В категории:Общество

Болсонаро подклажда насилието срещу журналисти

С 54% са нараснали нападенията над медийни служители в Бразилия откакто я оглави ултрадесният президент.

Болсонаро е известен с агресивния си език и поведение особено срещу журналистите. Снимка: lapagina.com.sv

През 2019 г. насилието срещу журналисти в Бразилия е нараснало с 54,07 % спрямо предходната 2018 г., сочи доклад на бразилската Национална журналистическа федерация (FENAJ). Той беше представен от ръководителката на федерацията Мария Жозе Брага в централата на FENAJ в Рио де Жанейро.

Според съдържащите се в документа данни миналата година са регистрирани 208 случаи на агресия срещу представители на медии, докато преди две години те са били 135. Ако през 2018-та е бил убит един журналист, то през 2019-та жертвите вече са две. Това са Робсон Жиорно и Ромарио да Силва Барос, работили за медии в град Марика, разположен на океанското крайбрежие в щата Рио де Жанейро.

Има обаче спад в броя на ранените при нападения журналисти. През 2018 г. те са били 33, а през 2019 г. са 20.

Най-много посегателства има срещу журналисти, работещи в телевизии – 28,23% На второ място са колегите от печатните медии – 26,61%. Следват авторите от дигиталните издания – 18,55%.

Ръководителката на бразилската Национална журналистическа федерация (FENAJ) Мария Жозе Брага при представянето на доклада в Рио де Жанейро. Снимка: FENAJ

Обхващаният от изследването период съвпада с първата година от управлението на ултрадесния президент Жаир Болсонаро, поел мандата си в началото на 2019-та и известен със своите остри нападки срещу журналисти и медии. В 58,17% от регистрираните насилнически прояви срещу гилдията пряка отговорност носи лично държавният глава, изтъква докладът.

Примерът му е следван и от други политици. Именно на политически дейци  като цяло се падат 69,23% от случаите на посегателства срещу журналисти.

Мария Жозе Брага посочва, че едногодишното управление на Болсонаро е ударило сериозно по свободата на словото в Бразилия. Лично той е отправил 114 обиди на полова или расова основа към представители на медиите и е предприел 7 агресивни действия.

Протест на бразилски журналисти против посегателствата срещу свободата на словото. Снимка: EFE

„Държавният глава налага чрез декларациите си систематичното дискредитиране на медиите и на журналистите. Така той институционализира насилието срещу пресата,” заявява ръководителката на FENAJ. Тя добавя, че той също така се възползва от поста си, за да възпрепятства нормалното финансиране на медиите.

Данните от доклада не включват най-новите изригвания на Болсонаро срещу журналистите от последните дни. Така например на 16 януари т. г. той направо заповяда на една опитала се да му зададе въпрос журналистка по време на негови изявления пред медиите „да си затваря устата”. Предишната седмица пък президентът заяви, че журналистите били „изчезващ вид”, защото вече никой не им вярвал според него. Това предизвика остро критики и от Бразилското медийно сдружение (ABI).

„Наблюдаваме една перманентна заплаха срещу свободата на словото в Бразилия и срещу физическата и морална неприкосновеност на журналистите. Необходими са спешни мерки, за да бъде възпрян този процес,” настоява ръководителката на FENAJ Мария Жозе Брага.

По време на изявления пред медиите на 16 януари Болсонаро заповяда на опитваща се да му зададе въпрос журналистка „да си затваря устата“. Снимка: euronews
"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар