В категории:България

Официално: Корнелия Нинова разби конкурентите си в БСП с 82%

Настоящият председател на БСП спечели първия в историята на партията пряк избор за лидер с огромно мнозинство, сочат официалните резултати от проведения на 12 септември вот

Досегашният председател на БСП Корнелия Нинова спечели първият в историята на партията вътрешен вот за председател с близо 82% от гласовете на участвалите в изборите членове с право на глас.

Вътрешните избори в БСП се проведоха на 12 септември, а два дни по-късно председателят на изборната комисия Емил Войнов обяви официалните резултати и връчи на Нинова удостоверение за избран председател.

Както стана ясно още в изборния ден, голямата въпросителна преди вота – избирателната активност, е далеч над 50%, каквото беше изискването, за да бъде легитимен изборът. „Членовете на БСП с право на глас са 80 214. Гласувалите са 53 795, което е повече от половината от членовете на БСП, поради което изборът се счита за редовен“, обяви Войнов.  Това прави 67,06% избирателна активност. Броят на подадените действителни бюлетини е 53 009.

За Нинова са гласували 43 222 или 81,54% от подадените действителни бюлетини. Далеч след нея, на второ място, с 14,92% или 7910 гласа се нарежда основният и конкурент за поста Кирил Добрев.

Останалите двама кандидати за председател – Красимир Янков и Валери Жаблянов, събират съответно 1117 гласа (2,11%) и 760 гласа (1,43%). Общо четиримата конкуренти на Нинова събират 18,46% от гласовете, което е над четири пъти по-малко от гласовете за нея.

„Приемете искреното ми уважение и възхищение към работата и професионализма ви – Човешки поклон към това, което направихте. Гарантирахте едни честни и прозрачни избори – направихте показно как трябва да се случи един такъв вот. Показахте много висока институционална и организационна култура и денонощен ваш труд, за което ви поздравявам. Дадохте принос за историята на партията. Ще останете в нея като първата комисия, направила пряк избор“, обърна се Корнелия Нинова към членовете на Централната комисия по прекия избор.

Още на следващия ден след изборите, Нинова се обърна и към членовете на партията, мнозинството от които и декларираха официално своята подкрепа.

„Членовете на партията показаха, че БСП е най-демократичната модерна лява европейска партия. Доказа се, че БСП е зряла, с най-високо организирана и проведена кампания, с институционална култура – сама, без професионална администрация, без заплащане, доброволно, направи показно как се правят избори. В над 1 000 секции с участието на над 8 000 души, без никакви инциденти, без подправени протоколи, без опашки на хора с чували, чакащи да предадат изборните книжа, с бързо приемане на бюлетините по график от цялата страна – наистина показахме много висока организационна и институционална култура“, коментира победителката.

Снимка: bsp.bg

Тя посочи, че „високата избирателна активност, близо 70%, е безпрецедентна за България във всички видове избори“. Според Нинова факта, че са я подкрепили повече от половината от всички членове на партията е „най-яркото доказателство, че партията е консолидира и е единна“.

„Всички внушения, че БСП се разцепва и се раздира от противоречия, просто приключиха във вчерашния ден. Партията доказа, че е в удивителна кондиция. Но това не е просто кондиция и единение за един човек. Това е одобрение на курса, който БСП провежда в политиката през последните 4 години и е желание той да продължи по същия начин“, категорична бе тя.

Според нея този курс представлява „чисти идеи, категоричност и последователност в отстояването им, отказ от задкулисни договорки, борба с мафията, грижа за хората и промяна на модела на управление“.

„Вотът вчера е за това. И моят ангажимент към хората, които ме подкрепиха, е да продължа този курс на партията. И сега искам да кажа най-важното нещо: възхищавам се, прекланям се пред морала и силата на българските социалисти. Вие показахте какво означава истинска, жива, неподвластна на интереси и зависимости партия. Благодаря ви и за уникалната емоция, която преживяхме заедно. Вчера вие направихте промяната в БСП необратима, но сега ни предстои много по-голямата задача – да направим промяната в България необратима. Знам, че можем заедно и вярвам, че това ще стане съвсем скоро“, завърши Корнелия Нинова.

„И Лукашенко го избират с 80%“

Нейният пряк конкурент Кирил Добрев направи в неделя първия си коментар след оповестяване на резултатите. Той поздрави Нинова и пожела симпатизантите на левицата да бъдат толкова мотивирани и при гласуването на парламентарните избори.

„Вчерашният ден показа, че рухнаха няколко мита. Първият, че аз едва ли не съм кандидатът на ГЕРБ или кандидатът на ДПС, или кандидатът на вътрешната опозиция. Всичките близо 8000 гласа са по любов. Затова да я има БСП, да бъде БСП на следващото поколение, на младите хора. Не съм очаквал някакви други различни резултати. Аз съм човек реалист, гледайки възрастовата граница в БСП, това са процентните съотношения и аз съм доволен от този резултат“, заяви Добрев.

На въпрос приема ли за честен вчерашния вътрешнопартиен избор, той отговори: „Какво да ви кажа? Имам съмнения. Той и Лукашенко го избраха със 80 процента, но има хора с различно мнение. Врагът на БСП не е вътре в партията, а в Министерски съвет“, посочи Добрев.

„Нинова е удобна Борисов, Добрев помогна за преизбирането ѝ“

Третият по резултат в изборите за лидер, Красимир Янков, заяви по време на участие в считана за близка до Делян Пеевски телевизия „Канал 3“, че преизбирането на Нинова „се подготвя от четири години“, че тя е „удобна на Бойко Борисов“, а за преизбирането ѝ е съдействал основният и конкурент – Кирил Добрев.

„Прeди 4 гoдини члeнoвeтe нa БCП бяхa 103 000, ceгa ca 81 000, a имa oпacнocт дa ocтaнaт тoлкoвa, кoлкoтo глacувaхa зa Нинoвa – 43 000. Чeтири гoдини ce пoдгoтвя тoвa прeизбирaнe нa Кoрнeлия Нинoвa. Тя диcкрeдитирa oтгoвoрни члeнoвe нa пaртиятa, кaтo ги oбвини, чe рaбoтят зa ГEРБ, бeз дa пocoчвa фaкти. Пo тoзи нaчин вървeшe и кaмпaниятa – c oбвинeния и диcкрeдитирaнe“, коментира Янкoв.

Тoй cчитa, чe caмaтa aдминиcтрaтивнaтa прoцeдурa пo избoрa e нaрушeниe нa уcтaвa и обяви, чe възлaгa нaдeждa Кoнгрecът нa БCП дa прoмeни нeщo, зaщoтo тaм щe бъдaт дeлeгирaни прeдcтaвитeли нa БCП и тoвa e мяcтoтo, къдeтo и рeдoви дeлeгaт мoжe нaпрaви прeдлoжeниe, кoeтo дa бъдe приeтo oт мнoзинcтвoтo.

„Нинова използва методите на Цветанов“

Според последният по резултат в изборите, Валери Жаблянов, „сам по себе си изборът не е свидетелство за наличието на демократичен вътрешнопартиен живот“.

„Когато имаш пълен контрол върху структурите, които правят избора, какво може да се очаква? Това избор ли е? Избори има и в Северна Корея“, заяви Жаблянов пред БНР. Според Жаблянов финансирането на кампанията на Корнелия Нинова е било непрозрачно. Той я обвини, че е използвала т.нар. методи на Цветан Цветанов за печелене на избори.

„Една голяма част от аргументите, които използва новоизбраният председател на БСП по отношение на ГЕРБ, бяха приложени в кампанията. Методите на Цветанов бяха взаимствани напълно“.

Жаблянов заяви, че БСП се отдалечава от себе си като социалистическа, лява партия и от програмата си. Според него БСП върви твърдо надясно с този председател. Той посочи, че се ограничава идейната дискусия в партията. По думите му има опасност от завръщане на БСП в най-неприятните години за партията.

Той беше категоричен, че нито той, нито някой от другите кандидати за лидер на партията са предлагали колаборация с ГЕРБ. „Върху тази пълна лъжа за искане на колаборация с ГЕРБ беше построена цялата кампания на Корнелия Нинова. Това беше най-голямата лъжа“, каза Жаблянов.

„Групата около Нинова се готви за нощта на дългите ножове, а чашата е наполовина празна“

Бившият председател на БСП Михаил Миков коментира пред БНР, че е очаквал преизбирането на Корнелия Нинова, защото лозунгът на кампанията в партията през цялото време е бил: „Ти за партията ли си, или искаш да бъде превзета от ГЕРБ“. Миков предупреди, че групата около Нинова се готви „за нощта на дългите ножове“.

„Някои съпруги на депутати призовават за изскубване на вредните плевели в БСП“, каза той, визирайки коментар в социалните мрежи на Юлия Ал-Хаким – съпруга на депутата Александър Симов и водеща на предаване по партийната БСТВ. Затова Миков посочи, че „новоизбраният стар председател има огромна тежест и отговорност да консолидира партията“.

Миков обаче не скри, че не е оптимистично настроен, а разделението в партията е достигнало големи върхове. По думите му, от данните било видно, че „половината от социалистите не са гласували за Нинова и това показва колко е разделена БСП“.

„Резултатът показва – няма никакво разделение“

Самият Александър Симов коментира през бТВ, че партията е показала, че може да провежда по-честни избори от националните. „Равносметката от провелите се вътрешнопартийни избори е, че прекият избор в БСП работи, желан е от социалистите, той беше утвърден и оттук нататък незаобиколим. Откакто беше приет, на три Конгреса беше правен опит да бъде отменен, но това не се получи. Социалистите излязоха и гласуваха – те искат да имат думата кой да е лидер на БСП“, каза Александър Симов.

„Резултатът ясно показва, че в партията няма разделение. Сбъркан медиен фокус е, че БСП е разделена. Истината е, че разделението е в Националния съвет на БСП, надолу по партийните организации такова разделение няма“, отбеляза той. Според него тези избори са показали, че политическият курс на Корнелия Нинова е масово подкрепян от социалистите.

„Всеки, който участваше в изборите ще ви каже, че нямаше как да има каквото и да е опорочаване на вота. В крайна сметка Централната комисия по провеждане на избора обяви какво е числото на членовете от избирателните списъци, така че не виждам кой може да постави под съмнение честността на вота. БСП показа, че може да провежда по-честни избори, отколкото се правят в България като цяло“, смята Симов.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар