Скъсява се дистанцията между Болсонаро и Хадад

Битката ще е до последно и за всеки глас – особено за онези между 14 и 17 процента от избирателите, които засега смятат да не гласуват или още се колебаят кого да изберат на решаващия президентски балотаж тази неделя

Фернандо Хадад или Жаир Болсонаро, демокрация или ултрадесен авторитаризъм–бразилците трябва да изберат тази неделя. Снимка: Veja
Фернандо Хадад или Жаир Болсонаро, демокрация или ултрадесен авторитаризъм – бразилците трябва да изберат тази неделя. Снимка: Veja

Последните сондажи в Бразилия в навечерието на президентския балотаж тази неделя показват леко скъсяване на дистанцията между сочения за фаворит ултрадесен кандидат Жаир Болсонаро и левия му съперник Фернандо Хадад, съобщава кореспондентът на испанския в. „Ел Паис” в Сао Пауло.

Само 72 часа преди вота, анкетите показват различни резултати с многобройни нюанси, като данните им се тълкуват всякак. Съобщава се например, че като персонална подкрепа към всеки от кандидатите дистанцията помежду им е спаднала от 15 на 10 пункта. Сочи се, че по този показател твърдо „за” Болсонаро са 48% от анкетираните, докато миналата седмица са били 50%. А „за” Хадад веча са 38%, докато преди седем дни са били 35%.

В същото време друго допитване, при което въпросът е кого от двамата ще предпочетат анкетираните, Болсонаро печели с 56%, а Хадад получава 44%, тоест дистанцията е 12 пункта.

Тези колебания се отчитат от наблюдателите като прекалено слаби, за да се очаква обрат във вота и вече почти няма съмнения, че Болсонаро ще е победителят в неделя. Но в същото време се подчертава, че никак не е все едно дали той ще вземе властта с 50% или с 60%. При по-нисък резултат той ще е наясно, че ще трябва да се съобразява с мнението и на онази половина от страната, която го е отхвърлила.

Също така и за Хадад, който очевидно ще е водещото лице на опозицията, е от голямо значение дали зад него ще застанат 30% или 40% от гражданите, отхвърлящи антидемократичния подход на Болсонаро. Ето защо битката ще е до последно и ще се води за всеки глас.

Хадад положи големи усилия на първо място да задържи левицата единна зад гърба си и на това бяха посветени посланията на кампанията му в двата най-големи бразилски града – Сао Пауло и Рио де Жанейро. По-широката му стратегия е насочена към привличане на всички, които засега смятат да не гласуват или още се колебаят – а такива са между 14 и 17% според различните анкети. Ето защо Хадад акцентира, че е кандидат не само на своята Работническа партия, а на всички привърженици на демокрацията. РП е отхвърляна от много избиратели заради медийните кампании, свързващи главно нея с корупционните скандали, въпреки че в тях са замесени представители на всички партии. Хадад не пропуска да подчертава, че всеки глас тази неделя, който не е в негова подкрепа, само ще доведе до още по-драстично влошаване на положението в страната.

От своя страна Болсонаро остава верен на досегашната си тактика да се показва пряко колкото се може по-малко, а ако го направи, това да става само в строго контролирани ситуации, които да го представят позитивно. Той продължава ежедневните живи включвания от своята страница във Фейсбук, а в четвъртък направи и изявления за уточняване на решението си да оттегли Бразилия от Парижкото споразумение по климата, когато вземе властта. Болсонаро вече много внимава в изразите, защото е наясно, че всяка зле изтървана дума може да стане капката, която да наклони везните при канещите се да си останат у дома в неделя или още нерешилите какво да правят.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар