Ударът с нож срещу ултрадесния кандидат Болсонаро в Бразилия е и удар срещу левицата

Бързината, с която кипнаха спекулациите около личността на нападателя и неговите партийни пристрастия, нажежи и без това пожароопасната предизборна кампания в латиноамериканския гигант

Жаир Болсонаро в момента на атаката с нож. Снимка: Фейсбук
Жаир Болсонаро в момента на атаката с нож. Снимка: Фейсбук

Битката за Бразилия става все по-ожесточена с приближаването на насрочените за 7 октомври президентски избори. Поредният скок на градусите дойде с удара с нож срещу ултрадесния кандидат Жаир Болсонаро по време на негова предизборна проява в град Жуиш де Фора в югоизточния щат Минас Жераис.

Многобройни клипове, качени в социалните мрежи, показват как привърженици носят на раменете си Болсонаро насред препълнена от хора улица. В един момент кандидатът се сгърчва от болка, хваща се за корема и пада. Оказва се, че бил прободен с нож от нападател, когото тълпата за малко не линчувала, но полицията все пак успяла да задържи.

Болсонаро е откаран в болница и скоро след това идват съобщения, че раната му е повърхностна и той бързо ще се оправи. Мнозина обаче озадачено коментират, че на многобройните кадри, които показват как привържениците отнасят ранения към кола, за да го откара тя в болницата, не се забелязва никаква кръв по тялото му. Това веднага поражда слухове дали всичко не е инсценировка с цел покачване на процентите на кандидата за президент.

Следва тиражиране в социалните мрежи на снимка на проснатия на операционната маса Болсонаро, направена очевидно по време на операция. Дойдоха и обновени съобщения от болницата, според които пациентът пристигнал в много тежко състояние, в безсъзнание и с голяма загуба на кръв в резултат на вътрешен кръвоизлив. При нападението били засегнати червата му и една артерия. Но след хирургическата намеса животът му бил извън опасност, макар че ще се наложи да остане в болница поне една седмица. По-късно от щаба на Болсонаро обявиха, че кампанията му ще бъде прекъсната именно за една седмица.

Болсонаро на операционната маса. Снимка: Фейсбук
Болсонаро на операционната маса. Снимка: Фейсбук

Междувременно вече се бяха завихрили страсти около личността на нападателя. Разбра се, че това е 40-годишният Аделио Биспо де Оливейра родом от град Монтеш Кларош, разположен на около 700 км от Жуиш де Фора, където бе извършена атаката срещу Болсонаро.

Незабавно многобройни „доброволци” инспектираха профила му във Фейсбук и започнаха да известяват пак чрез социалните мрежи, че той бил „активист на Работническата партия” на бившите президенти Лула да Силва и Дилма Русеф и дори че отговарял навремето за предизборната кампания на Дилма в Жуиш де Фора.

Фалшивата новина, че нападателят на Болсонаро уж бил член на Работническата партия и дори работил за кампанията на Дилма Русеф се завъртя също в социалните мрежи, но бе опровергана при проверки на по-сериозни медии. Снимка: boatos.org
Фалшивата новина, че нападателят на Болсонаро уж бил член на Работническата партия и дори работил за кампанията на Дилма Русеф се завъртя също в социалните мрежи, но бе опровергана при проверки на по-сериозни медии. Снимка: boatos.org

При проверка на фактите от по-сериозни медии се оказа, че това не е вярно и че между 2007 и 2014 г. Оливейра е бил свързан с друга формация – с отцепилата се от Рабоническата партия Партия за социализъм и свобода  (PSOL). Но дори и с нея към момента вече няма нищо общо.

Не е ясно засега доколко верни са и твърденията, че Оливейра имал диплома за висше образование по педагогика от Федералния университет във Висоса. Доказано е само, че за последно е работел като помощник-зидар.

Позовавайки се на източници от полицията в Жуиш де Фора, където Оливейра е задържан и дава показания, многобройни медии разпространиха твърденията му пред следователите, че той нападнал Болсонаро с нож „по заповед на бог, който е на небето”. Цитират се също заключенията на полицейските психолози, че лицето е психически адекватно и добре осъзнава естеството на действията си.

„Течовете” относно коментарите, които Оливейра е правил във Фейсбук, продължиха, като се набляга на това, че се е изказвал положително за венесуелския президент Николас Мадуро и че се е възмущавал от възхваляващия бразилската военна диктатура между 1964 и 1985 г. Болсонаро. Но всъщност в коментарите му преобладават най-вече заклеймявания на „масонската десница”.

Тиражирани бяха и снимки от участия на нападателя Аделио Биспо де Оливейра (с червената риза) в демонстрации с искания за оставка на настоящия президент Мишел Темер. Снимка: infobae
Тиражирани бяха и снимки от участия на нападателя Аделио Биспо де Оливейра (с червената риза) в демонстрации с искания за оставка на настоящия президент Мишел Темер. Снимка: infobae

Начинът, по който се поднася медийно личността на Оливейра, още преди да са направени каквито и да е официални изявления от разследващите, не оставя съмнения за усилено пропагандно използване на нападението с цел дискредитиране на левицата.

На свой ред в левите среди версията за режисиран спектакъл продължава да е популярна. Тази хипотеза произлиза от самата специфика на протичащата в момента предизборна кампания. Нейният най-остър казус е елиминирането чрез съдебно решение на най-популярната президентска кандидатура в страната – на бившия държавен глава и кандидат на Работническата партия Инасио Лула да Силва, който е в затвора по все още обжалвана присъда на втора инстанция за корупция. В сондажите той има около 40% подкрепа. Същите проучвания слагат на второ място Болсонаро с около 20% подкрепа. Ако Лула не участва във вота, както се очертава, тогава като фаворит напред излиза тъкмо Болсонаро.

Впрочем, след нападението вчера, социолозите веднага отбелязаха покачване до 22% на подкрепата за Болсонаро.

В същото време обаче всички анализатори са категорични, че дори Болсонаро и да покаже най-висок резултат при гласуването на 7 октомври, процентите му няма да стигнат за победа на първи тур и ще се отиде на балотаж. А там вече прогнозите са, че срещу Болсонаро ще се обединят гласоподавателите на всички други кандидати и ще подкрепят класиралия се втори, независимо кой е той.

Много вероятно е това да се окаже бившият кмет на Сао Пауло Фернандо Адад, който засега фигурира като кандидат за вицепрезидент в двойка с Лула, но е смятан за реалния кандидат-президент на Работническата партия на фона на съдебните перипетии около титуляра Лула.

Ясно е обаче, че при сегашната остра офанзива на десницата срещу левицата в Бразилия битката ще продължи да се ожесточава. И на този фон ударът с нож срещу Болсонаро, особено с оглед така бързо кипналите спекулации около личността на нападателя, е удар всъщност срещу левицата.

„Барикада” вече подробно описа разположението на силите в бразилската предизборна панорама. Но ще напомним отново, че бившият военен Болсонаро още отсега е напълно неприемлив като президент за 44% от бразилците с крайнодесните си и расистки възгледи и с апологията са за избилата десетки хиляди хора военна диктатура.

В репортажа си за нападението над Болсонаро в град Жуиш де Фора испанският в. „Ел Паис” припомня изявленията, направени от ултрадесния кандидат само в същия този ден. Напрмер заканите му „да разстрелва” членовете на Работническата партия и „да срита по задника комунистите”. Припомнени са също негови магистрални послания като например „единственият добър бандит е мъртвият”, както и плана му да легализира притежаването и употребата на оръжие в една страна, която и сега е сред първите в света по въоръжени престъпления. В крайна сметка едно такова застигна и самия Болсонаро…

Следствието тепърва ще разнищва мотивацията и евентуалните вдъхновители за престъпното деяние на нападателя Оливейра. Но отсега е ясно, че нагнетяването на конфронтация, омраза и разправа с мислещия различно, което наблюдаваме в Бразилия от две години насам, не води до нищо добро.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар