В категории:България / Екология

Отново бедствие в Банско, но дали е природно?

Наустойчивото разрастване на ски зоната в Пирин вероятно е част от причината за зачестилите „природни“ бедствия в Банско, а сред водещите партии в страната има консенсус за още по-голямото ѝ разширяване

busyweek-317
Прекомерната сеч може да е част от причината за зачестилите наводнения в Банско. Снимка: Ивайло Атанасов

Бедствено положение обяви в сряда кметът на Банско Георги Икономов заради рязкото повишаване на нивото на река Глазне. Ден по-късно ситуацията вече се нормализира, тъй като валежите от дъжд в планината постепенно спират.

Засегнати от водната стихия са ски пътя, заведения край реката и два моста. Заради подобренията на дигите в последните години и бързото спиране на проливните дъждове, пораженията в самия град са минимални – според думите на кмета е придошлата река е отнесла само един дървен мост. Не такава беше ситуацията при наводненията през август 2007 г. и май 2010 г., когато пострадаха земеделски земи, хотелски комплекси и общинска инфраструктура.

Особено сериозно беше положението през 2010 г., за което тогавашният кмет на Банско Александър Краваров каза, че е най-тежкото наводнение от 1957 г. насам. Тогава реката разкъса дига в горната част на града и премина през новия квартал Глазне, наводнявайки и затлачвайки с наноси десетки хотели и частни къщи. Водната стихия унищожи също цял булевард и друга публична инфраструктура за милиони левове.

От коалицията на неправителствени организации “За да остане природа в България” тогава предупредиха, че бедствието вероятно не е толкова причинено от природни фактори, колкото от човешката намеса в Национален парк “Пирин”. 250 дка горски масиви са били обезлесени през годините преди наводнението в резултат от разрастването на ски-зоната над Банско, което улеснява оттичането на водата при проливни валежи.

Само преди 3 седмици пък от WWF България разпространиха снимки, на които се виждат строителни дейности и сеч в района на пострадалия от последните дъждове ски път. На кадрите се виждат ерозия и свлачищни процеси край пътя, за който еколозите твърдят, че е прокаран незаконно. По думите на кмета Георги Икономов след пороя в сряда пътят трябва да се възстанови „в кратки срокове, защото ски сезонът чука на вратата“.

Поредица от правителства искат да узаконят нарушенията в националния парк

През 2011 г. проверка на Министерството на околната среда и водите установи, че концесионерът на ски-зона Банско „Юлен“ е превишил площта на зоната, отдадена на фирмата чрез концесионния договор с държавата, експлоатирайки с 65% повече площ от предвидените 99 хектара.

Тогава МОСВ не предприе никакви действия срещу фирмата заради нарушенията с мотива, че договорът от 2001 г. е противоречив и обвиненията не биха издържали в съда. В следващите пет години три различни правителства, начело с Бойко Борисов и Пламен Орешарски, се опитват да сключат нов концесионен договор с „Юлен“, узаконявайки действията на фирмата, която е офшорна собственост.

Последно през февруари партиите, подкрепящи правителството (тогава ГЕРБ, ПФ, РБ и АБВ), предложиха да бъде сключен нов договор, в който концесионната такса е двойна, а отдадената площ – десеторно по-голяма (1070 хектара). Предоговарянето обаче бе отложено заради протести на граждани и еколози. За първите 15 години от концесията на ски-зоната държавата е получила едва 2,5 милиона лева от такси от „Юлен“.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар