В Бразилия погнаха разобличителя на капана за Лула

Журналистът Глен Грийнуолд е обвинен от бразилската прокуратура в сговор с хакери, защото публикува в изданието The Intercept разпечатки от чатове между съдията Сержио Моро и други магистрати с обсъждане как да тикнат в затвора експрезидента Лула, за да не участва в изборите през 2018 г.

Вляво – бившият съдия и днешен бразилски министър на правосъдието Сержио Моро, известен като „душманина на Лула“. Вдясно – журналистът Глен Грийнуолд, разобличил договорките между магистратите за изхвърляне на експрезидента Лула от изборите през 2018 г. Снимка: Rede Brasi Atual

Прокуратурата в Бразилия обвини живеещия в страната американски журналист Глен Грийуолд в „подпомагане, насърчаване и насочване” на група хакери, които са атакували телефоните на магистрати, включително на бившия съдия Сержио Моро, днес вече министър на правосъдието.

Издаваното от Грийнуолд на английски език онлайн списание The Intercept публикува миналата година  разпечатки от разговорите между лицата, чиито телефони са били „хакнати”. От записите личи, че в качеството си на водещ съдия по шумното корупционно дело „Автомивка” и на включените към него обвинения за злоупотреби срещу експрезидента Лула  да Силва, Сержио Моро е оказвал влияние върху други съдии, за да вземат решения, уличаващи Лула, въпреки недостатъчните доказателства.

В записите също така директно се казва, че Лула трябва да бъде вкаран в затвора, за да не може да участва в президентските избори през 2018 г. Сондажите по онова време го сочат за сигурен победител. След като Лула наистина отива зад решетките, изборите са спечелени от ултрадесния политик Жаир Болсонаро, който днес оглавява Бразилия. Той прави Сержо Моро министър на правосъдието.

Записите, публикувани от Грийнуолд, предизвикаха силен политически отзвук в Бразилия и в крайна сметка доведоха до освобождаването на Лула от затвора.

Журналистът реагира възмутено на повдигнатите му сега от бразилската прокуратура обвинения, тълкувайки ги като посегателство срещу свободата на словото и упражняването на журналистическата професия. Грийнуолд категорично отхвърля да е „подпомагал, насърчавал и насочвал” групата хакери, добрали се до разговорите на магистратите.

Той твърди, че е получил разобличителния материал и е изпълнил дълга си на журналист като го е публикувал. Също така Грийнуолд отстоява и правото си да не разкрива своите източници. Припомня и че само преди два месеца срещу него е водено полицейско разследване по същия въпрос, но то е стигнало до извода, че журналистът не е нарушил никакви закони, а само си е вършил работата.

Специалният докладчик на ООН за свободата на изразяване Дейвид Кей обяви, че ще поиска повече информация по случая от бразилското правителство, но че всичко това му прилича на „натиск над Глен Гринуолд и The Intercept, за да спрат да информират”. На свой ред отговарящият за свободата на словото в Организацията на американските държави Едисон Ланса изрази тревога, че обвиненията срещу журналиста могат да имат „обезпокояващи последици” за тази свобода.

Бразилската асоциация за разследваща журналистика (ABRAJI), Комитетът за защита на журналистите (CPJ) и Amnesty Internacional също критикуват обвиненията. След идването на власт на ултрадесния президент Болсонаро, който често дава тон със своите нападки и подигравки срешу журналистите, заплахите и атаките срещу упражняващите тази професия са се увеличили с 54%, сочи публикуван тези дни доклад на Бразилската национална федерация на журналистите.

Повдигналият сега обвиненията срещу Грийнуолд прокурор е приложил други записи – от разговори между журналиста и някои от обвинените за самото извършване на хакерския пробив шестима души. От тези записи обвинението вади заключенията си за връзка между Грийнуолд и хакерите. Един от тях – Валтер Делгати Нето, вече призна, че е извършил хакерската атака.

Глен Грийнуолд е журналистът, който през 2013-та година съдейства на Едуард Сноудън да бъдат публикувани в „Гардиън“, а по-късно и в стотици други международни издания, разкритията за програмите за следене на американското правителство. За материалите си Грийнуолд и екипът му спечелиха наградите „Пулицър“ и „Джордж Полк“. Той е автор на книгата „Няма къде да се скриеш“, в която описва подробно комуникацията си с Едуард Сноудън и начина, по който се стига до изтичането на секретна информация от Агенцията за национална сигурност (АНС), след като бившият служител на Агенцията Сноудън, предоставя документи, уличаващи АНС в системна злоупотреба.

Сега, след повдигнатите в Бразилия обвинения срещу Грийнуолд, Сноудън реагира веднага и алармира, че това е „червен сигнал“ за готвена разправа с журналиста разобличител.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар