В категории:Икономика

Тръмп предлага социализъм за богатите и капитализъм за всички останали

В консервативното съзнание, социализмът означава да получаваш нещо срещу нищо. Точно такива политики биват прокарвани в САЩ, само че в полза на най-заможните

https://www.facebook.com/POTUS

Робърт Рейх, Guardian

“Америка никога няма да бъде социалистическа страна” – декларира Доналд Тръмп в речта си за състоянието на Съюза. Някой трябва да предупреди Тръмп, че Америка вече е развъдник на социализъм. Но това е социализъм за богатите. Всички останали получават суров капитализъм.

В консервативното съзнание социализмът означава да получаваш нещо срещу нищо. Това до голяма степен описва 21-те милиарда долара, които най-големите банки в страната си спестиха благодарение на данъчните облекчения на Тръмп. Една част от тези пари отидоха за грамадни бонуси за ръководствата на банките. От друга страна над 4000 банкови служители на ниски нива получиха голяма доза суров капитализъм – те загубиха работата си.

Банките, които са твърде големи, за да се провалят (благодарение на спасяването им с държавни пари през 2008 г.) се радват на скрити субсидии от около 83 млрд. долара годишно, защото без риск от фалит, кредиторите са готови да приемат по-ниски лихви върху депозити и заеми. През миналата година Wall Street отдели за бонуси 31 млрд. долара. Махнете скритите субсидии и парите за бонуси изчезват.

Тръмп и назначенията му във Федералния резерв разхлабват изискванията за банките, въведени след 2008 г. Те подсигуряват, че най-големите банки ще останат твърде големи, така че да не бъдат оставени без спасителен пояс от държавата.

Това не е единственият начин, по който Тръмп промотира социализъм за богатите и груб капитализъм за всички останали. General Motors например имат федерални договори на стойност 600 млн. долара и данъчни облекчения за още 500 млн. Част от тези пари също отиват в джобовете на директорите. Председателят на борда и изпълнителен директор на компанията Мери Бара например прибра почти 22 млн. долара “компенсации” само през 2017 г. Служителите General Motors обаче са обект на суровия капитализъм. Компанията планира да освободи над 14 хил. работници и да затвори три завода за асемблиране и две фабрики за компоненти в Северна Америка до края на 2019 г.

Когато още беше в бизнеса, Тръмп усъвършенства изкуството да използва законите за банкрут, за да се защити от последствията от лошите си решения – най-лошото въплъщение на социализма за богатите – като в същото време служителите бяха оставяни на стихиите.

Днес из целите Съединени щати директори и собственици съсипват компаниите си, но получават щедри финансови компенсации, докато работниците им получават само заповеди за уволнение. Веригата магазини Sears раздава 25 млн. долара на директорите, които разпродадоха нейните активи и я докараха до фалит, но същевременно няма пари за хилядите работници, които съкрати.

Компанията за комунални услуги Pacific Gas and Electric също се е запътила към банкрут. Човекът, който я ръководеше, докато в Северна Калифорния бушуваха смъртоносни пожари, причинени отчасти от дефектното оборудване на компанията, си тръгна с парични обезщетения за 2.5 млн. долара. Друг директор на компанията, отговарящ за газовите ѝ операции в период, в който са били фалшифицирани документи, си отиде през 2017 г. с 6.9 млн. в джоба.

При социализма за богатите можеш да направиш голяма беля и да получиш големи награди. Директорът на компанията за кредитен рейтинг Equifax Ричард Смит се пенсионира през 2017 г. с пенсия за 18 млн. долара, на фона на скандал с пробив в сигурността, който засегна личната информация на 145 млн. потребители. Кари Тостелд от банка Wells Fargo си тръгна с пакет за 125 млн. долара, след като бе ръководила екип, който е открил над два милиона неупълномощени сметки на граждани.

Днес около 60% от богатството в САЩ е наследствено. Мнозина от днешните свръхбогати не са работили и един ден през живота си.

На фона на това Тръмп реши да ореже данъците върху недвижимото имущество, така че да се отнасят само за имоти на стойност над 22 млн. долара. Сенаторът републиканец Мич МакКонъл предлага този данък да бъде премахнат изобщо. Какво стана с капиталистическите принципи, според които хората доказват стойността си на пазара и икономическите печалби трябва да отиват при тези, които са ги заслужили?

САЩ се намират на прага на най-големия трансфер на богатство между поколенията в историята. Богаташите от бейбибум поколението, които ще си отидат през следващите три десетилетия, ще оставят на децата си около 30 трилиона долара. Наследниците ще могат да живеят от приходите, генерирани от тези активи и да оставят голямата част на собствените си деца – без облагане с данъци (данъците върху капиталовите печалби не се отнасят за нарастващата стойност на акции, облигации, имения и други активи, които богатите хора не са продали приживе).

След няколко десетилетия почти цялото богатство на нацията ще се озове в ръцете на няколко хиляди неработещи семейства. За консервативното съзнание, призракът на социализма работи за създаване на общества, в които на никого не се търси отговорност и в които никой не трябва да работи за това, което получава. Същевременно обаче точно такова общество за богатите бива промотирано от Тръмп и републиканците.

Междувременно повечето американци са подложени на все по-груб и произволен капитализъм, в който работят по-усърдно, но не стигат до никъде, и разполагат с по-малко сигурност от всякога. Те се нуждаят от по-солидни защитни мрежи и заслужават по-голямо парче от икономическата баница. Ако искате да наречете това социализъм – добре. Аз го наричам справедливост.

 

*Робърт Рейх е бивш министър на труда и професор по публични политики в Университета Бъркли. Автор на книгите “Спасяването на капитализма: За мнозина, не за малцина” и “Общото благо”.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар