Защо бразилски учени подкрепят левицата

Геологът изследовател, българинът Даниел Методиев пожела успех в изборите на издигнатия от Работническата партия Фернандо Хадад, който гостува в центъра на „бразилската Силициева долина” – научно-техническия комплекс в Сао Жозе дос Кампос. В кореспонденция за „Барикада” оттам Методиев предава какво каза Хадад за бъдещето на Бразилия, за науката, за здравеопазването, за „Ембраер” и продажбата му на „Боинг”

Кандидат-президентът на бразилската Работническа партия Фернандо Хадад (вляво) поздравява българския геолог Даниел Методиев (вдясно), който му пожела успех на изборите по време на предизборна среща в научния институт "Семаден" в Сао Жозе дос Кампос. Снимка: Рикардо Стукерт
Кандидат-президентът на бразилската Работническа партия Фернандо Хадад (вляво) поздравява българския геолог Даниел Методиев (вдясно), който му пожела успех на изборите по време на предизборна среща в научния институт „Семаден“ в Сао Жозе дос Кампос. Снимка: Рикардо Стукерт

Щастлив съм, че имах възможност лично да пообщувам с Фернандо Хадад, кандидата за президент на Работническата партия в изборите за държавен глава на Бразилия, които ще се състоят на 7 октомври. Видях се с него при посещението му в уникалния научно-технически комплекс в град Сао Жозе дос Кампос, който е център на региона между Сао Пауло и Рио де Жанейро, наричан „бразилската Силициева долина”. Аз работя като изследовател във влизащия в комплекса Национален център за наблюдение и изследване на природните бедствия, известен със съкращението си „Семаден”.

Преди да разкажа за срещата ни, искам да напомня, че Фернандо Хадад смени Инасио Лула да Силва, чиято кандидатура от името на РП бе спряна от Висшия изборен съд заради неговата 12-годишна присъда на втора инстанция, въпреки че тя все още е в процес на обжалване. В този скандален случай с Лула бразилската съдебна система изпълни поръчка на всички, които се бояха от него, с единствената цел да се попречи на силно популярния експрезидент да се кандидатира отново, защото сондажите го сочеха като безспорен фаворит във вота и почти сигурен победител.

В крайна сметка Лула отстъпи мястото си като кандидат на РП на дотогавашния кандидат за вицепрезидент Фернандо Хадад, който от 11 септември стана официалният претендент на партията за президентския пост. „Номер 2” в двойка с Хадад е депутатката от Бразилската комунистическа партия Мануела д’Авила.

За по-малко от две седмици след официализирането на кандидатурата му готовността на бразилците да гласуват за Хадад, който е професор по политически науки в Университета на Сао Пауло, бивш министър на образованието и бивш кмет на Сао Пауло, тръгна стремглаво нагоре и вече възлиза на 22% според авторитетната социологическа агенция Ibope. Засега още не е стигнал онези 40% подкрепа, които имаше Лула, но динамиката на обществените симпатии е в негова полза и социолозите му вещаят почти сигурно класиране на втория тур.

До балотаж несъмнено ще стигне и крайнодесният кандидат Жаир Болсонаро, който също отбеляза бърз възход в процента на привържениците си, след като бе ранен с нож от налудничав нападател при една от предизборните си прояви на 6 септември. Пак според Ibope подкрепата за Болсонаро се е вдигнала от 22% преди нападението на 28% в средата на септември и още стои на това ниво.

Доста анализатори на социологическите данни прогнозират, че при двубой на балотажа между Хадад и Болсонаро ще спечели Хадад, защото зад него най-вероятно ще се обединят всички бразилци, които отхвърлят крайнодясната реторика на Болсонаро и неговата възхита от военната диктатура. Ibope дори сочи като възможни резултати след втория тур победа за Хадад с 43% и 37% за Болсонаро.

Фернандо Хадад и Дилма Русеф на предизборен митинг в Оро Прето, щата Минас Жераис. Снимка: Рикардо Стукерт
Фернандо Хадад и Дилма Русеф на предизборен митинг в Оро Прето, щата Минас Жераис. Снимка: Рикардо Стукерт

От друга страна обаче скандалите за корупция, тежко поразили цялата бразилска политическа класа, но преекспонирани медийно спрямо дейци на Работническата партия, са настроили доста хора и срещу нея – съответно и срещу нейния кандидат. Така че е трудно да се правят категорични прогнози и повечето коментатори са единодушни само в едно – че по-непредсказуеми избори Бразилия досега не е имала. В същото време на карта е заложено самото оцеляване на демокрацията в страната.

Някои предричат, че на финала всъщност ще се състезават две непоносимости – към авторитарната диктатура, която лъха от посланията на Болсонаро, и към медийно сатанизираната Работническа партия. Изборите явно ще премерят кое от двете е по-неприемливо за бразилците.

В същото време лично моите наблюдения са, че доста големи медии, до вчера брутално нападали и Лула, и Дилма Русеф, сега сякаш започват да смекчават тона към Хадад, да се нагаждат към вероятността, че той може да стане президент.

Хадад всъщност е една много позитивна личност и е оставил добри впечатления у хората и като министър на образованието по времето на Лула и Дилма, и като кмет на Сао Пауло. А за лекциите му по политически науки не се намират свободни места в студентските аудитории.

За посещението на Хадад в научно-техническия комплекс в Сао Жозе дос Кампос, където работя като част от екипа на Националния център за наблюдение и изследване на природните бедствия „Семаден”, научих сутринта на същия ден. Зарадвах се от възможността да му изкажа лично своята подкрепа – още повече, че той има и лични заслуги за създаването на научния център.

Още няколко думи за „Семаден”. Той е създаден в края на 2011 г. по инициатива на тогавашната президентка Дилма Русеф. Така тя откликна на поредното тежко бедствие сполетяло в началото на същата година хората от Нова Фрибурго, Петрополис и Терезополис в щата Рио де Жанейро – тогава от свлачища загинаха над 1000 души. В основаването на „Семаден” пряко участие има и Хадад, който по онова време беше министър на образованието. С усилията  и на неговото министерство „Семаден” се роди като дъщерна научна институция на авторитетния Научен институт по космически изследвания (INPE) – „бразилската НАСА”, базиран също в град Сао Жозе дос Кампос. Доста колеги от INPE се прехвърлиха в „Семаден”, за да му дадат старт, и останаха да работят в него. И до днес двата ни института остават силно свързани.

Изглед от научно-технологичния комплекс в Сао Жозе дос Кампос. В кръглата сграда се намира институтът "Семаден". Снимка: Даниел Методиев
Изглед от научно-технологичния комплекс в Сао Жозе дос Кампос. В кръглата сграда се намира институтът „Семаден“. Снимка: Даниел Методиев

Далеч не съм единственият чужденец, който дава своя принос в усилията на „Семаден” да наблюдава, изследва и доколкото може, да предпазва хората и икономиката от природни бедствия. Нашата командна зала, от която се следят денонощно със спътникови снимки всички природни процеси на територията на Бразилия – от Амазония до границата с Уругвай и от Атлантическото крайбрежие до блатата в Пантанао в щат Мато Гросо, се завежда от аржентинския метеоролог Марсело Селучи. Част от екипа ни е и китайката Ронг, завършила докторантура в Португалия като мен. Тя е омъжена за метеоролога Сандро от Кабо Верде, чиито родители пък са завършили в… България навремето. Сандро всъщност работи в INPE. Имаме и две колумбийки, доктори по хидрология – Адриана и Вивиана. Едната ми е шефка. Хосе Маренго – един от директорите ни, е перуанец. С нас е и още един аржентинец метеоролог – Хавиер Томасели. В командната зала има няколко чужденци, сред които една кубинка – картографката Регла. Там е и боливиецът Алекс, хидролог. Повечето от тях са защитили докторските си степени в INPE.

Даниел Методиев (вторият отляво) с негови колеги от "Семаден". В средата е уредът за измерване на валежи–плювиограф. Снимка: Фейсбук
Даниел Методиев (вторият отляво) с негови колеги от „Семаден“. В средата е уредът за измерване на валежи – плювиограф. Снимка: Фейсбук

И така, когато Хадад дойде в нашия институт на 21 септември, той беше посрещнат възторжено и попадна напълно „в свои води”.

Фернандо Хадад е посрещнат възторжено от работещите в "Семаден". Снимка: Рикардо Стукерт
Фернандо Хадад е посрещнат възторжено от работещите в „Семаден“. Снимка: Рикардо Стукерт

Мнозина колеги в института, включително и сред директорите, са поддръжници на левицата и никой не забравя, че именно правителството на Дилма даде старт на „Семаден”, че то направи сериозни инвестиции в науката, която да работи в полза на хората.

Департаментът на "Семаден" за научни изследвания, в който работи и авторът Даниел Методиев. Снимка: Cemaden
Департаментът на „Семаден“ за научни изследвания, в който работи и авторът Даниел Методиев. Снимка: Cemaden

Още при влизането на кандидата за президент в института имах възможност да разменя с него няколко думи. Представи ме колежката ми Ракел Трайбер, която се познава с Хадад отпреди. Тя му каза за мен: „Това е Даниел, геолог от нашия институт, който е от страната на бащата на Дилма”. „Прекрасно, каква приятна изненада!”, откликна Хадад, поздрави ме сърдечно, а аз му пожелах да спечели изборите, за да имаме в Бразилия шанс за по-добър живот и радостта и усмивките отново да се върнат по лицата на хората.

 

Даниел Методиев (в центъра) разговаря с кандидат-президента Фернандо Хадад (в гръб) при влизането му в "Семаден"–Националния център за за наблюдение и изследване на природните бедствия в Сао Жозе дос Кампос. Снимка: Рикардо Стукерт
Даниел Методиев (в центъра) разговаря с кандидат-президента Фернандо Хадад (в гръб) при влизането му в „Семаден“ – Националния център за за наблюдение и изследване на природните бедствия в Сао Жозе дос Кампос. Снимка: Рикардо Стукер.

Топлото посрещане на Хадад и групата с него продължи в командната зала като кандидатът за президент беше придружаван от директора на нашия институт Освалдо Морайс, както и от директора на целия научно-технологичен комплекс в Сао Жозе дос Кампос – Марко Антонио Рауп, математик, бивш министър на образованието и науката от щатското правителство в щата Сао Пауло.

В обиколката из "Семаден" Фернандо Хадад (вляво) бе придружаван от директора на института Освалдо Морайс, както и от директора на целия научно-технологичен комплекс в Сао Жозе дос Кампос–Марко Антонио Рауп. Снимка: Рикардо Стукерт
В обиколката из „Семаден“ Фернандо Хадад (вляво) бе придружаван от директора на института Освалдо Морайс, както и от директора на целия научно-технологичен комплекс в Сао Жозе дос Кампос – Марко Антонио Рауп. Снимка: Рикардо Стукерт

Те показаха на кандидата на РП как работи командната зала, какво наблюдение се води оттам. Обясниха му как функционира системата за мониторинг и уведомяване на населението за опасност от природни бедствия.

Командната зала на института "Семаден". Снимка: Cemaden
Командната зала на института „Семаден“. Снимка: Cemaden

Освен с данни от спътникови снимки ние разполагаме също с информацията от около 3000 плювиографа (уреди за измерване на валежите б.р.) и климатични радари, пръснати из цяла Бразилия.

На излизане от „Семаден” Хадад отговори и на въпроси на журналистите, които отразяваха посещението му. Каза например, че ако спечели изборите, ще увеличи инвестициите за наука и технологии, особено за намаляване на риска за населението от природни бедствия – със специален акцент върху социално слабите, които живеят по речни брегове, фавели, свлачища. Ежегодно хиляди хора от тези зони стават жертви на неовладяни стихии през дъждовния сезон.

Хадад подчерта също, че ще действа и за инвестиции в здравеопазването, за ваксини против денге, жълта треска и други епидемии. И тук отново приоритет ще са социално слабите и безработните. Той предвижда също инвестиции и за контрол на ефекта от климатичните промени.

Друг журналистически въпрос бе относно очакванията му дали ще отиде на втори тур. Хадад демонстрира убеденост, че ще стигне до балотаж. И допълни относно програмата си, че ще възстанови социалните програми от времето на Лула, като ги актуализира с оглед актуалната обстановка в Бразилия и света.

Беше запитан и как гледа на задвижената от сегашното правителство на неизбирания от никого президент Мишел Темер продажба на държавната самолетостроителна компания „Ембраер” на „Боинг”. Хадад отговори, че ще спре тази сделка, която е направена набързо и на тъмно. Той припомни, че в „Ембраер” – гордостта на бразилската авиационна промишленост (чиято централа също е в Сао Жозе дос Кампос) са влагани много държавни средства години наред. И тази компания трябва да остане собственост на държавата и на народа.

Впрочем, можем да напомним, че авиокомпания „България Ер” също използва три закупени още през 2012 г. самолети „Ембраер”. Тъстът ми е пенсиониран инженер от тази компания, работил е 30 години в нея. По времето на Лула тя беше третата в света в този бранш – след „Еърбъс” и „Боинг”.

Хадад изтъкна още пред журналистите колко е щастлив от възвращаемостта на инвестициите, направени в науката и технологиите, в частност и в научноизследователския град Сао Жозе дос Кампос. Докато той беше министър на образованието, а Дилма – президент, бяха създадени и няколко университети в града. Като пример може да се посочи UNIFESP – Федералния университет на щата Сао Пауло, с много модерна база и сграда, с над 2000 студенти, с филиали из целия щат. Така и целият регион между градовете Сао Пауло и Рио се прочу като „бразилската Силициева долина” – тук процъфтяват науката, технологиите, високотехнологичните производства като роботиката, мобилните телефони, самолетостроенето, автомобилостроенето и т.н.

Хадад обяви пред медиите също, че ако на 5 януари встъпи в длъжност като нов президент на Бразилия, първо ще се заеме с намаляването на безработицата и с увеличаването на семейния бюджет, с повишаването на приходите на най-бедните и на средната класа. Убеден е, че ако се увеличи потреблението, това ще даде тласък на производството, на цялата икономика.

Предвижда също намаляване на данъците за слоевете с по-ниски доходи. Например хората, които получават до 4 минимални заплати, трябва напълно да бъдат освободени от данъци, защото те са непосилни за тях. Данъците тук са наистина големи, не може да има сравнение с България. (Бразилската минимална заплата от 1 януари 2018 г. е 954 реала. Един американскаидолар се разменя за около 4 бразилски реала – б.р.)

Хадад се кани също да реформира банковата система, особено лихвените проценти и плащания, които сега са несъвместими с икономическата обстановка в страната. Средният и дребният предприемач не смее да тегли кредит, защото високите лихви ще го убият. Всички печалби отиват за покриване на лихвите. Кандидатът на РП иска да се помогне на собствениците на фризьорски салони, хлебарници, аптеки и т.н. Да могат не само да оцелеят, но и да се развиват.

Също така Хадад е амбициран да бъдат продължени и финализирани многобройните държавни проекти, които са били започнати и после прекъснати от правителството на Темер. 2800 такива държавни обекти са били спрени по средата на строителния процес. Пълен абсурд, след толкова хвърлени инвестиции от страна на данъкоплатците…

Дано изборите дадат възможност на Хадад да осъществи намеренията си. Бразилия има остра нужда от конструктивно, отговорно, авторитетно и най-вече демократично управление, което да върне тази богата и с огромен потенциал страна на полагаемото ѝ се място в света – там, където беше, а именно на пета позиция сред световните икономики…

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар