В категории:България

БСП внася вот на недоверие за провал в екологията и водната политика

Кризата в Перник и изгарянето на боклуци станаха причина Корнелия Нинова да обяви решението на партията да поиска по парламентарен път оставка на третия кабинет на Бойко Борисов

Парламентарната група на БСП ще внесе в Народното събрание вот на недоверие към третото правителство на Бойко Борисов заради провал в екологичната политика. Решението на партията съобщи лидерът ѝ Корнелия Нинова на пресконференция на „Позитано“ №20.

Непосредствената причина за искания вот на недоверие е водната криза в Перник, потенциално в други градове на страната, а също така скандалите с вноса на боклуци за изгаряне в България.

„За 10-годишното управление на Борисов, в резултат на некомпетентна политика, безхаберие и кражби, близо половин милион българи в момента оставени без достъп до питейна вода. Водната криза от криза в Перник става национална, защото и други области и градове са застрашени от този проблем. В същото време, за тези 10 години, постоянно се увеличаваха цените на водата за българските граждани без да се предприемат каквито и да е мерки за инвестиции – само 0,5% от мрежата е подменена, а над 50% от водата се губи“, каза Корнелия Нинова.

Друга причини за искания вот на недоверие са мръсния въздух. „Трети сме в света по замърсен въздух, защото правителството на Бойко Борисов разрешава внос на боклуци от цял свят, които да се горят в България“, добави Нинова и обобщи ситуацията с думите:

„Дишаме рак и пием отрова. След 10 години посегнаха и на въздуха и водата ни“.

От БСП отхвърлиха твърденията, че причините за водната криза са природни, като „безпочвени“. „Прехвърлянето на отговорността на ВиК дружества, на кметове и на общински съветници са жалък опит за спасение на правителството и лично на премиера Борисов“, каза Нинова.

Тя цитира думи на министър-председателя от посещение в Перник днес, че „тук политика няма“.

„Не, господин Борисов, тук всичко е само политика и нищо няма. Твой министър да каже „Даваме 32 милиона лева и ще осигурим вода през 2016-та и след 4 години да няма вода и да не се знае къде са отишли парите, е политика на корупция. Министър на регионалното развие да подписва всеки месец на ВиК – Перник колко вода да източва, без да отчита колко се влива в язовира, е политика на некадърност. Да оставиш половин милион българи без основно човешко благо – питейна вода, е политика на геноцид. Всичко е политика и от 10 години тя има едно лице и едно име“, коментира лидерът на БСП.

Министрите, по думите ѝ, били „послушни изпълнители“, които Борисов сменя без проблеми, „независимо коя калинка използва в даден момент и кой бушон гори, когато стане напечено“. Тя се възмути и на твърдението на Борисов, че „никой нищо не му е казал“ и го призова да попита собствените си министри и областния управител на Перник.

„Само БСП поставяхме този въпрос месеци наред, включително сегашният кмет Станислав Владимиров, като депутат, в българския парламент, чрез парламентарен контрол към министрите. Но тогава никой не му обърна внимание“, добави тя.

Освен политическата отговорност, която според БСП трябва да се поеме с гласуването на вота на недоверие, трябва да бъде понесена и наказателна отговорност, подчерта Нинова.

Припомняме, още в средата на декември Окръжната прокуратура в града обяви, че двама министри – на регионалното развитие Петя Аврамова и на екологията и водите Нено Димов, могат да бъдат подведени под отговорност за престъпна безстопанственост. Преписката на пернишката прокуратура беше препратена към Специализираната прокуратура, която е компетентна да повдигне обвинения на министри, но засега от там няма реакция.

Борисов викал главните прокурори в Банкя или в Бояна, осъществявайки задкулисието, заяви Нинова по повод други твърдения на премиер. Тя припомни репликата „Не ми се подсмихвай, ти си го избра“ и други части от скандалния разговор. За разлика от него, тя искала официални срещи по желание на български граждани.

Това ще бъде четвърти вот на недоверие към кабинета „Борисов 3“. До този момента тройната коалиция, която твърдо стои зад правителството във важните гласувания – ГЕРБ, „Обединени патриоти“ и ВОЛЯ – успя да спаси този кабинет при три вота: за провал в здравеопазването, сигурността и корупцията. 104 от 121 необходими гласа на народни представители за сваляне на кабинета беше най-доброто, което засега опозицията успя да постигне.

На въпрос на каква подкрепа разчита, тъй като БСП няма достатъчно гласове да събора правителството в парламента, Корнелия Нинова отговори, че очаква подкрепа от българските граждани, които са засегнати от проблема. Те се срещали с хора в Бобол Дол и Габровско, където се горят отпадъци и се замърсява околната среда. „Чисто формално, ще видим в парламента коя партия и група толерира тази политика и коя е против нея. „Готови сме на разговор с всички партии“, завърши тя.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар