В категории:България / Избрано

Декларация от ляво: Борбата за Пирин е борба за справедливо развитие

„Борбата за природни богатства на Пирин не е просто борба за опазването на уникални видове и местообитания, а за справедливо развитие изобщо. Това е борба за опазването на едни от малкото останали общи блага от лапите на олигархията, която – независимо от своето име – се бори да заграби публични услуги, ресурси и блага“, пишат в обща декларация „Солидарна България“, Колектив за обществени интервенции, колектив „dВерсия“, фондация „Документални“, партия АБВ и партия „Българската левица“

Кадър от резервата „Баюви дупки – Джинджирица“. Още снимки – тук.

„Посегателството срещу Пирин е част от системен проблем. Той не може да бъде сведен до отделни лица като „Кой“, Цеко или Валери Симеонов. Представителите на едрия бизнес сами разкриха това, когато в официална декларация техните най-големи и уважавани организации нарекоха справедливия протест на гражданите „зелен рекет“. Това са същите организации, които години наред обвиняват за бедността „мързела“ на работещите хора“.

Това се посочва в позиция сдружение „Солидарна България“, Колектив за обществени интервенции, колектив „dВерсия“, фондация „Документални“, партия АБВ и партия „Българската левица“, изпратена до медиите. Левите формации излизат с обща декларация в деня на 11-тия пореден протест в защита на Пирин, който ще се проведе тази вечер.

„Правителството прие промени в плана за управление на Национален парк Пирин, които разрешават строежи на почти половината му територия. В същото време се преразглеждат устройствените планове на едни от последните останали незастроени кътчета по българското Черноморие.

Борбата за тези природни богатства не е просто борба за опазването на уникални видове и местообитания. Тя е борба за опазването на едни от малкото останали общи блага от лапите на олигархията, която заграбва дори публичните услуги (всички сме свидетели на случващото се в електроразпределението). Затова Пирин и Черноморието въплъщават идеята, че хората в България все още могат да се обединят и да отстояват ценности, отиващи отвъд краткосрочната печалба за малцина“, се посочва още в декларацията, озаглавена „Борбата за Пирин е борба за справедливо развитие“.

„Борбата за Пирин е борба за справедлив живот за всички български граждани. Противно на това, което твърдят олигарсите и техните подчинени политици и медии, тя не цели спиране на икономическото развитие на страната. Неин залог е, че това развитие може да се случва по устойчив и справедлив начин“, настояват от ляво.

„Офшорни фирми кроят планове да превърнат Банско в новия Слънчев бряг. „Развитието“, което те предлагат, гарантира печалби за един малък икономически елит, който дори не плаща разумни данъци. „Поминъкът“, който те обещават на местните хора, се изразява в нискоквалифицирана работа и разрушена околна среда. Туристическият бранш е единственият, който се радва на редуциран ДДС, но същевременно в него са едни от най-ниските заплати в страната.

С две думи, олигархията ни предлага бедност и влошено качество на живот не само за хората днес, но и за техните деца утре. Потъпкала правото и прояла държавата с корупция, тя отново се опитва да раздели гражданите. Но нейният модел на развитие задвижва машината за неравенство, създаваща истинското разделение: между самите олигарси и издържащите ги със своя труд и данъци обикновени хора – в София, Банско или Шабла.Немалка част от представителите на българския бизнес са лишени от мисъл за устойчиво развитие на страната и социална справедливост в обществото. Те третират и хората, и природата като ресурс за генериране на собствена печалба.

Нека запазим общите блага достъпни за всички и защитим справедливото развитие. Да спрем разграбването на Пирин!“, завършва декларация, подписана от част от формациите, стоящи зад инициативата „Да спрем машината за неравенство! За справедливи данъци“.

Екипът на „Барикада“ подкрепя изцяло текста на декларацията и се присъединява към нея. 

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар