Бразилия разтърсена от показно убийство в Рио на популярна активистка

Масови демонстрации заляха страната, след като известната правозащитничка и общинска съветничка от лявата партия „Социализъм и свобода” Мариеле Франко бе застреляна в колата си насред центъра на Рио де Жанейро. Дори десният президент Мишел Темер нарече престъплението „атентат срещу демокрацията”

Мариеле Франко. Снимка: Brasilia de Fato
Мариеле Франко. Снимка: Brasilia de Fato

Брутално и демонстративно убийство на популярна тъмнокожа жена политик разтърси Бразилия и страната бе залята от масови демонстрации срещу насилието и политическото сплашване.

Вечерта в сряда, 14 март, в центъра на Рио де Жанейро с пет куршума в главата бе застреляна 38-годишната  правозащитничка и представителка на лявата партия „Социализъм и свобода” в общинския съвет на града Мариеле Франко.

Нападението е извършено докато тя пътувала в колата си заедно със своя шофьор и с една сътрудничка. Връщали са се от проява в защита на правата на тъмнокожите жени. Убийците се движели с друга кола, от чийто заден прозорец са направени изстрелите, като 9 от тях са попаднали в автомобила на Мариеле. Заедно със съветничката е убит и шофьорът ѝ Андерсон Педро Гомеш. И двамата издъхват на място. Сътрудничката на Мариеле е леко ранена. Нападателите са избягали с колата си.

Убийството предизвика шок и гняв дори в толкова обръгнал на насилието град като Рио, защото за първи път от много години там е извършена една толкова показна екзекуция. „Обичайните” престрелки там са из фавелите (бедняшките квартали) и носят друг характер – или са за разпределение на територии между криминални банди, най-често свързани с наркобизнеса, или съпровождат полицейски операции срещу такива банди, като заблудени куршуми редовно взимат жертви сред невинни граждани.

Мариеле Франко, която е родом именно от една такава фавела, наречена А Маре, добива широка популярност с дългогодишната си активна дейност срещу насилието и в защита на човешките права. Тя се посвещава на тази кауза, след като преди години в подобна престрелка загива нейна близка приятелка.

Родила син едва 19-годишна и завършила след това социални науки и публична администрация, Мариеле Браво се утвърждавала като дейна феминистка и активистка в ЛГБТ-движението. Присъединява се към лявата партия „Социализъм и свобода” (създадена от отцепило се през 2006 г. крило от Работническата партия на тогавашния президент Лула да Силва поради искания за по-лява политика) и през 2016 г. е избрана от нейната листа за член на общинския съвет в Рио.

От тази позиция Мариеле разгръща още по-настъпателна дейност в защита на човешките права и против насилието във фавелите. Тя се откроява и като остър критик на решението на президента Мишел Темер от февруари т.г. да изпрати армията за поддържане на реда в бедняшките квартали на Рио. Мариеле алармира, че това е антидемократична стъпка към военен режим и само ще доведе до нови жертви и необосновани репресии. Съветничката става докладчик в наскоро сформираната в общинския съвет специална комисия, която да контролира действията на войската.

В последните дни преди да бъде убита Мариеле е посветена на разобличаването на действията на военните във фавелата Акари, където няколко младежи безпричинно стават техни жертви.

Непосредствено след убийството на активистката на местопрестъплението спонтанно се събират много нейни симпатизанти, приятели, съмишленици и съпартийци, които я оплакват.

Шокирани от престъплението приятели и съидейници на Мариеле дойдоха на мястото на убийството ѝ да я оплакват. Снимка: Terra
Шокирани от престъплението приятели и съидейници на Мариеле дойдоха на мястото на убийството ѝ да я оплакват. Снимка: Terra

Там идва и близкият ѝ съратник Марсело Фрейшо – популярен млад политик, който бе кандидат на партията „Социализъм и свобода” за кмет на Рио и с много малко загуби от настоящия титуляр на поста Марсело Кривела (евангелистки епископ, излъчен от консервативната Републиканска партия). Марсело изрази пред медиите убеденост, че убийството на Мариеле е предварително и прецизно подготвено, настоявайки за издирване на организаторите и извършителите и за изправянето им пред съда.

Марсело Фрейшо и Мариеле Франко. Снимка: Terra
Марсело Фрейшо и Мариеле Франко. Снимка: Terra

„Тя беше много смела и неудобна и за малки, и за големи мафии,“ казва пред Би Би Си Шико Аленкар, депутат и съпартиец на Мариеле.

Масови демонстрации заляха много градове на Бразилия в знак на протест срещу убийството и срещу насилието. В Рио поклонението пред ковчега с тленните останки на Мариеле бе в сградата на общинския театър и целият площад отпред се изпълни с човешко море, което след траурната церемония тръгна и на протестно шествие.

Поклонението пред ковчега на Мариеле Франко бе в общинския театър в Рио и площадът пред сградата се изпълни с човешко море. Снимка: Terra
Поклонението пред ковчега на Мариеле Франко бе в общинския театър в Рио и площадът пред сградата се изпълни с човешко море. Снимка: Terra
Поддръжниците на Мариеле в Рио я изпратиха с борбено вдигнати юмруци. Снимка: Terra
Поддръжниците на Мариеле в Рио я изпратиха с борбено вдигнати юмруци. Снимка: Terra

В Сао Пауло в демонстрацията се включиха хиляди хора.

Демонстрацията в Сао Пауло събира хиляди хора. Снимка: Туитър
Демонстрацията в Сао Пауло събира хиляди хора. Снимка: Туитър

Дори десният президент Мишел Темер, чиято политика Мариеле Франко остро критикуваше, осъди убийството ѝ и го нарече „атентат срещу правовата държава и демокрацията”.

На свой ред бившата президентка Дилма Русеф заяви, че престъплението я кара да се чувства „шокирана, разтърсена, възмутена”.

Международни правозащитни организации като Amnesty International и Human Rights Watch също остро порицаха убийството на Мариеле Франко и изискаха от бразилското правителство старателно и ефективно разследване и установяване на виновниците за престъплението.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар