на кофража „Чистота Искър“ документално наема подпори. Договорът е сключен 8 месеца след     реалното извършване на дейностите с фирма, която е регистрирана едва след приключване на работата по кофража. Всъщност, работата е свършена с подпори платени от „Чистота Искър“ месеци по-рано. Да обобщим: Общинското дружество купува необходимото му строително оборудване, а след приключване на работата, плаща на току-що регистрирана фирма наем за същото такова оборудване.
 • „Чистота Искър“ подписва договор за строителство с район „Витоша“. Веднага сключва друг договор с подизпълнител за извършване на уж поетите от нея дейности на обекта. „Фирмата е с капитал  500 лв., като за м. октомври (датата на подписване на договора) осигурените лица са „0“, а за м. ноември са „3“, което буди недоумение, че за периода 15.10.2018 г. до 21.12.2018 г. на „БСК-БИЛД“ ЕООД са изплатени 208 669.24 лв. за няколко обекта“.
 • За     всички обекти, на които са възложени на дружеството за изпълнение строително-монтажни работи през 2017 и 2018 г. от външни контрагенти и превъзложени на фирми – подизпълнители, са закупувани материали и изплащани заплати на работници от „Чистота Искър“ ЕООД, а за същите дейности са изплатени суми на подизпълнителите, с което е ощетено дружеството“.
 • Лицето никога не се е явявало на работа на обекта, не го познават, а регистрират в месечните присъствени форми присъствието му по указания на Валентин Тодоринов „Организатор по транспорта механизация в сектор „Транспорт и логистика“. Ваучерите за храна 60 лв. месец се получават от Управителя Юлиян Михайлов“. Този случай се повтаря и с метачка, която никой от общинското дружество не е виждал на работа. Комисията изразява становище, че тези два случая не са инцидентни, а е въведена практика за назначаване на „мъртви души“.
 • „Въпреки незадоволителните финансови резултати на дружеството за 2018 г. през м. февруари 2019 г. се завишават значително заплатите на избрани служители“.
 • 106 000 лв. са изплатени за юридическа помощ – договор с правна кантора, отделно договор със собственика на същата правна кантора в качеството му на физическо лице. В дружеството има юрист, назначен на трудов договор. Въпреки цялата правна мисъл, за която си плаща „Чистота Искър“, много от договорите не са съгласувани юридически, а в контрактите с подизпълнителите не е предвидена гаранция за извършваните дейности.
 • По договора с „Грийн Партнърс“ АД (фирмата на Румен Гайтански-Вълка) са изплатени 18 млн. лв. без ДДС, като се плаща по 7,80 лв. на изминат километър, но не е пояснено на пълен или на празен курс. „Комисията констатира, че параметрите на договора са за наем на техника, а дейността се изпълнява и отчита като подизпълнител“. Най-смущаващо е, че за ноември 2018 г. са отчетени близо 3300 изминати километри от снегорини на частната фирма, а в този период сняг не е валял.
 • До толкова мащабно преотстъпване на дейности се стига, след като чисто нови машини са били бракувани. Документирано е и бракуването на два товарни автомобила.
  Три подобни снегорина са бракувани, докато са били в гаранция.

  Голяма част от бракуваната техника е продадена на частни фирми на занижени цени или без оценка от лицензиран оценител“.

 • Дружеството разполага с 16 леки автомобила. Установено е, че същите се ползват като лични и по     време на отпуск.
 • Сключени са 4 договора за ремонт и поддръжка на автопарка на обща стойност почти 600 000 лв. Въпреки това от много време основните машини за компактиране на отпадъците на депо „Долни Богров“ не работят, което не позволява уплътняването на боклука и създава предпоставки за пожари.

Комисията заключава: „Голяма част от изнесените факти в сигналите се потвърдиха, като се установиха и други нарушения на законовите разпоредби и изискванията на вътрешно нормативните документи, конфликт на интереси и отклоняване на финансови средства с цел лично облагодетелстване на определен кръг длъжностни лица и външни контрагенти“. Също така в одита се подчертава, че СО и СОС са въведени в заблуда. Която очевидно продължава с години, а за част от злоупотребите, напомняме, Столична община е получавала сигнали.

Кранчето спира

По отношение на договора с фирмата на Румен Гайтански-Вълка – „Грийн Партнърс“ АД, настоящият директор на общинското дружество Стефан Пейков предприема стъпки за прекратяване на отношенията още в края на юли 2019 г. И към момента обаче подизпълнителят продължава да извършва дейности по почистване и сметосъбиране, тъй като Столична община все още не е посочила новата фирма, която ще извършва работата. Оферти се събираха през миналата година по обявена от СО обществена поръчка.

Във връзка с констатираните нередности в предприятието, през месец юни 2019 г. настоящият директор поставя GPS-и на целия автомобилен парк. В отговор на запитване от страна на синдикалната секция на КТ „Подкрепа“ в дружеството се казва следното: „Представената и проверена документация, касаеща зарежданията с мобилната цистерна на дружеството на обектите Депо „Долни Богров“ и Депо „Суходол“, доказва отклоняване, източване и кражба на дизелово гориво, собственост на „Чистота Искър“ ЕАД, и то само за периода от 01.06.2019 г. до 08.10.2019 г., в смущаващи размери – около 19 880 /деветнадесет хиляди, осемстотин и осемдесет/ литра дизелово гориво.“ Синдикалните членове изпращат редица въпроси към ръководството, след като на всички шофьори е поискано детайлно обяснение за начина на зареждане на гориво, кой реално им спуска заповеди, свидетели и участници ли са в други нерегламентирани практики.

От същия отговор става ясно, че през ноември миналата година е назначена комисия, която да изчисли, установи и удостовери количествените и финансови параметри на констатираните злоупотреби със служебно дизелово гориво. В ход са и проверки по отношение на нерегламентирано отклоняване на материални активи /скъпоструващи части от машини, части за сепариращата инсталация, включително и скъпи нови електродвигатели, автомобилни гуми/, собственост на „Чистота Искър“ ЕАД, като данните отразяват, че отново тези нерегламентирани действия са извършвани основно по нареждания на длъжностното лице Валентин Тодоринов. Това име се появява неколкократно и в доклада на извършения одит, като се изразяват съмнения в родствена връзка със зам.-управителя на дружеството Кристина Петкова, която е съпруга на кмета на район „Витоша“ от СДС.

Валентин Тодоринов е и част от „схема за отклоняване на дизелово гориво“. „Организирано и безцеремонно с цел отклоняване, източване и кражба на служебно дизелово гориво, са извършвани нерегламентирани действия, представляващи тежки злоупотреби“ – гласи отговорът към синдикалната секция. След нвколкомесечно наблюдение, включително проследяване на мобилната цистерна, е бил заловен друг участник в кражбите. За да има доказателства, са извикани и представители на МВР. Въпросният участник е бил уволнен дисциплинарно.

До ръководството са подавани сигнали от служители на „Чистота Искър“ ЕАД за добре организирана група, отговаряща и разпореждаща се с механизацията, транспорта и други материални активи, в която нарежданията са се давали отново от Валентин Тодоринов. По заповед на последния се е премествала техника от депата, а той е подписвал всички документи. Сигналите идват вследствие на това, че служителите на обектите Депо „Долни Богров“ и Депо „Суходол“ не са могли да изпълняват адекватно вменените им задължения, тъй като са били заплашвани и обиждани именно от Валентин Тодоринов. Работници са принуждавани да напуснат работа. По тези сигнали е образувана проверка, а на Тодоринов са иззети функциите, свързани с организацията и отчетността.

С нарочна заповед е забранено ползването на служебни автомобили за лични цели. На двама от служителите на предприятието са наложени дисциплинарни наказания за неспазване на тази заповед – Радослава Русева и Валентин Тодоринов. Както се вижда, името на Тодоринов присъства във всички схеми, документирани в предприятието. Според източници на „Барикада“, това лице и преди е било уволнявано, а при смяна на ръководството отново се връща. Очевидно автомобилният монтьор (според одита, това е неговото образование и квалификация) е много ценен за общинското дружество с организационните си умения. Които подсилва със заплахи за физическа саморазправа и телефонен тормоз към останалите работници.

Инициираните от настоящия директор г-н Пейков процеси по оптимизация и подобряване качеството на извършваните дейности в „Чистота Искър“ ЕАД изискват време. В писмото си до синдикалната секция той подчертава, че допълнително препятствие е и явното несъгласие за промени от определени служители с ръководни функции в дружеството.

По част от производствата все още не са наложени дисциплинарни наказания, тъй като виновните нарушители на трудовата дисциплина препятстват дисциплинарните производства, представяйки до момента болнични листове за временна неработоспособност. Болничните са обжалвани от Пейков. Директорът подчертава:

„За тези мои действия, насочени към подобряване финансовото състояние на дружеството са отправяни агресивни заплахи за саморазправа с изпълняващите съвестно своите задължения служители от неизвестни лица, включително към мен, чрез телефонни заплахи и заплашителни sms съобщения, за което съм подал сигнали към прокуратурата“.

Всички доклади, след приключване на проверките, ще бъдат предадени на Столична община, тъй като тези престъпления срещу собствеността излизат извън трудовите нарушения и за тях следва да се приложат разпоредбите на Наказателния кодекс. Ако разследванията изобщо бъдат довършени.

Страхът се завръща

Тази вътрешна за предприятието комуникация се води в последните месеци на 2019 г. В първите дни на 2020-та става ясно, че Пейков ще бъде заменен с Цветомир Жеков. Причините? Работниците не са уведомени за тях. Но след нормализирането на работния процес, добрата комуникация с досегашния директор и ограничаването на злоупотребите от страна на заподозрените за източване на дружеството, информацията, че директорът ще бъде сменен, връща страха сред служителите на общинското дружество. Част от тях са свидетелствали за извършваните злоупотреби с обещанието, че няма да пострадат от безчинстващата в предприятието шайка.

На 10 януари тази година работниците на „Чистота Искър“ ЕАД изпращат писмо до кмета на СО Йорданка Фандъкова, в което изразяват опасенията си от предстоящите рокади. И настояват директорът да не бъде сменян. Писмото е подписано от 227 от общо около 300 работници и служители на дружеството.

След унищожителния доклад от одита, който не беше предоставен от г-жа Фандъкова на общинските съветници, от страна на настоящото ръководство на „Чистота Искър“ ЕАД са предприети всички възможни стъпки за въвеждане на ефективен контрол в предприятието, прекратяване на неизгодните договори, дисциплинарно уволнение на уличените в злоупотреби служители. Защо тогава столичният кмет иска да смени изпълнителния директор, преди да са приключени проверките и преди да получи доклади за реално нанесените щети? Логичният отговор е един: Ще бъдат засегнати финансови интереси на близки до СО и управляващата партия лица, а това не бива да се допуска.

Напомняме, че в предходния си мандат г-жа Фандъкова обеща, че постепенно почистването на всички райони на София ще бъде поето от общинското дружество. Това не само не се случи, но и с новата обществена поръчка се отнемат вече дадени на „Чистота Искър“ столични райони. Защото междувременно дружеството е съсипано – бракувани са нови машини; преотстъпвани са дейности на частни фирми; извършвани са строително-монтажни работи, които не отговарят на техническите изисквания; заплашвани и унижавани са работници, част от които напускат, а управляващите продължават да се оплакват от недостиг на работна ръка…

Може да проектираме картината от „Чистота Искър“ върху по-голямата част от държавните и общински дружества в България, в които на управленски места се настаняват неслучили и провалени политици. Десни правителства унищожават публична собственост, след което дълбокомислено и „експертно“ обясняват, че държавата е лош стопанин. А държавата в случая, уви, са те.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар