В категории:Репортажи / Румъния

Теодор Мелешкану: Румъния държи на черноморското регионално сътрудничество

Румънският външен министър отговори на въпрос на „Барикада“ по време на съвместна пресконференция с българския посланик в Букурещ

Румънският външен министър Тедоор Мелешкану (на микрофона на преден план) обяснява какво е важно за Румъния в черноморския регион часове преди правителството му да подаде оставка (снимка: Барикада)

„Проблемите на дунавския и черноморския регион трябва да заемат по-важно място в дневния ред на ЕС“, заяви румънският външен министър Теодор Мелешкану по време на пресконференция в представителството на Европейската комисия в Букурещ. Пресконференцията се проведе на 15 януари 2018 г., като часове по-късно правителството на Михай Тудосе подаде оставка след политическа криза в своите редици и неразбирателства между Тудосе и силния човек в Социалдемократическата партия Ливиу Драгня. В рамките на събитието в сградата-дом на Европейската комисия в Букурещ българският посланик в румънската столица Тодор Чуров представи приоритетите на започналото българско председателство на ЕС. Гости на събитието бяха близо 50 дипломати и журналисти от 21 медии, сред които и „Барикада“.

Запитан от българския сайт какви конкретни инициативи могат да осмислят румънския интерес към черноморския регион по време на бъдещото румънско председателство на ЕС – и дали идеята за европейски макрорегион на Черно море е сред тях, Мелешкану отвърна, че Букурещ вижда своя интерес в две посоки на действие. Първо, да бъде насърчено взаимното развитие на страните от черноморския регион в рамките на различните регионални структури за сътрудничество. Второ, ЕС да се ангажира по-сериозно с региона, което ще значи не само повече европейски средства за него, но и предаване на знания, ценности, добро управление. Според Мелешкану подобна активност неизбежно ще доведе до сближаване между ЕС и страните от черноморския регион.

Пълният запис на въпроса към румънския външен министър и на неговия отговор може да бъде видян тук със субтитри на български език:

Владимир Митев

Журналист международник. Работил е в списание „Тема“ между 2008 г. и 2015 г. Основател е на двуезичния румънско-български блог „Мостът на приятелството“. Негови статии и преводи са излизали в агенция БГНЕС, списанията A-specto, „Икономика“, блога „Солидарна България“ и други. Публикувал е и в румънските списания Decât o Revista и Q Magazine, в румънските издания Poesis и Vatra, както и в румънския ляв сайт Critic Atac.

Оставете коментар