Болсонаро оглавява Бразилия

Предизвестената победа на ултрадесния бивш армейски капитан Жаир Болсонаро на президентския балотаж вече е факт. Той бе избран за нов държавен глава на латиноамериканския гигант с 55,2% от гласовете. Съперникът му Фернандо Хадад получава 44,8%

Жаир Болсонаро или Фернандо Хадад? Бразилците вече избраха. Снимка: Folha de Sao Paulo
Жаир Болсонаро или Фернандо Хадад? Бразилците вече избраха. Снимка: Folha de Sao Paulo

Първите резултати от съдбоносния президентски балотаж в Бразилия потвърдиха многобройните прогнози за убедителна победа на 63-годишния ултрадесен бивш армейски капитан Жаир Болсонаро. Той ще е новият държавен глава на латиноамериканския гигант, след като за него гласуваха 55,2% от 147-те милиона бразилски гласоподаватели.

55-годишният бивш кмет на Сао Пауло и бивш министър на образованието Фернандо Хадад от Работническата партия получава 44,8%.

Улиците на бразилските градове се изпълниха вече от тържествуващи привърженици на Болсонаро.

Тържествуващи фенове на Болсонаро празнуват из улиците на бразилските градове. Снимка: Folha de Sao Paulo
Тържествуващи фенове на Болсонаро празнуват из улиците на бразилските градове. Снимка: Folha de Sao Paulo

Самият победител се обърна към бразилците по любимия си начин – през Фейсбук, в компанията на младата си жена Мишел и на интерпретаторка за хора с увреден слух. На масата пред Болсонаро личаха Библията и конституцията, която той се зарече да спазва. Обяви, че победата му е „божествена мисия“, която „не се избира, а се изпълнява“. И изтъкна: „Всички заедно ще променим Бразилия.“

В нощта след победата си Болсонаро се обърна към бразилците по любимия си начин–през Фейсбук. До него беше младата му жена Мишел (в бяло) и интерпретаторка за хора с увреден слух, а на масата личаха Библията и конституцията, която новоизбраният президент се зарече да спазва. Снимка: Фейсбук
В нощта след победата си Болсонаро се обърна към бразилците по любимия си начин – през Фейсбук. До него беше младата му жена Мишел (в бяло) и интерпретаторка за хора с увреден слух, а на масата личаха Библията и конституцията, която новоизбраният президент се зарече да спазва. Снимка: Фейсбук

Болсонаро не се обърна към надвития си съперник Хадад и към симпатизантите му (които са почти половината страна) с думи на помирение, каквато е обичайната практика, а напротив, подчерта: „Не можем да продължим да кокетираме със социализма, с комунизма, с популизма, с екстремизма на левицата“.

Що се отнася до Хадад, той се постара да окуражи своите съкрушени поддръжници, заявявайки: „Не ни е страх. Ние сме тук. Ще останем заедно.”

Настоящият бразилски президент Мишел Темер поздрави победителя и написа в Туитър: „След като изборите приключиха, вече е време всички заедно да продължим да работим за Бразилия”.

Пожеланието няма да е лесно за изпълнение заради огромната поляризация, която предизвика този вот. Крайно реакционните, расистки и антидемократични послания на Болсонаро накараха противниците му да възприемат президентската надпревара като битка за или против демокрацията в Бразилия. От лагера на Хадад звучаха настоятелни призиви всички демократи да го подкрепят, дори и да не харесват партията му – само и само да бъде възпрян неговият апологизиращ военната диктатура съперник.

Обрат обаче така и не бе постигнат, въпреки че дистанцията между двамата, която на първия тур на 7 октомври беше 17% (46% за Болсонаро и 29% за Хадад), сега се е скъси до 10%.

Наблюдателите отбелязват, че в сблъсъка между двамата на страната на ултрадесния кандидат, са застанали „яките момчета”, привържениците на „мъжкарството” и „твърдата ръка”. Докато Хадад, който е професор по философия и икономика в университета на Сао Пауло, е привлякъл в кампанията си много интелектуалци и популярни артисти. Без всичките да са обвързани с неговата партия, те усърдно призоваваха да се гласува за Хадад като за защитник на демокрацията, за да бъде възпрян застрашаващия я Болсонаро.

Сред останалите президентски кандидати, отпаднали на първия тур, Хадад не срещна такава подкрепа. Много се разчиташе, че своите 12% от гласовете ще му прелее например левоцентристът Сиро Гомес, който обаче се ограничи само да призове да се гласува „против нетолерантността”, избягвайки имена. В последния момент своята „критична подкрепа” за Хадад изрази левеещата кандидат-президнтка Марина Силва, но взетият от нея 1% на първия тур бе прекалено слаба „инжекция”.

Двамата кандидати така и не влязоха в пряк дебат по време на кампанията, защото Болсонаро продължи да набляга, че още се възстановявал от удара с нож, нанесен му от нападател на предизборен митинг на 6 септември. И поради тази причина агитираше за себе си само чрез ежедневните си включвания във Фейсбук. В последната от тези свои появи преди днешния вот често обявявания от противниците си за фашист ултрадесен кандидат реши да заяви, че всъщност той бил… борец против фашизма.

Успя също да се извини за думите на един от синовете си – Едуардо Болсонаро, който бе избран за сенатор на 7 октомври. По време на свое гостуване в САЩ въпросният син бе се заканил, че баща му с лекота може да разпусне и Конгреса, и Върховния съд, когато стане президент. Въпреки че Жаир Болсонаро по време на цялата кампания поддържаше именно такъв тип език и послания, в последните дни той много смекчи тона, след като забеляза нарастване на отрицателните реакции.

Така например нашумелият съдия от Върховния съд Жоаким Барбоза, водил първото шумно антикорупционно дело срещу дейци на Работническата партия, известно като „Менсалао”, декларира в Туитър, че ще гласува за Хадад, защото за първи път е уплашен от един президентски кандидат – от Болсонаро.

Многозначителен вираж направиха и големите бразилски медии, които изиграха ключова роля в сатанизирането на Работническата партия сред общественото съзнание. Сега повечето от тях открито фаворизираха Хадад. А влиятелният всекидневник „Фоля де Сао Пауло” подаде сигнал в прокуратурата и така стартира официално разследване за незаконна реклама в полза на Болсонаро, лансирана от негови богати поддръжници през WatsApp.

Разследва се и още един сигнал – за видео, в което Болсонаро призовава да се гласува за него и което е било пуснато в евангелистка църква по време на църковна служба. А бразилският закон забранява политическа агитация в религиозни храмове.

Жалба срещу ултрадесния кандидат внесе и екипът на Хадад – заради многобройните клипове с фалшиви новини за левия претендент, разпространявани през социалните мрежи.

Податливостта на голяма част от населението на манипулационни внушения и лъжи, както и ниската критична култура сред широките маси, доведоха до такива феномени, като подкрепата за Болсонаро дори сред индианските общности от Амазония, на които той се кани да вземе земите и да ги даде „за развитие” на едрия агро- и рудодобивен бизнес, обещавайки в замяна не чак стъклени мъниста, но нещо подобно – „цивилизация”, сателитна телевизия и „руси гаджета”. Само една общност в тъй пъстрата етнически Бразилия е напълно единна в отхвърлянето на Болсонаро и това е чернокожото население, което не забравя изцепките му, че африканската примес била „развалила бразилския ген”.

Днес, в самия ден на вота, кандидатът за вице на ултрадeсния претендент – уволненият заради призиви за преврат генерал Амилтон Моурау, декларира, че първата икономическа стъпка на техния тандем след несъмнената им според него победа щяла да бъде рязко затягане на коланите.

Болсонаро гласува днес в избирателна секция във военна казарма в западната част на Рио де Жанейро, строго охраняван от полиция и военни.

Жаир Болсонаро на излизане от изборната секция в казарма в Рио де Жанейро. Снимка: Folha de Sao Paulo
Жаир Болсонаро на излизане от изборната секция в казарма в Рио де Жанейро. Снимка: Folha de Sao Paulo

Хадад отиде до урната в училище в южната част на Сао Пауло заедно с жена си, заобиколен от привърженици и отрупан с цветя от почитатели.

Фернандо Хадад гласува в училище в Сао Пауло заедно с жена си. Снимка: Folha de Sao Paulo
Фернандо Хадад гласува в училище в Сао Пауло заедно с жена си. Снимка: Folha de Sao Paulo

Урните в Бразилия от години са електронни. Още на първия тур от екипа на Болсонаро надигнаха глас срещу тези урни и обявиха, че са възможни фалшификации. В навечерието на балотажа същата теза бе повторена многократно с нагнетяване, че ако Болсонаро не излезе победител, значи изборите са опорочени.

Победата му обаче вече е факт.

Електронните урни за вота бяха доставени още в събота и в най-труднодостъпните места из огромната Бразилия от полицаи. Снимка: El Pais
Електронните урни за вота бяха доставени още в събота и в най-труднодостъпните места из огромната Бразилия от полицаи. Снимка: El Pais

Ето някои елементи от идеите за управление на Жаир Болсонаро, които посочва в своя публикация испанският в. „Ел Паис”:

В областта на борбата с престъпността

Според новия президент на Бразилия „огънят се потушава с повече огън”. Той иска да засили ролята на въоръжените сили в националната сигурност и да отмени наказателната отговорност на полицаи, които убиват престъпници при изпълнение на служебните си задължения. Известна е фразата на Болсонаро: „Полицай, който не убива, не е полицай”. Също така планира да освободи от наказателна отговорност и собствениците на имоти, които застрелват нахлули там лица. Смята да свали възрастта за влизане в затвор от сегашните 18 години на 16 или 17. Първоначалната му идея бе възрастта да падне до 12 г., но това бе отхвърлено от Конгреса. Болсонаро също така иска да се третират като тероризъм протестните действия на синдикатите на селскостопанските работници без земя, ако тези действия се извършват на чужди частни терени.

В областта на икономиката

Основната му цел е да преодолее дефицита до втората си година като президент и да задържи инфлацията на максимум 4,5% – така, както препоръчва Бразилската централна банка. Смята да запази на поста му сегашния шеф на банката Илан Голдфайн. За да си реализира идеите, смята да прибегне до „бързи приватизации”. Не е посочил обаче колко от 141-та държавни компании смята да закрие или да продаде. Не се знае също дали ще реализира декларираното си по време на кампанията намерение да обяви вето срещу евентуални покупки от страна на Китай. Екипът на Болсонаро смята, че ще може да изкара от приватизации около 700 милиарда долара, които обещава да вложи в нова пенсионна система. Тя е налижетелна, ако ще се спазва и обещанието за сваляне на възрастта за пенсиониране до 61 г. за мъжете и 56 г. за жените.

В областта на околната среда

Болсонаро отначало беше категоричен, че ще извади Бразилия от Парижкото споразумение за климатичните промени. Но в последните дни на кампанията реши да уточни позицията си и заяви, че страната може и да остане част от споразумението, стига да бъде гарантиран бразилският суверенитет. Влиятелният агробизнес, който подкрепя новия президент, се безпокои, че излизането от климатичното споразумение може да причини отмяна на сертификатите, които сега улесняват бразилския селскостопански износ. В програмата на Болсконаро липсват думи като „Амазония” или „обезлесяване”. Засега не е ясно дали той наистина ще реализира обявеното си намерение да слее ведно министерствата на земеделието и на околната среда, които в момента са в постоянна конфронтация именно заради опазването или експлоатацията на Амазония.

В областта на образованието

Болсонаро се кани да назначи генерал за министър на образованието и да открие по едно военно училище във столиците на всички щати в Бразилия. Смята също да промени учебните планове, защото „основната цел на образованието е да помага на икономиката и да формира добри специалисти”. Ще бъде отменено преподаването по теми като равенство между половете и расите или феминизъм.

 

 

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар