Из дивия Пирин: Резерват „Баюви дупки – Джинджирица“

Фотогалерия от един от най-старите български резервати и периферията му. „Баюви дупки – Джинджирица“ на път да отпадне от списъка на ЮНЕСКО в резултат на гласувания в общинските съвети на Банско и Разлог.

Нещо повече от склон? Снимка: Барикада

„Затворен маршрут“. Този надпис ще прочетете на табела на стотина метра от хижа Яворов, единственото място, на което планинарите могат да отседнат на границата на резервата „Баюви дупки – Джинджирица“. За целите на опазването му дирекцията на националния парк е решила да ограничи дори пешеходното движение. Така старата маркирана пътека през мурови гори и клек за хижа Вихрен е закрита.

Вместо това туристите трябва да минат по двойно по-дълъг маршрут през опасното било на планината, което при лошото време, а и през по-голямата част от годината, носи голям риск. Това обаче е малко неудобство на фона на опазването на безценни местообитания. Почти невъзможно е да се разходите по Мраморното било над резервата и да не видите стадо диви кози, а стръмните склонове към Разложката котловина са осеяни с блестящи еделвайси.

През тази зона на ограничено човешко движение обаче се очаква да премине… въжена линия, която да свърва ски зоните Банско и Кулиното, които също се планира да бъдат значително разширени…

Долната галерия показва само малка част от природното богатство на Национален парк „Пирин“ – един от най-старите резервати в България „Баюви дупки – Джинджирица“. Той е обявен преди повече от 8 десетилетия с цел опазване на мурови гори и други уникални местообитания и е разширяван на два пъти в края на 70-те. През 1977 г. става част от списъка на биосферните резервати към програмата на ЮНЕСКО – „Човек и биосфера“.

Именно този статут на резервата сега е застрашен, тъй като предстои да бъде гласувано изключването му от списъка „на основание несъгласие от страна на общините Банско и Разлог на тяхна територия да има биосферен парк от съвременен тип“. Общинските съвети и в двата града са гласували „категоричен отказ“ за запазването на този статут.

По всяка вероятност това ще доведе до изключването на „Баюви дупки – Джинджирица“ от тази програма на ЮНЕСКО, но ще се запази защитата му, гарантирана от българското законодателство. Всички бъдещи заплахи към резервата обаче вече ще имат по-локален характер, а той е най-непосредствено застрашен от планираното разрастване на ски зоната.

Преди това да се случи нека сме наясно какво рискуваме.

Кликнете върху изображенията за по-голям размер и описание:
"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар