В категории:България

Общината се отказва от мерки за спрените лифтове на Витоша

Скоро след като Йорданка Фандъкова се закани да „възложи“ на собственика да ремонтира или премахне неработещите съоръжения, общината направи крачка назад

Неработещият лифт „Конярника“. Снимка: Wikimedia Commons

Три седмици след като Йорданка Фандъкова се закани на пресконференция, че „ще възложи на собственика” на почти всички лифтове и влекове на Витоша да ремонтира или премахне неработещите съоръжения, Столична община направи крачка назад. Това стана ясно от интервю за БНР на директора „Общински строителен надзор“ арх. Влади Калинов, който съобщи, че обявената още в началото на година проверка на съоръженията е приключила.

Резултатите от нея не стават напълно ясни от изказването му, но се разбира, че според общината опасни съоръжения, които непосредствено да застрашават преминаващите туристи, няма. Става ясно, че по някои от сградите има забележки, но те не са за „тежки и конструктивни изменения” и от собствениците се очаква да ги поправят до „2-3 месеца”. Бившият директор на природен парк „Витоша” Тома Белев обясни, че е поискал такава проверка още преди 7 години и че кметът Йорданка Фандъкова носи персонална отговорност за сигурността на съоръженията.

От думите на архитект Калинов пък става ясно, че Столична община вече заема позицията на собственика „Витоша ски”, че старите лифтове и влекове не могат да се ремонтират, докато не се приеме нов план за управление на природния парк. Досега Йорданка Фандъкова настояваше, че собственикът е длъжен да поддържа съоръженията и заплашваше, че ще се намеси, ако той продължи да не го прави.

Сега кметът не свиква пресконференция, а е оставила на един архитект (дори не главния архитект на общината) да съобщи, че вече смята, че е необходима „процедура през МОСВ, където да се направи преотреждане, тъй като Планът за управление на Витоша забранява разполагането на нови стълбове”. Вместо да накара собствениците да поддържат или премахнат съоръженията от общината „помолили концесионерите да инициират такава процедура”.

Според него „концесионерите имат желание да го направят, въпросът е как ще се преборят с тези сложни юридически стъпки, които им предстоят. Вие видяхте какво се случи в Пирин, доста сложничко беше.” Архитект Калинов на няколко пъти използва термина „концесионер” по отношение на „Витоша ски”, които всъщност са собственици на почти всички лифтове и влекове в планината. Това не вдъхва особена увереност в компетентността на общината да гарантира сигурността на туристите.

Тома Белев възрази, че настоящият план е рестриктивен само относно новото строителство в парка, но „няма никакви забрани по отношение на промяната на лифтовите съоръжения”, а планът за управление дори „препоръчва да се подменят или демонтират морално остарелите съоръжения, представляващи опасност”. Според него собствениците не са заявявали желание за подмяна на никой от лифтовете и съответно никой не им е отказвал разрешение, което би доказало твърденията на „Витоша ски“ и арх. Калинов. Освен това, чл. 54 от закона за горите не изисква да се преминава през сложната процедура за преотреждане, която общината помолила собствениците да предприемат, когато става дума за съществуващи лифтове. 

Припомняме, че през 2016 г. дете падна от кабинка на Симеоновския лифт, като тогава „Витоша ски” обвини пострадалите за инцидента. Две години по-късно причината за инцидента все още не е установена.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар