В категории:България

Димов отрича за Шабленското езеро, еколозите го обвиниха в лъжа

МОСВ твърди, че източването е законно и се случва отдавна, но коалицията „За да остане природа в България“ посочва нарушения на поне 4 закона. За случая ще бъде сезирана Европейската комисия

Нено Димов на инспекция карай Шабленското езеро. Снимка: МОСВ

Екологичната гражданска коалиция „За да остане природа в България“ обвини в лъжи министъра на околната среда и водите и бивш председател на Института за дясна политика Нено Димов. Еколозите за пореден път поискаха неговата оставка, а поводът този път е частичното източване на Шабленското езеро и „невъзможността той да осигури защитена природата по Черноморското крайбрежие“.

За случая в Шабла сигнализираха преди дни от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП), чиито активисти установиха драстичен спад – с около метър, на водното ниво на Шабленското и свързаното с него Езерецкото езера. В резултат на източването, което се наложило заради наводнени помещения в правителствената резиденция „Шабла“, голяма част от плитчините на влажните зони са пресушени, съобщиха от дружеството и изпратиха официален сигнал до МОСВ.

Скандалът се разрасна бързо и предизвика типичната за премиера „намеса“ постфактум – Борисов разпореди на Димов да отиде лично в Шабла на проверка. На място популярният с отричането на климатичните промени министър на околната среда и водите установи, че подобни източвания се правят от години и не противоречат на плана за управление на защитената местност. По думите му, отварянето на езерото станало в участъка с най-тясна ивица между морето и езерото с цел опазване на дюните.

„От 20 години всяка година правим това пускане поради високите нива но водите, които наводняват сградите. Изпускането беше на 15 февруари“, обясни Кралю Кралев, управител на правителствената резиденция в Шабла, цитиран от пресцентъра на МОСВ.

Така изглеждат към днешна дата някои част от Шабленското езеро. Снимка: БДЗП

Освен източването, както „Барикада“ писа на 19 март, части от езерото след това са били опожарени, видно и от снимките, предоставени от БДЗП. От МОСВ не отричат това, но настояват, че нямало бедстващи животни: „Във връзка с информацията за пожара в защитената местност министър Нено Димов каза, че РИОСВ – Варна е била информирана след като пожарът е бил потушен – на 4 март. На място от експертите на екоинспекцията е установено, че около 5 декара от защитената територия са опожарени, другите са извън нея. Не са установени бедстващи животни. Подаден е сигнал до прокуратурата“, заявяват от министерството.

„РИОСВ Варна и община Шабла с действията си за строителство на отводнителен канал на езерото са нарушили 4 закона и 1 план за управление“, категорични са обаче от  коалицията „За да остане природа в България“. Според тях са увредени 1600 декара влажни зони, компрометирано е гнезденето на 57 вида птици, има измряла или избита риба и всичко това се случва „само защото Министерски съвет няма пари да си водоизолира мазетата на две къщички на плажа“.

Ето нарушенията според екокоалицията:

1. Режим 3.2.1.1.1. от Плана за управление на Защитена местност Шабленско езеро, който забранява спадане на водното ниво в този период на годината под 0,5 м.н.в.

2. чл. 17а на Закона за устройство на черноморското крайбрежие забраняващ строителството върху сиви дюни

3. чл. 31 на Закона за биологичното разнообразие забраняващ действия, които не са необходими за защитената зона, да се извършват без преценка на тяхното въздействие върху целевите за опазване видове и хабитати.

4. чл, 93 на Закона за опазване на околната среда, изискващ действия по пресушаване на земи да подлежат на процедура по преценка на необходимостта от ОВОС.

5. чл.10 ал.4 на Закона за устройство на черноморското крайбрежие забраняващ строителството на открити технически съоръжения върху плажовете.

6. Закона за устройство на територията изискващ за всяко строителство да се издават строителни разрешения, с изкл. на обектите по чл. 151

„Непознаването на законите или умишлено прикриване на нарушения от страна на г-н Димов може да има пагубни за природата последствия“, посочват още природозащитниците. Те вече обещаха, че ще изпратят сигнал за случая до Европейската комисия. „За цялата тази дейност от нарушения няма писмен документ, няма писмена следа. В момента се разрушава езерото“, коментира пред БНР Тома Белев от Асоциацията на парковете.

Според директора на Регионалната инспекция по околната среда и водите във Варна Христина Генова „всичко, извършено по отводняването на езерото, е съгласно изискванията на плана за управление и неговите промени“. Тя заяви пред бТВ, че „не е нарушен нито един закон“ и всички дейности са извършени преди средата на март, какъвто е срокът.

Според нея около 15 април водоемът ще възстанови водите си, но еколозите са скептични и настояват, че няма научни аргументи за това източване.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар