В категории:България / Екология

Бетоновозите пак влязоха в парк „Бедечка“

Въпреки решението на общинския съвет от края на септември за запазване на парка, собственици на реституирани имоти продължават да строят в опит да поставят обществото пред свършен факт

Стария чинар в парка "Бедечка". Снимка: Барикада
Достъпът до вековния чинар в парка „Бедечка“ е възпрепятстван от строителните работи. Снимка: Барикада

Отново напрежение около старозагорския парк “Бедечка”, в който бяха възобновени строителни дейности, въпреки че преди месец общинският съвет гласува с огромно мнозинство за нов устройствен план, който да запази парка.

Граждани от инициативата “Запазете Бедечка” препречиха пътя на бетоновозите, които според тях наливат нови основи, за да поставят общината пред свършен факт. Между протестиращите и собственици на реституирани имоти в парка възникна напрежение. Защитниците на зелената територия се оплакват, че са били заплашвани с физическо насилие, за което омбудсманът Мая Манолова обеща да сезира прокуратурата.

От “Запазете Бедечка” пък изпратиха отворено писмо до премиера Бойко Борисов с молба да спре строителството, като се позовават на прецедентите в столичния квартал Младост и село Бистрица, където напоследък имаше подобни протести срещу строежи със спорни законови основания и против обществения интерес. Защитниците на парка настояват да се наложи мораториум на строителството и да се преразгледат вече издадените разрешения за стоеж, издадени в следствие от съмнителна реституция. 

В писмо до министър-председателя се казва още:

„И знаете ли, тънкият хитряшки план явно е да има зелена площ под прозорците на новите кооперации. Защото нали, уж, спасяваме парка. Е, пардон, спасяваме парка и 4 кооперации в него. Пардон, и 8 кооперации. Пардон, 15. Това се случва зад гърба Ви, господин Борисов. Вашият кмет и Общинският съвет искат едно, мислещите хора в града – също, а става друго!“

Строят се 5 нови кооперации и се подготвят терените за още 3, всичките проектирани от съпругата на бившия главен архитект на Стара Загора Иван Кирчев, който беше принуден да подаде оставка през лятото, след като конфликтът на интереси стана публично достояние. 

„Нямате място на частната собственост“ – това обясняват собствениците на реституираните имоти в клип, разпространен от „Запазете Бедечка“. Според тях, изсичането на дърветата и строителството върху възстановените им имоти са законни:

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар