Старозагорци спасиха парк „Бедечка“ от застрояване

Съветниците удовлетвориха обществените очаквания, докато собствениците на земи в парка обявиха, че ще атакуват общината в съда

Стария чинар в парка "Бедечка". Снимка: Барикада
Стария чинар в парка „Бедечка“. Снимка: Барикада

Стъпка към положителната развръзка на дългогодишния казус с парк „Бедечка“ направи вчера старозагорският общински съвет. Огромно мнозинство – 43 от 50 присъстващи съветници –подкрепи предложението на кмета Живко Тодоров за нов устройствен план, като нямаше нито един против. До гласуването се стигна след силен обществен натиск от страна на гражданската инициатива “Запазете Бедечка”.

През август скандалите около плановете за застрояване на зелената площ „взеха главата“ на главния архитект на общината Иван Кирчев. Той подаде оставка, след като представители на “Запазете Бедечка” разкриха информацията, че неговата съпруга проектира мащабен жилищен комплекс на територията на парка.

До опасност от унищожаване на зелената територия се стига, след като през 2003 г. предназначението на земята е променено с аргумент, че по документи тя не се счита за парк. Според градоначалника проблемът е заложен още по-рано: “Считам, че основният порок на закона за реституцията, който е приет през 90-те години на миналия век, е в това, че са възстановени много имоти в границите на изпълнени вече обекти, предназначени за обществено ползване и с който общините са оставени сами да се справят” – заяви той по време на вчерашното заседание, цитиран от “Старозагорски новини”.

Не по-различна е съдбата на части от други паркове в страната, например Борисовата градина в София и варненската Морска градина. В средата на септември пък инициативна група в столичния район „Младост“ обяви, че започва подписка за референдум, който да спре строителството в запазените зелени площи на квартала до приемането на нов устройствен план.

Недоволни от решението на съветниците в Стара Загора останаха собствениците на земи в рамките на проблемния парк. В тяхно писмо до медиите, разпространено във вторник, се твърди: “Тази територия, която е отредена за кв.“Бедечка“, е ЧАСТНА и никога не е била документално и законно парк, озеленена площ и особено публична-общинска собственост!” Броят на засегнатите собственици не е известен, но реституираните парцели са 230 на площ от над 300 дка. Техни представители вече обявиха, че ще търсят правата си по съдебен път, а въздържали се при гласуването съветници изразиха опасения, че общината не може да си позволи да откупи земята на пазарни цени.

Несъществуващият според собствениците парк започва да се залесява през далечната 1958 г. на мястото на бивши зеленчукови градини. В следващите години върху 100 дка е изградено езерото „Загорка“, а общата площ на парка достига 1060 дка. На неговата територия се намира и Старият чинар на възраст от над 600 години.

Докато реститутите заплашват общината със съд, от „Запазете Бедечка“ заявиха, че ще участват с доброволен труд при почистването и възстановяването на парка:

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар