В категории:България

Защитниците на „Бедечка“ се отчетоха, общината и противниците на парка – не

Групата „Запазете Бедечка“ публикува списък на дарителите и разходите около кампанията за местния референдум в Стара Загора. Те поискаха същото да сторят както общината, така и противниците на кампанията за запазване на парка.

Снимка: „Запазете Бедечка“

Подробен списък с дарители и разходи по пера разпространи групата „Запазете Бедечка“ след кампанията за местен референдум, съобщи stzagora.net.

Общата похарчена в кампанията сума е 5080 лв, а пълният списък с дарителите може да бъде видян на bedechka.org. Справката показва, че средствата са отишли най-вече разпечатване на информационни издания, за реклама в социалните мрежи, както и за клиповете, които се прожектираха на специална шатра в центъра на Стара Загора.

В същото време активистите от „Запазете Бедечка“ са пускали искане по Закона за достъп до обществена информация Община Стара Загора също да разкрие как са похарчени общинските средства за т.нар. Информационна кампания за референдума. По различни информации в медиите тези средства са около 200 хиляди лева. В социалните мрежи има съмнения, че тези средства са вложени в активна кампания за референдума.

Освен общината, от „Запазете Бедечка“ призовават и ответната страна в референдума също да разкрие колко е струвала кампанията ѝ. В защита на гласуването с „не“ в Стара Загора се появиха анонимни билбордове, листовки със заблуждаваща информация и поредица медийни материали, посочват те.

Референдумът в Стара Загора се проведе на 18 юни, но не успя да се превърне във валиден заради ниската избирателна активност. Въпреки това 85% от гласувалите отговориха с „Да“ на запазването на парк „Бедечка“, а кметът на града Живко Тодоров заяви, че процедурата по запазване на парка ще бъде завършена, а за собствениците на частни имоти в зелената площ ще бъде намерена достойна замяна за сметка на държавни терени.

Оставете коментар