Nur für Heterosexuelle? Шокираща нацистка кампания в Полша

Един от основните стълбове на правителствената пропаганда – седмичното списание Gazeta Polska, изгуби всякаква мяра и изглежда демонстрира истинската идентичност на католическата фундаменталистка десница. Медията обяви в социалните мрежи, че скоро ще раздава стикери със задраскана дъга и фразата: „Зона, свободна от LGBT”

Маските паднаха: доктор Гьобелс – печално известният главен пропагандист на нацизма сигурно се смее в гроба си. Най-новата подстрекателска кампания на Gazeta Polska (Полски вестник) мирише на хитлеристки намерения:

Седмичникът обяви идеята си за „зони, свободни от ЛГБТ“ в Twitter и Facebook и получи на мига вълна от възмущение. Почти всички критики посочват, че действията на Gazeta Polska са ясни препратки към пропагандния модел, наложен в Полша по време на нацистката окупация, когато автобусите и площадите са били осеяни със знаци „Nur für Deutsche“ (Само за германци) или „Diese Stadt ist Judenfrei“ (Този град е свободен от евреи). Препращането или вдъхновението е толкова очевидно, че дори десните журналисти, анализатори и политиците реагираха негативно на обявяването на тази ужасна кампания. Дори някои големи католически медии като Tygodnik Powszechny (Популярен седмичник) не спестиха критиката си: „Някой в редакционния борд, чувал ли е за нацисти“, попита Калина Блажевска от изданието в Twitter.

Призивът да се създадат зони свободни от LGBT е шокираща концепция и още един ужасяващ опит да се тестват и разширят границите на приемливите действия и изявления в публичната сфера. Нивото им в Полша и без това е много ниско.

Освен, че създаването на тези зони ще наруши сериозно законите в страната, то е и знак за насърчаване на дискриминацията в политическата и ежедневната култура. Въпросът е как тази „свобода“ от LGBT хора ще бъде налагана от контролиращите тези зони? Няма тестове за сексуална ориентация или джендър идентичност, така че забраните за достъп ще бъдат със сигурност решения, почиващи на произвол и на външния вид на обектите.

Десният политик и заместник-кмет на Варшава Павел Рабией заяви, че ще сезира прокуратурата за идеята на Gazeta Polska. Той написа в Twitter: „Утре ще заведа делегация в офиса на прокуратурата. Германските фашисти създадоха зона, свободна от евреи. Южноафриканският апартейд – зони, свободни от черни южноафриканци. Както виждате, традицията намира жадни последователи, този път в Полша под чадъра на епископите от църквата и партията „Право и справедливост“. Порталът wPolityce, известен като цяло със симпатията към всички видове десни кампании за насаждане на омраза, нарече сравнението на Рабией „болезнено“ за стоящите зад инициативата.

Отговорът на социалдемократическата партия „Разем“ също си струва да бъде забелязан. В своя Twitter акаунт те порицаха идеята като „отблъскваща“ и припомниха за изфабрикуваните „зони на шериата“ и „зони, забранени за влизане“, уж създадени от мюсюлмани, за които говориха десни екстремисти. Сега те наистина възнамеряват да създадат подобни зони: „Помните ли как десните говореха за „зони, забранени за влизане“? На реципрочна основа сега ще имаме наши собствени зони, забранени за посещение. Отвратително“, се казва в поста.

Полското правителство и неговата медийна империя постоянно насърчават лов на вещици и изграждат всякакви линии на разделение и омраза: срещу мигрантите, срещу мюсюлманите, срещу руснаците, срещу ЕС, срещу социалистите, срещу либералите и, разбира се, срещу LGBT общността. Действията на Gazeta Polska са нов изблик на пропагандния апарат на управляващата екстремистка католическа партия „Право и справедливост“. Те вкарват в общественото пространство нелигитимен дебат. Този път той е евтино копие на нацистки схеми. Какво ли следва?    

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар