В категории:България

Прокуратурата в Перник: Двама министри носят вина за водната криза

Нено Димов и Петя Аврамова са заплашени от затвор до шест години заради престъпно бездействие, нанесло щети и вреди за човешкото здраве. Засега това не изглежда на двамата министри като повод за оставка

Снимка: МОСВ

Министрите на околната среда и водите и на регионалното развитие Нено Димов и Петя Аврамова носят вина за водната криза в Перник и региона, която наложи тежък режим на водата.

Това се посочва в постановление на Окръжната прокуратура на Перник, подписано от прокурор Красимира Минчева. Снимка от решението беше публикувана в социалните мрежи, както и в издания като „Офнюз“, „Дневник“ и други.

„С бездействията си министрите на МОСВ и министърът на МРРБ не са положили достатъчно грижи за стопанисването на имуществото, в резултат на които са последвали щети, а и вреди за човешкото здраве, респективно преписката съдържа данни за евентуално осъществен състав на престъпление по чл. 219 от НК“, пише в постановлението на прокурор Красимира Минчева.

Според този текст, ако се стигне до обвинение и то бъде доказано, наказанието може да стигне до лишаване от свобода до шест години и глоба до пет хиляди лева. Решението на Окръжна прокуратура – Перник вече е препратено към по-висшестоящата Специализирана прокуратура.

На 11 декември на сайта на прокуратурата е публикувано прессъобщение, в което цитираният текст от самото решение на прокурор Минчева отсъства, но е посочено следното: „След внимателен преглед на събраните в хода на проверката материали, Районна прокуратура – гр. Перник констатира, че са налице данни за евентуално осъществени безстопанственост и престъпления по служба от страна на длъжностни лица от Министерството на Регионалното развитие и благоустройство и Министерството на околната среда и водите на Р. България.“

„С оглед евентуално осъществените престъпни състави и качеството на субектите, преписката с Постановление от 10.12.2019 г. на Районна прокуратура – гр. Перник е изпратена по компетентност на Специализирана прокуратура“, добавят от пресцентъра на прокуратурата.

 

В Перник има режим на водата от 18 ноември, като до 10 декември перничани имаха вода по десет часа на ден – по 5 сутрин и 5 следобед, а от сряда тя идва само между 16 и 22 часа.

Новоизбраният кмет на Перник Станислав Владимиров коментира преди дни, че въпреки проведените срещи и дадените обещания от ресорните министри, все още те не са свършили своята работа.

„За един месец не се изпълнява нищо от това, което МРРБ пое като ангажименти – не бяха направени аварийни групи, които да спрат безбройните течове; няма нови водохващания, нови водоизточници и варианти за допълнителна вода към яз. „Студена”, коментира кметът на Перник пред bTV.

Междувременно Народното събрание прие две решения, с които ще се опита да помогне за кризата с водата в Перник. Първото решение на депутатите задължи министърът на регионалното развитие и благоустройството до 15 май да изготви и предложи на обществено обсъждане Закон за ВиК, с който се въвеждат помощи за вода. С второто решение депутатите ангажираха министъра два пъти годишно – през юни и декември, да информира за напредъка в изпълнението на плана за действие към Стратегията за развитие на ВиК сектора в периода 2014-2023 година. И двете предложения бяха приети с пълно мнозинство.

По време на дебата опозицията обвини управляващите в бездействие, некомпетентно управление, корупция и липса на реформи, които са довели до проблемите с водата. „Търкаляме темата десет години, а отговорните институции заекват по нея“, обобщи ситуацията депутатът Манол Генов от „БСП за България“, цитиран от „Дневник“.

Депутатите от ГЕРБ пък изтъкнаха какво е направено досега, а Рамадан Аталай от ДПС разсмя присъстващите в залата, като обяви: „На хората в Перник не им трябва законопроект, искат вода. Гледам колегите небръснати идват“.

След като благодари за дебата, министърът на регионалното развитие Петя Аврамова изтъкна, че Стратегията за развитие на ВиК сектора е добре разработен документ, в който са участвали много политически сили, и не е нужна неговата промяна. Тя призова да не се сатанизират служителите на ВиК – Перник. „Опасно е проблемът да се политизира и да се използва за популизъм“, каза Аврамова.

По повод публикувания документ от Окръжната прокуратура на Перник Аврамова заяви единствено, че не го е виждала и не може да го коментира. От думите ѝ може да се направи извод, че прехвърлената към специализираната прокуратура преписка засега не е довела до разпит на Аврамова от страна на спецпрокуратурата.

Нито тя, нито Димов на този етап изобщо коментират варианта да подадат оставка заради случилото се.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар