В категории:България

Стара Загора забрани заграждането на имоти в парк

Много общини, начело с Варна, София и Пловдив, могат да се поучат от местния опит за премахване на оградите в територия, определена за обществено ползване

Общинският съвет в Стара Загора наложи забрана за заграждане на имоти в парк „Бедечка“, плановете за застрояване на който отприщиха гражданско недоволство в последните години. Решението е още една победа на гражданите, които от години се опитват да запазят зелената площ и идва точно една година, след като общинският съвет взе решение да върне статута на парка, в който се намира езерото „Загорка“ и вековен чинар.


Това решение на съветниците, което обаче засягаше само още незастроените части на парка, бе пряк резултат от организиран в общината референдум. Впоследствие областният управител Гергана Микова обжалва решението, но жалбата ѝ бе отхвърлена от административния съд.

Забраната за заграждане идва след поредица от демонстративни опити да се ограничи достъпа до парка, включително до чинара, който е туристическа забележителност. Според съветниците няма основание собствениците да поставят огради, тъй като вече е взето решение за възстановяването на парка и тяхното обезщетяване, въпреки че те вече са били обезщетени в миналото, още преди терените да се облагородят. На заседанието представител на собствениците на реституирани терени очаквано се възпротиви на забраната.

Срокът на забраната е 3 години, през които трябва да влезе в сила подробен устройствен план с отразени ясни граници на парка, от които ще отпаднат вече застроените в последните години части. Затова съветниците гласуваха и решение за изработване на проект за ПУП, допускащ „плътност на застрояване 30%, а за озеленяване – 50%“ на територията на „парк/квартал Бедечка“.

Това решение може да послужи и на други общини, в които е практика заграждането на реституирани обществени пространства с надежда да се допусне застрояването им или просто да се ограничи достъпа на граждани. Преди време частен парк се появи в Морската градина на Варна:

Снимка: Барикада

Европейската столица на културата Пловдив и досега си има „частен площад“:

Частният площад на Пловдив. Снимка: Барикада

Заграждането на междублокови и паркови пространства пък е достойно за герб на столицата София. Ето един пример, при който е оградено квартално футболно игрище в Изток:

Заградено игрище в квартал „Изток“, София. Снимка: Барикада
"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар