Болсонаро настъпи няколко „свои” мини и краят му иде

Най-бомбастичен е разривът между бразилския президент и подалия оставка досегашен министър на правосъдието – съдията Сержио Моро, който с фабрикувани обвинения вкара в затвора Лула и така помогна за избирането на сегашния държавен глава. Какви са причините, защо се говори за импийчмънт или преврат, що за „зомби” виждат военните в президентския дворец?

Президентът Жаир Болсонаро и вече бившият му правосъден министър Сержио Моро, който знае толкова, че с лекота може да катурне държавния глава. Снимка: UOL Noticias

Жулиана Алмейда*, Resumen Latinoamericano

Бразилия се разпада и ултрадесният президент Жаир Болсонаро нe съумява да овладее бурята. Той принуди министъра на правосъдието Сержио Моро да подаде оставка, а Моро бе неговото торпедо, извело го до президентския пост. Причината за оставката е, че въпреки волята на Моро, Болсонаро отстрани шефа на Федералната полиция, който разследваше президентските синове. Освен това военните (които също досега бяха опора на държавния глава – б.р.) вече се дистанцират от правителството и лансират свой собствен „План Маршал” за икономически растеж, който се разминава с вижданията на харесвания от Болсонаро министър на икономиката.

Сержио Моро – съдията, който с удоволствие прие да е министър на правосъдието, след като безоснователно прати в затвора експрезидента Луис Инасио Лула да Силва, за да му попречи да се кандидатира в изборите – напусна поста си, защото Болсонаро уволни шефа на Федералната полиция. Моро се противеше на това уволнение от една година, но Болсонаро все пак го предприе, за да спаси синовете си.

В една война на микрофони и социални мрежи, Моро разгласи сега политическата намеса на Болсонаро и как точно е бил отстранен началникът на Федералната полиция в Рио де Жанейро, за да се възпрепятства едно дело срещу сенатора (в местния парламент на Рио – б.р.) Флавио Болсонаро, обвинен в пране на пари и във връзки с паравоенните милиции, действащи във фавелите. Също така разкри заинтересоваността на президента да получи от първа ръка поверителна информация от Федералната полиция.

Болсонаро се защити, като обяви Моро за предател. Натякна му, че самият той, Болсонаро, го бил защитил, когато порталът The Intercept започна да разпространява чатовете между магистратите, които преследваха Лула. В тези чатове пролича използването на практики, влизащи в разрез с институционалните правила и подчинени на целта да бъде възпрян (от кандидатиране в президентските избори – б.р.) лидерът на металурзите, бил два пъти президент.

Болсонаро има две важни причини да иска начело на Федералната полиция някого, на когото да има доверие. Тези две причини носят имената на двама от синовете на президента – Карлос и Флавио. Разследване сочи първия като отговорен за координирана атака с фалшиви новини срещу Върховния федерален съд – тя е била осъществена от група тролове, известна като „кабинетът на омразата”. Вторият е уличен в тесни връзки с банда на паравоенните милиции и наемници, която освен с редица други престъпления е свързвана и с убийството на съветничката (в Рио де Жанейро – б.р.) Мариеле Франко и на нейния шофьор в една кариокска фавела.

Болсонаро беше разтревожен от водените разследвания във Върховния федерален съд. Последното от тях, стартирано на 22 април т.г., е по повод демонстрация пред Върховното командване на армията, състояла се на 19 април. По време на проявата бе поискано установяването на военен режим, разпускането на Конгреса и на Върховния съд, а също и вдигането на карантината срещу Covid-19.

Другите тревоги на държавния глава са свързани с фабриките за фалшиви новини, задвижени по време на изборите през 2018 г. под ръководството на „клана” (също известен като „министерството на омразата”), в който влизаха и тримата му синове – Флавио, Карлос и Едуардо. Те изстреляха милиони фалшиви новини.

Бразилската Федерална полиция е орган, подпомагащ правосъдието. Тя е подобна на ФБР в САЩ. Моро сложи за неин шеф Маурисио Валейшо – юрист, който играеше ключова роля в случая „Автомивка” (Lava Jato – мащабното разследване за корупция, в част от което бе превърнато и преследването срещу Лула – б.р.). „Автомивка” завърши с присъди за много политически водачи и вкара Лула в затвора. Също като Моро, Валейшо е минал през Вашингтон – в неговия случай като полицейско аташе, докато бившият съдия (Моро – б.р.) е бил там на курсове за борба с прането на пари.

Много анализатори смятат, че сега Моро просто се е възползвал от възможността да се измъкне от едно правителство, пикиращо надолу. Явно той разчита да спаси имиджа си, за да може да се кандидатира в бъдещи избори. Същият прочит се прави и за предшествалата оставка на министъра на здравеопазването – военния лекар Луис Енрике Мандета, който се радваше на голяма популярност заради битката му с коронавируса, напълно разминаваща се с бездействието и отрицанието на проблема от страна а президента.

Наред с цялата тази криза излиза наяве също бъркотията в средите на десницата, която участваше както в преврата срещу Дилма Русеф, така и в изхвърлянето от изборите през 2018-та и вкарването в затвора на Лула. Всичко това вдъхва нов импулс сред опозицията, която сега все по-убедено действа за импийчмънт, за политически съд над президента. Дори крайнодясната Социал-либерална партия, която по-рано беше на страната на Болсонаро, сега предлага той да бъде отстранен.

Все по-ясно става, че Болсонаро е станал пречка за същите среди, които допринесоха за издигането му. Военните, които държат ключови сфери в кабинета му, вече сложиха генерал Валтер Брага Нето за шеф на президентския кабинет (позиция, равностойна на премиерската – б.р.) и за виртуален командир на предприеманите действия.

Генералът обяви като повод Covid-19, за да обяви така наречената „Програма про-Бразилия”, наричана и „План Маршал” за излизане от икономическата криза. В действителност това е проект, основан главно върху кейнсианството, което влиза в разрез с линията на министъра на икономиката Пауло Гедеш, дошъл от Чикагската школа. На представянето на програмата Гедеш – ултранеолиберал и бивш служител на чилийския диктатор Аугусто Пиночет – не присъстваше. Дали той няма да е следващият пожертван в тази криза?

Моро напусна министерството на правосъдието, като играта му изглежда е да импулсира рестарт на авторитарния и ултрадесен модел, който започна с Болсонаро без особен успех. Очевидно в този контекст Моро разгласи и разменените съобщения с Болсонаро по WhatsApp, от които личи стремежът на държавния глава да попречи на съдебно разследване.

Откровенията се изляха в новинарската мисия „Национален преглед” на телевизия „Глобо”,която също спря да е проболсонаристка. На свой ред една колумнистка от същата медийна група сравни Болсонаро от 2020-та с Ричард Никсън от 1974-та, а набъбващата сега война – с приближаването на „Уотъргейт”. И още въпроси могат да се видят из коментарните рубрики: Кой управлява? Извършва ли се в момента, извършен ли е вече или предстои да се извърши преврат? Ще бъде ли отстранен Болсонаро?

Атмосферата в Двореца „Планалто” (президентският дворец – б.р.) е тежка. Оттам се чува, че следващият отстранен наистина ще е икономическият министър, служил на Пиночет, Антонио Гедеш. Според висши военни, цитирани от изданието „Естадо де Сао Пауло”, Болсонаро се държал като „зомби”, нападайки свои съюзници насред пандемията от коронавирус, която напредва без да среща противопоставяне.

Също така и десният губернатор на щата Сао Пауло Жоао Дориа разкритикува остро поведението на президента пред лицето на глобалната пандемия от Covid-19. „Борим се едновременно срещу коронавируса и Болсонаровируса,” коментира той, след като вече бе заявил, че Болсонаро стои на „погрешни и безотговорни позиции”. Дориа посочи още: „Въпреки негативните инструкции, които хората получават от президента, половината от гражданите спазват карантината”.

След като по-рано бе съюзник на Болсонаро, сега Дориа се очертава като един от основните му критици и се позиционира като възможен негов съперник в президентските избори през 2022 г. „Конфронтацията му (на Болсонаро – б.р.) не е с мен. Конфронтацията е с науката и медицината на целия свят,” изтъква Дориа.

Оставката на Моро и неговите обвинения (вероятно подплатени с документи за престъпленията на президента и на неговия интимен кръг) слагат край на схемата на политико-военни съюзи, която управляваше Бразилия от началото на 2019 г. и чийто колапс настъпи сега с една криза, способна да доведе до непредвидими последствия.

Болсонаро изглежда е забравил, че Моро, високо ценен от банкерите и от Департамента по правосъдието на САЩ заради услугите си по отстраняването на Лула и на Работническата партия, му беше един от гарантите пред въпросните по-висши власти.

Всичко подсказва, че с влизането си в Двореца на правосъдието, Моро е конструирал схема за шпионаж в своя собствена полза, сходна с използваната при случая „Автомивка”, когато незаконно бяха подслушвани телефоните на адвокатите на Лула, та дори и обажданията на тогавашната президентка Дилма Русеф.

Председателката на Работническата партия Глейси Хофман смята, че разкритията на Моро са „платен донос” срещу Болсонаро за престъпления като корупция, възпрепятстване на правосъдието и злоупотреби. „Той е основният свидетел на престъпленията. Няма друг път, освен импийчмънт,” казва тя.

Самият Лула заяви на 23 април, че пред царстващата виртуална безмозъчност лозунгът на момента може да е само „Вън Болсонаро”. За целта според Лула трябва да се създаде широк фронт на всички демократични сили, дори и десни, като същевременно се сформира и изборна коалиция на народни и леви партии за местните избори през октомври т.г. и за президентските през 2022 г.

Според медиите решението за отстраняване на директора на Федералната полиция е възмутило четирима висши военни с министерски рангове, които работят в президентския дворец и също се чувстват предадени от Болсонаро – преди да уволни Моро, той ги накарал цял ден да го убеждават да не подава оставка.

Болсонаро пък на свой ред разказва, че Моро го бил помолил да изчака до ноември с освобождаването му от министерския пост, защото тогава се освобождавало място във Върховния федерален съд. Редно е да не забравяме, че Моро е умел манипулатор. Той беше съдия избирателно и действа напълно безчестно, ставайки решаващ фактор за вкарването на Лула в затвора и възпрепятствайки го така да участва в изборите през 2018 г. С това улесни избирането на неуравновесения и ултрадесен Жаир Болсонаро. За награда със силната подкрепа на Вашингтон получи министерството на правосъдието.

 

*Авторката е бразилска изследователка, асоцииран анализатор към Латиноамериканския център за стратегически анализи.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар