Работническата партия в Бразилия официално издигна Лула за кандидат-президент

На масовия митинг в негова подкрепа току-що получилият потвърждение и дори увеличаване на присъдата си ляв политик заяви, че съдебната разправа с него е само с цел да бъде спънат за президентските избори през октомври. „Това е отмъщението задето извадих толкова хора от бедността. Уж съдят мен, а осъждат целия бразилски народ. Но десницата да се подготви – ние ще се върнем!” – заяви той пред множеството. Предстои му да обжалва присъдата си и пред Върховния съд

Около 50 000 души се събраха на 24 януари вечерта в центъра на Сао Пауло, за да подкрепят Лула. Снимка: pt.org.bg
Около 50 000 души се събраха на 24 януари вечерта в центъра на Сао Пауло, за да подкрепят Лула. Снимка: pt.org.bg

Бразилската Работническа партия отговори на удара на съдебната система срещу своя основател и най-популярен лидер Инасио Лула да Силва, като го издигна официално за кандидат в президентските избори през октомври т.г. Това стана днес на отдавна планирано с тази цел заседание на партийното ръководство. То бе насрочено точно за 25 януари, защото се знаеше, че това ще е денят след произнасянето на втората съдебна инстанция по делото за корупция, заведено срещу Лула от разследващия злоупотребите в държавната петролна компания „Петробраз” и свързаните с нея строителни фирми съдия Сержио Моро. Наслаждаващият се на симпатиите на големите медийини компании Моро не крие своята политическа пристрастност и амбицията си да ликвидира олицетворявания от Лула модел на обществено развитие в страната.

Независимо от същността на решението на втората съдебна инстанция, ръководството на Работническата партия беше оповестило, че точно днес ще обяви и партийната президентска кандидатура. Никой в Бразилия не се съмняваше, че това безапелационно ще е Лула, който продължава да е най-популярният политик в страната, а сондажите единодушно му предричат убедителна победа във вота за държавен глава след 9 месеца.

Работническата партия наистина откликна на всеобщите очаквания и официално провъзгласи Лула за свой кандидат-президент. Това стана по-малко от 24 часа, след като тримата съдии от втората съдебна инстанция, заседавала вчера в южния бразилски град Порто Алегре, не само потвърдиха присъдата му от 9,5 г. затвор, произнесена от Сержио Моро през юли м.г., но и постановиха тя да се увеличи до 12 г. затвор.

Още снощи, веднага след оповестяването на съдийското решение, синдикатът на металурзите, откъдето още във времената на военната диктатура тръгва борческият път на Лула, свика в центъра на Сао Пауло масов митинг в негова подкрепа. Според сайта на Работническата партия там са се събрали около 50 000 души.

Събралото се в Сао Пауло човешко множество ентусиазирано подкрепи Лула. Снимка: EFE
Събралото се в Сао Пауло човешко множество ентусиазирано подкрепи Лула. Снимка: EFE

Огнена реч в типичния си стил пред тях произнесе самият Лула. „Това е отмъщението задето извадих толкова хора от бедността. Уж мен са сложили на подсъдимата скамейка, а осъждат целия бразилски народ. Но десницата да се подготви – ние ще се върнем!” – заяви той пред множеството.

Той отново повтори многократно досега отстояваното си мнение, че съдебната атака срещу него е единствено с цел да се осуети неговото участие в предстоящите президентски избори. „Нямат шансове да ме победят с политически средства, затова действат така,” каза Лула, като за пореден път потвърди, че само смъртта може да му попречи да участва в президентската надпревара.

"Уж мен са сложили на подсъдимата скамейка, а осъждат целия бразилски народ," каза Лула пред симпатизантите си. Снимка: elonce.com
„Уж мен са сложили на подсъдимата скамейка, а осъждат целия бразилски народ,“ каза Лула пред симпатизантите си. Снимка: elonce.com

Той пак призова съдиите „да извадят поне едно-единствено доказателство” за обвиненията си срещу него. Главното от тях е, че той бил получил луксозен апартамент на морския бряг край Сао Пауло от строителна фирма срещу бонуси за нея. Но до този момент наистина не е изваден нито един документ, който да доказва, че Лула е собственик на въпросния апартамент, нито пък е посочено с какво точно се е облагодетелствала въпросната компания от хипотетичната сделка.

„Осъден съм заради един нещастен апартамент, какъвто всъщност нямам. Приканвам Движението „Без дом” да го окупира!” – иронизира Лула в речта си.

В края на митинга той призова привържениците си да се изнесат към централната магистрала на града, където групички негови противници се опитвали да организират „празнуване” на осъждането му на втора инстанция. Дори според официални данни на полицията всички „празнуващи” възлизали на общо около 50 души. Те размахвали популярен на проявите им артикул – надуваема кукла с чертите на Лула, облечена в затворнически дрехи. Някои издигали и лозунги с призиви за намеса на армията – тоест за пряк военен преврат. Мяркали се и тениски с облика на крайнодесния политик и кандидат-президент Жаир Болсонаро – бивш офицер и деец на военната диктатура, един от най-агресивните опоненти на Лула и на вярната му съратничка Дилма Русеф, свалена от президентския пост също с неаргументирани обвинения през 2016-та.

В юридическата плоскост оттук-нататък следващата стъпка на Лула и адвокатите му ще е да обжалват неговата присъда и пред Върховния съд. Перспективите щяха да са по-добри, ако поне един от вчерашните трима съдии във втората инстанция беше се изказал против осъждането на бразилския експрезидент и бе сметнал обвиненията срещу него за лишени от убедителни доказателства. Тогава разглеждането на едните и на другите аргументи преди насрочването на делото в следващата инстанция щеше процедурно да се проточи доста дълго – може би дори до след президентските избори. Междувременното им спечелване от Лула пък би му осигурило вече имунитет и така всичко би могло да приключи.

Но след като и тримата съдии –  Жебран Нето, Ленардо Паулсен и Виктор Лаус – вчера единодушно поискаха не само присъдата му да остане в сила, но дори и да се увеличи с близо 3 години, тенденцията очевидно се очертава като негативна за Лула. Делото по обжалването във Върховния може да бъде насрочено много по-рано.

Въпреки всичко и Лула, и Работническата партия, и симпатизантите му демонстрират твърда решимост да отстояват докрай неговата невинност и участието му в битката за президентския пост.

 

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар