Фотогалерия: Хиляди шестваха в защита на Пирин, властта спретна контрапротест

Четвърти протест в защита на Пирин се проведе в София и още много български градове в цялата страна. В столицата вицепремиерът Валери Симеонов поведе контрапротест.

За четвърти път в рамките на последните няколко седмици хиляди излязоха по улиците на София и още десетки градове в страната в защита на национален парк „Пирин“. В края на 2017-та година кабинетът „Борисов 3“ прие решение за промяна на Плана за управление на Пирин, който предвижда 4.6-кратно увеличение на площта, на която могат да се изграждат ски-писти и съпътстваща инфраструктура.

Доскоро тази зона представляваше 0.6% от площта на парка, но сега е разширена до 2.8%. Отделно, в други 48% от парка се разрешава строителство, като правителството твърди, че става дума само за изграждане на водохващания с противопожарни цели, но двусмислената формулировка буди недоверие сред протестиращите.

Още в началото на декември граждани протестираха срещу готвените промени. Първата спонтанна проява на недоволство от вече приетото решение се състоя на 28-ми декември, няколко часа след гласуването в Министерския съвет. Демонстрация имаше и ден по-късно, а на 4 януари се състоя многохиляден протест в София и още девет града в страната. По повод старта на българското председателството на Съвета на Европейския съюз, организаторите от коалиция „За да остане природа в България“ избраха 11-ти януари за поредната проява на недоволство.

Протести в защита на Пирин се проведоха още в Благоевград, Бургас, Варна, Велико Търново, Габрово, Казанлък, Пазарджик, Плевен, Пловдив, Русе, Свищов, Сливен, Стара Загора, Хасково и Шумен, както и от българи в Лондон и Брюксел.

Почти успоредно със събитието в защита на Пирин, което стартира пред паметника на Патриарх Евтимий в София, в столицата се проведе и мероприятие, поведено от вицепремиера Валери Симеонов, евродепутата Ангел Джамбазки, депутата от ГЕРБ Даниела Савеклиева и други, които се обявиха в защита на собственото си вече гласувано решение. На контрашествието личаха и доста плакати, призоваващи за развитие на ски-туризма на Витоша.

 

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар