В категории:България

Хасково на протест срещу застрояване в парк „Ямача“

Пореден случай на изсичане на дървета и строителство в парк, част от който се е оказал частна собственост. Жителите на града, обединени в групата „Да спасим парк Ямача“, готвят протест в четвъртък

Снимки: Haskovo.net

Жители на Хасково излизат на протест срещу застрояването на местния парк „Ямача“, съобщават регионалните издания. Под надслов „Да спасим парк Ямача!” хасковлии готвят демонстрация на 21 май от 18 часа на площад „Свобода“ в града.

Гражданското недоволство назрява преди дни, когато е ограден частен имот в „Ямача”, в който е започнало строителство на еднофамилна жилищна сграда с външен басейн. От кадастралната карта на Хасково става ясно, че в този район са парцелирани още множество имоти, включително и помощните игрища до стадион „Хасково”, пише haskovo.net.

При едно евентуално застрояване на частните имоти там ще се оформи нов квартал, опасяват се гражданите. Според местните медии, въпросният имот е бил собственост на бившо ТКЗС, но е частен от около 20 години, а оттогава насам е препродаван на няколко пъти.

Жителите на Хасково са създали публична група в социалната мрежа, която вече наброява близо 2000 души. Администратор на групата е хасковският актьор Янко Митев, а той и съмишлениците му настояват да се сезира прокуратурата и да се извърши цялостна проверка за продажбата на имотите и да се търси отговорност от човека, който е разрешил имотите да се продават и впоследствие да се строи, добавя haskovo.net.

Според Митев за реализиране на сделките, преди около 20 години са фалшифицирани документи, тъй като тогава били вписани като ниви на ТКЗС, а там имало борчета, засадени десетилетия преди това – от 1960 до 1964 г., включително футболни игрища. „Държавните органи да търсят и да намерят решение. Както са я продали земята, сега да намерят решение на проблема. Защото Хасково остава без тренировъчни футболни игрища, гората се напада, което не мога да понеса и не мога да понеса, че това са частни парцели, каквито не е имало”, коментира той.

Според него може поне „да се преговаря със собственика, да му се предложи замянка или да му се плаща наем“. Митев е категоричен, че недоволството не е партийно мотивирано. „Ние не сме против някой, ние сме за изясняване на статута и да спасим Ямача”, заявява Митев.

Снимка: Янко Митев, Фейсбук

В понеделник той съобщи, че недоволството на гражданите и заявения протест вече е принудило общинската власт да разпореди проверка на строежа в имота.

Организаторите на протеста призовават присъстващите да бъдат с маски във връзка с пандемията от коронавирус и опасността от заразяване по време на масови мероприятия, въпреки че маските вече не са задължителни на открити пространства.

Казусът с парк „Ямача“ в Хасково и строителството в него е поредният пример за възможните вреди за обществото от неприкосновеността на частната собственост. Подобни проблеми с частни имоти на територията на Морската градина във Варна от години тормозят жителите на морската столица, които се борят срещу застрояването и заграждането. Широко популярен стана и казусът с парка „Бедечка“ в Стара Загора, където гражданите успяха да извоюват временна победа и наложиха забрана за заграждането на имоти в парка.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар