Вместо Лула кандидат-президент на левицата в Бразилия става Фернандо Адад

Решението бе очаквано, след като Изборният съд отказа да признае президентската кандидатура на бившия държавен глава, намиращ се в затвора заради все още обжалвана присъда. Като претендент на Работническата партия в кампанията вече се впуска досегашният „номер 2” в кандидат-президентската двойка. Какво се знае за него?

Фернандо Адад става официален кандидат-президент на Бразилия от името на Работническата партия и съюзени с нея леви формации. Снимка: Фейсбук
Фернандо Адад става официален кандидат-президент на Бразилия от името на Работническата партия и съюзени с нея леви формации. Снимка: Фейсбук

Както се очакваше и както „Барикада” прогнозира, днес се официализира оттеглянето на кандидатурата за президент на Бразилия на бившия държавен глава Инасио Лула да Силва. Това бе оповестено от Работническата партия на Лула, след като се състоя среща между него и досегашния „номер 2” в кандидат-президентската им двойка – бившия министър на образованието и бивш кмет на Сао Пауло Фернандо Адад. Адад посети Лула в затвора, където бившият държавен глава се намира заради все още обжалвана присъда на втора инстанция за корупция. Въпреки многобройните обжалвания и петиции на РП и Лула пред различни съдебни институции, Изборният съд на Бразилия отказа да одобри кандидат-президентската му кандидатура.

Ето защо днес бе решено вече окончателно, че Лула оттегля кандидатурата си и като претендент на Работническата партия, а и практически на голяма част от цялата бразилска левица, се лансира Адад. Този вариант отдавна бе допускан, затова и като втори вице се въртеше името на депутатката Мануела д’Авила. Първоначално тя бе кандидат-президентка на Бразилската комунистическа партия, но през август нейната партия подписа предизборно споразумение с РП и то подсказа, че 37-годишната харизматична депутатка най-вероятно ще е реалният кандидат за вице в двойка с реалния кандидат Адад.

Решението за смяната бе оповестено едва сега, защото днес е последният срок, даден на Лула и на РП от съда, за да променят кандидатурата. Очевидно целта е била до последно да се използва възможността Лула да „прелива” от своята популярност на Адад. Лула продължава да е най-популярният кандидат-президент в страната с около 40% подкрепа. Очаква се Адад също бързо да набере подкрепа с оглед силната поляризация в страната.

Както „Барикада” вече писа, 55-годишният Адад е потомък на ливански християни, заселили се в Бразилия. Бил е министър на образованието в правителството на бившата президентка Дилма Русеф, а също така и кмет на най-големия бразилски град Сао Пауло, оставяйки за себе си и управлението си много добри спомени. Адад е магистър по политически науки и доктор по философия. В момента е преподавател в Университета на Сао Пауло.

Бразилската предизборна кампания е доста непредсказуема, особено след като миналата седмица по време на предизборна проява кандидатът на крайната десница Жаир Болсонаро беше ранен с нож от нападател, вярващ, че ръката му е движена „от бог”. Болсонаро бе опериран успешно и е в болница, откъдето се очаква да излезе тази седмица. Той ще трябва да остане в домашен режим още месец, което тотално го изважда от същинската кампания, включително и от дебатите. Това обаче е плюс за Болсонаро, защото той така лишава съперниците си от възможността да го нападат в преки дискусии за крайнодесните му възгледи и апологията на военната диктатура. В същото време на негово разположение остават социалните мрежи, където той вече е герой. След раняването му процентите на подкрепата за него скочиха до 26.

Ако Адад съумее пълноценно да използва досегашната подкрепа за Лула в своя полза, тогава на втория тур очевидно ще гледаме двубой между него и Болсонаро.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар