Лула бе освободен и тръгва да обикаля Бразилия

Възторжено посрещнат от поддръжниците си пред затвора в Куритиба, експрезидентът заклейми настоящия държавен глава Болсонаро като „лъжец” и обяви, че „в тази страна любовта ще надвие омразата”. До него бе любимата му Росанжела да Силва и бе оповестена близката им сватба

Лула непосредствено след излизането му от затвора в Куритиба. От едната му страна е Фарнандо Адада, който бе кандидат на Работническата партия в президентските избори в Бразилия през 2018 г., а от другата му страна е неговата любима – социоложката Розанжела да Силва. Снимка: Рикардо Стукерт

Бившият президент на Бразилия Инасио Лула да Силва бе освободен от затвора в град Куритиба на 8 октомври следобед. Той беше възторжено посрещнат от семейството си, най-близките си съратници от Работническата партия и многобройните си привърженици, които бяха организирали постоянен лагер край затвора и ежедневно скандираха оттам в подкрепа на Лула в продължение на всичките 580 дни, откакто той бе вкаран зад решетките през април 2018 г.

Direto de Curitiba: Lula Livre!

Opublikowany przez Lula Piątek, 8 listopada 2019

На състоял се почти веднага митинг Лула благодари емоционално на поддръжниците си, като определи подкрепата им като „демократичната храна”, която му е помогнала „да надвие злото”. Той увери, че излиза от затвора „без омраза”, с желанието „да се бори за народа” и с амбицията да докаже, че „тази страна може да е много по-добра с правителство, което няма да лъже толкова, колкото Болсонаро в Туитър”.

Лула заклейми и правосъдната и правораздавателна система, начело с главния му душманин – съдията Сержио Моро, употребил правните инструменти за политическа разправа с него и с левицата. „Трябваше да устоя срещу прогнилите части на държавата, на федералната полиция, на обществената сигурност, на правосъдието. Те действаха, за да криминализират левицата, Лула и Работническата партия. Моро хвърли в затвора не просто един човек. Те искаха да затворят една идея, а идеите не се затварят, не могат да бъдат убити,” каза експрезидентът.

Освобождаването му стана възможно, след като на 7 ноември с шест гласа срещу пет бразилският Върховен съд постанови, че е в разрез с конституцията осъдено само на втора инстанция лице, какъвто е случаят с Лула, да бъде вкарвано зад решетките.

Лула отиде в затвора след утвърдена на втора инстанция присъда срещу него от 8 години и 10 месеца по повдигнати от съдията Моро обвинения за нередно придобиване на луксозен мезонет. Обвиненията се базират само на твърденията на строителен предприемач, сам осъден за корупция, който чрез „сътрудничество със следствието” успя да свали собствената си присъда. Публикувани тази година от англоезичното издание Intercept записи на чатове показват как Моро и други съдии са се наговаряли за тенденциозния ход на процеса срещу Лула с цел да бъде вкаран в затвора и така да му се попречи да се кандидатира в президентските избори през 2018-та. След осъществяването на този сценарий в изборите победи ултрадесният Жаир Болсонаро, който награди Моро с поста на правосъден министър.

Сегашното решение на Върховния съд всъщност отхвърля като противоконституционна прокараната от Моро през 2016-та практика осъдените на втора инстанция по мащабното корупционно дело „Автомивка” (Lava Jato) да отиват зад решетките, защото така ставали по-отзивчиви за даване на показания. В отговор на постановеното сега от върховните съдии решение Моро заяви, че то трябва да се уважава, но многозначително допълни, че парламентът може да предприеме необходимите постъпки, за да нанесе съответните поправки в конституцията – така, че все пак практиката от 2016-та да бъде узаконена и върната.

Засега обаче също като Лула от затвора могат да излязат още около 5000 души с присъди само на втора инстанция. Самият Лула има още една присъда за други 12 години затвор, но тя пък е дори на първа инстанция. Издадена е по спорно обвинение относно вила на приятел на експрезидента в щата Сао Пауло. Висят и още шест започнати по инициатива на Моро дела срещу Лула.

На митинга след излизането си от затвора харизматичният „баща” на Работническата партия и любимец на цяла лява Латинска Америка повтори, че преследването му е чисто политическо. Той обяви, че тръгва на обиколка из Бразилия за срещи с народа. Първата му спирка ще е още днес – в централата в Сао Пауло на синдиката на работниците от металургията, откъдето навремето започва борческата биография на Лула.

Възторжено множество приветства Лула след излизането му на свобода. Снимка: Рикардо Стукерт

„В тази страна любовта ще надвие омразата,” обяви 74-годишният експрезидент, прегърнал своята любима – 33 години по-младата от него социоложка Розанжела да Силва, която предано го подкрепяше по време на затворничеството му. Лула е вдовец от 2017-та, когато от сърдечен удар почина жена му Мариза Летисия, с която имаха над 40-годишен брак и четири деца. Розанжела доста прилича физически на Мариза Летисия и очевидно скоро ще бъде новата съпруга на Лула, който се похвали пред привържениците си: „Извърших подвига, докато съм затворник, да спечеля една годеница, която е толкова смела, че се съгласи да се омъжи за мен”. Множеството му отвърна със скандирания: „Целувка, целувка” – и влюбените изпълниха желанието на масите.

Освобождаването на Лула предизвика радостни реакции сред всички латиноамерикански левичари, които смятат, че включването отново в активния политически живот на авторитетна и популярна фигура като неговата ще придаде мощен импулс на вече очерталото се ново надигане на „лява вълна” на континента.

Сред първите изявени регионални и международни дейци, отправили поздравления към Лула за излизането му на свобода, са новоизбраният аржентински президент Алберто Фернандес, венесуелският лидер Николас Мадуро, бившият еквадорски държавен глава Рафаел Кореа, бившият ръководител на Уругвай Хосе Мухика, експрезидентът на Франция Франсоа Оланд, кметицата на Париж Ан Идалго, лидерът на британските лейбъристи Джереми Корбин, кандидатът за президентския пост на САЩ Бърни Сандърс и много други.

Освобождаването на Лула ще празнуват и събиращите се днес в Буенос Айрес на свой форум участници в „Групата от Пуебла” – активисти на леви политически и граждански организации от цяла Латинска Америка, учредили своето неформално обединение на сбирка преди няколко месеца в мексиканския град Пуебла, дал име на групата.

След вестта за освобождаването на Лула в социалните мрежи масово започна да се разпространява този плакат. Снимка: Facebook
"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар