В категории:България

Бушон №9 Димов изгаря, обсъждат двама наследници

Нено Димов ще се раздели с поста си съвсем скоро, неговият заместник в МОСВ или бивш министър са вариантите, които Бойко Борисов и Красимир Каракачанов обсъждат

Министърът на околната среда и водите Нено Димов ще остане на поста още броени часове. По информация на „Барикада“, неговата оставка е договорена още снощи между премиера Бойко Борисов и лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов. Димов формално беше част от третия кабинет на Борисов именно от квотата на ВМРО.

По-рано днес прокуратурата извърши шумна акция в Перник и София, свързана с водната криза и вноса на боклук. Като част от нея беше обискиран дома на бившия председател на Института за дясна политика и неговия кабинет в МОСВ, а самият той беше отведен за разпит. Възможно е да му бъде повдигнато и обвинение.

Независимо от това и след като многократно отказа да подаде оставка в последните месеци, както и при предишни случаи на скандали около повереното му министерство, Димов все пак ще напусне поста си съвсем скоро. Разговорът е бил проведен часове преди началото на акцията на прокуратурата, което от своя страна означава, че Борисов и Каракачанов най-вероятно са знаели предварително за нея.

Вариантите за наследник

Двете имена, които се спрягат за наследник на Нено Димов, са бившият екоминистър и настоящ депутат от ГЕРБ Ивелина Василева и настоящият зам.-министър Николай Кънчев, за когото настояват от ВМРО.

Василева управлява МОСВ във второто правителство на Бойко Борисов. Тя не получи поста в третия му кабинет, но оглави парламентарната комисия по околната среда и водите. Кънчев и бивш народен представител в 40-тото Народно събрание и заместник-председател на ВМРО. В момента той е заместник на Нено Димов в МОСВ.

Ако Нено Димов най-после действително склони да подаде своята оставка, той ще стане деветият член на третия кабинет на Бойко Борисов, който ще бъде сменен. Последен тази съдба имаше социалният министър Бисер Петков.

Преди това с поста си с разделиха Николай Петров, Цецка Цачева, Николай Нанков, Ивайло Московски, Валентин Радев, Валери Симеонов и Румен Порожанов.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар