В категории:България

Задържаха Соколова, отведоха Димов, оставка още няма

Министърът на околната среда и водите е отведен на разпит като част от акция на прокуратурата в Перник и София, задържана вероятно е била бившият областен управител от ГЕРБ Ирена Соколова

Бившият областен управител на Перник, народен представител от ГЕРБ и лидер на женската организация на управляващата партия Ирена Соколова е била задържана заедно с бившия шеф на пернишкото ВиК Иван Витанов в акция на прокуратурата заради водната криза в града, съобщи „Нова телевизия“, позовавайки на своя непотвърдена информация.

По информация на местните сайтове „За Перник“ и „Мироглед“ Витанов е откаран в СДВР, след като е бил направен обиск в дома му. Домът на бившата кметица на Перник Вяра Церовска в Брезник също е обискиран.

Малко по-късно медията съобщи, че на разпит е отведен и министъра на околната среда и водите Нено Димов. „Оказваме съдействие в момента. Ще направя изявление, след като приключим. Не съм задържан“, заяви пред журналисти Димов, преди да бъде качен в кола на ведомството.

ДАНС, полиция и прокуратура са в Перник от рано сутринта, а екипи от разследващи са влезли и в Министерството на околната среда, посочват от „Нова телевизия“. От там изтъкват, че главният прокурор Иван Гешев нито е потвърди, нито е отрекъл тази информация.

„Води се досъдебно производство след акция на спецпрокуратурата в Перник, касаеща водната криза в града. Делото е под наблюдението на спецпрокуратурата. Действията се провеждат от следователи на спецпрокуратурата, съвместно с ДАНС и КПКОНПИ. В момента, освен в Перник, се провеждат и разследвания в Министерство на околната среда и водите”, съобщи на брифинг в Перник Гешев.

Припомняме, още в началото на декември миналата година Окръжната прокуратура на Перник изпратиха до спецпрокуратурата в София постановление, според което министрите на околната среда и водите и на регионалното развитие Нено Димов и Петя Аврамова носят вина за водната криза в Перник и региона, която наложи тежък режим на водата.

От думите на Гешев стана ясно още, че акцията в МОСВ касае различните режими по вноса на боклук, основно от Италия, на територията на България. Повече информация той обеща на специален брифинг на спецпрокуратурата на 10 януари. Дали има задържани за 24 часа и дали има привлечени лица като обвиняеми ще стане ясно до края на днешния ден.

До този момент на няколко пъти Нено Димов отказа да поеме отговорност за водната криза в Перник и отхвърли многократно възможността да подаде оставка.

Днес най-после премиерът Бойко Борисов все пак заговори за оставка на Димов. „Ще го разискваме с коалиционните партньори“, лаконично отвърна на въпроса Борисов. На хартия Нено Димов е в правителство от квотата на „Обединени патриоти“.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар