В категории:България

Ска Келер: Корупцията не е само български проблем, тя е навсякъде

Евродепутатът от „Зелените“ взе отношение и по наболелите теми за промените в плана за управление на НП „Пирин“, изграждането на лифтове, рисковете за Кресненското дефиле и отричането на климатичните промени от страна на екоминистъра Нено Димов.

Ска Келер. Снимка: Барикада

„Корупцията не е проблем само в България. Тя е проблем във всички страни членки и всяко едно отделно правителство трябва да дава най-доброто от себе си, за да работи непрекъснато срещу корупцията“. Това заяви на пресконференция в София германският евродепутат от групата на „Зелените“ Ска Келер, която е в България за да се запознае отблизо с някои екологични казуси като този с Пирин, Кресна и други.

Според Келер е ясно, че корупцията не е български патент и съществува навсякъде, като е важно това да се знае и да се полагат перманентни и общи усилия от всички правителства за борба с този проблем.

„Не мисля, че някога може да настъпи момент, в който да си кажеш: „Добре, справихме се, повече не трябва да се притесняваме от корупцията!“. Усилията за борба с корупцията трябва да бъдат постоянни и да се случват през цялото време“, добави тя.

По време на пресконференцията при представяне на доклад за корупцията в България. Снимка: Барикада

Келер, която е съпредседател на групата на Зелените / Европейски свободен алианс в Европейския парламент беше в София за участие в протеста в защита на Пирин на 8 януари, както и за участие в официално представяне на доклада „Борбата с корупцията: от ангажименти към действие“. Днес тя ще посети на място Пирин и Кресна и ще проведе още срещи, стана ясно по време на пресконференцията.

Още в началото на пресконференцията Келер се изправи пред провокация, че се меси във вътрешните работи на България, не протестира срещу лифтовете в Германия и други.

„За нас е важно да следим отблизо какво се случва. Тук съм за науча повече за Пирин и Кресна и не падам от небето, а имам много информация. Това е част от работата ни като евродепутати – занимаваме се с казуси с целия Европейски съюз, например в момента работим активно по случая с убитата журналистка в Малта. Ние не сме депутати за един конкретен регион, а сме в европейския парламент да се борим за интересите на всички европейски граждани“, отвърна Келер.

Келер на протеста за Пирин. Снимка: Барикада

Германката обясни, че наскоро немското правителство е решило да изгражда ски зона в малка планина, която дори не е част от Алпите, а „Зелените“ остро са възразили и са протестирали. „Ще продължим да го правим, защото е абсурдна идея да сложиш лифт на подобна планина, на която почти няма сняг“, посочи Келер и обясни, че подобни проблеми и на самите Алпи, където заради климатичните промени има по-малко сняг, а ски-зоните все повече трябва да разчитат на изкуствен такъв, което изисква изразходването на много вода и енергия. „Активни сме и работим по подобни казуси във всички страни в ЕС като зелено семейство“, подчерта тя.

Също така подчерта, че докладът обръща внимание и на проблема с корупцията като цяло в ЕС, защото има много неща, които не се случват както трябва и в други държави, като даде за пример корупционния скандал със „Сименс“ в родната ѝ Германия.

Ска Келер отговори и на въпрос на „Барикада“ относно факта, че българският министър на околната среда и водите Нено Димов е човек, който отрича научния консенсус за климатичните промени.

„Климатични проблеми са големият ни проблем в момента. Имаме само една планета и тя се променя. Това е много сериозен въпрос, не можем да чакаме повече и да отлагаме. Това е проблем, който трябва да решим сега. Проблем, който ще има и голяма икономическа цена за всички нас. Затова ни трябват обединените усилия на всички страни по света.

Определено е много притеснително, ако министърът не е много сигурен, че проблемът с климатичните промени е истински. Истински е, случва се в момента и става въпрос за това каква планета искаме за себе си и за своите деца – дори не говорим за внуците ни. Нуждаем се от спешни действия, а тази година е много важна, защото през декември има ключова среща в Полша“, каза тя и подчерта, че много страни не предприемат необходимите действия, което трябва да бъде подчертано от председателя на Съвета по околна среда.

„Определено съм притеснена, макар той да не е единственият проблематичен министър. Трябва да работим заедно и не трябва да има съмнение, че ако не работим сега, ще бъде твърде късно“, категорична бе тя.

Борислав Сандов, „Зелените“. Снимка: Барикада

Отношение взе и Борислав Сандов от българските „Зелени“, според когото в момента Нено Димов „може единствено да ни излага“, а това се е доказало от многобройните публикации в международната преса. „За щастие нашето председателството е в първата половина на 2018-та, а не във втората, когато ще се състои срещата в Познан“, каза той.

Сандов посочи, че все пак има и други важни срещи и изрази надежди, че председателят поне няма да пречи в ролята си на модератор. „Ако не се случи, ще потвърдим, че той има друга роля. Много важен въпрос е кой всъщност го назначи и към кого е поел ангажимент“, добави Сандов.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар