В категории:България / Екология

Половинчато решение за запазване на парк “Бедечка” взеха съветниците в Стара Загора

Преди сесията общинските съветници получиха торбичка жълъди и торбичка цимент от гражданската инициатива за запазване на парка. С гласуването си те решиха да посеят и жълъдите, и цимента.

Парк „Бедечка“ – неподдържан от общината в продължение на две десетилетия, но все още приятно място за разходка. Снимка: Запазете Бедечка

На сесия на общинския съвет с мнозинство от 38 гласа от общо 51 бе приет общ устройствен план, който връща на Бедечка статута на зелена територия. Преди началото на сесията съветниците получиха от гражданската инициатива “Запазете Бедечка” подаръци – кедър, торбичка жълъди и торбичка цимент, заедно с посланието, че “с голямата власт идва голямата отговорност” и призив за запазване на цялата територия на парка.

Приетият Общ устройствен план. В синьо се вижда предвидената за застрояване част от парка.

Общинарите обаче решиха да посеят и жълъдите, и цимента, приемайки предложението на кмета на града Живко Тодоров, което предвижда запазване на парковата зона на 2/3 от оригиналната площ на парка, в която “преобладават дървесни видове”, но оставя извън него южната му част, която вече е обезлесена и има започнати строителни работи, които предизвикаха напрежение миналата есен.

Именно това е спорната част на приетия устройствен план, тъй като на практика приема за свършен факт положението, в което най-настойчивите собственици на имоти поставиха общината, започвайки строителство след принципното решение на общинския съвет за запазване на парка. Тогава пътят на бетоновозите беше препречен от граждани от инициативата “Запазете Бедечка”, а градоначалникът забрани строителните дейности до приемането на устройствен план. Сега те могат да бъдат законно възобновени.

По този начин съветниците фактически бламираха решението на референдума от юни, на който 85% от участвалите гласуваха за запазването на целия парк, включително зоните, в които са били издадени незаконосъобразни разрешителни за строеж. Недостатъчната избирателна активност обаче не направи решението задължително за общината и остави последната дума на кмета Живко Тодоров и общинските съветници.

Недоволни от решението останаха гражданите от “Запазете Бедечка”, тъй като то изглежда моделирано, за да удовлетвори част от собствениците на реституирани в парка имоти, което е несправедливо както към останалите собственици, така и спрямо гражданите, които искат запазване на целия парк. Инициативата все пак даде заявка, че ще се бори за по-пълно запазване на зелените и спортни зони при приемане на подробния устройствен план.

Живко Тодоров. Скрийншот от infoz.bg

Градоначалникът Живко Тодоров заяви, че се надява “със собствениците през следващите месеци да имаме добър диалог и да успеем да разрешим и техния проблем, като им предоставим възможността да реализират своите намерения на други равностойни терени”, цитиран от www.infoz.bg. Това означава, че онези собственици, които не са попаднали в определената за застрояване част на парка, ще бъдат обезщетени още веднъж за сметка на общината.

Всички те са получили компенсация през 60-те години, когато градините им край река Бедечка са били отчуждени, за да се направи нов парк за разрастващия се тогава град. Въпреки това, през 2003 г. по предложение на БСП общинският съвет разрешава реституцията на тези имоти, които вече са от високо обществено значение, част от градската среда и облагородени, с което се създава настоящият казус.

На заседанието Живко Тодоров не пропусна да припомни корените на проблема:

„B тoзи ĸaзyc нa 100% дoвoлни ниĸoгa нямa дa имa, защото естеството му е такова, че рaздeлeниeтo мeждy xopaтa нe cъм гo нaпpaвил нитo aз, нитo няĸoй дpyг, пpиcъcтвaщ в тaзи зaлa. To ce e cлyчилo още 2003 г. и виe гo знaeтe мнoгo дoбpe. Зaщoтo днec виждaм eднo oгpoмнo пoлитичecĸo лицeмepиe, бeз дa иcĸaм дa oбиждaм няĸoгo oт гpyпaтa нa БCΠ…. Ho днес дa твъpдитe, чe aдминиcтpaциятa нocи някакъв пopoĸ пo oтнoшeниe нa тoвa, ĸoeтo ce cлyчвa, просто e нeлeпo. Caмo щe ви нaпoмня, чe 2003 г. вaшият cъпapтиeц внece пpeдлoжeниeтo тaм дa бъдaт възcтaнoвeни зeмитe нa coбcтвeницитe. С което виe нa пpaĸтиĸa cъздaвaтe цeлия тoзи ĸaзyc, зaщoтo oщe тoгaвa cтe знaeли, чe cлeдвaщoтo, ĸoeтo щe пoиcĸaт, e дa бъдe зacтpoeнo тaм. Защо ще искат да им бъдат възстановени там земите, ако ще ги държат като зелени площи?“.

Изказването на градоначалника бе провокирано от предложения за запазването за парковия статус на южната част от Бедечка, като там се изградят спортни съоръжения вместо жилищна зона, които бяха отхвърлени.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар