В категории:Свят

Израел стреля по протестиращи в Газа, САЩ обвиниха “враждебната демонстрация”

Използването на смъртоносна сила срещу демонстрантите, което доведе до 15 убити и стотици ранени палестинци, потресе наблюдатели и от двете общности. То обаче бе окуражено от пратеника на Белия дом, който би трябвало да търси разрешение на конфликта

Снимка: middleeastmonitor.com

Робърт Маки, Intercept

Израелски снайперисти убиха поне 15 протестиращи в Ивицата Газа в петък и раниха още стотици с бойни патрони. Това се случи след като около 50 хил. жители на обсадения анклав се отзоваха на призивите да се включват в гражданско неподчинение и да протестират в близост до граничната ограда – зона, определена от израелската армия за затворена военна зона.

Видеозаписи, показващи как израелски снайперисти стрелят по невъоръжени протестиращи, включително по млад мъж, който се моли, ужасиха наблюдатели и от двете общности.

Фаталната стрелба по една от жертвите, момче в черна тениска – по-късно идентифицирано като 19-годишния Абдул Фатах Нади – предизвика особен гняв. Записи от три различни камери показват, че той е бил невъоръжен и се е отдалечавал от граничната ограда, когато е застрелян.

Невъоръжените протестиращи се събраха с искане да се сложи край на продължаващата вече десетилетие блокада на Газа и да се признае правото на бежанците, прогонени през 1948 г., да се върнат заедно с наследниците си в своите домове, които се намират в еврейската държава.

Според плановете за протестите, първоначално публикувани във Facebook от независимия палестински активист Ахмед Абу Артема, митингът в петък трябва да е началото на шестседмична кампания, наречена “Големият марш за завръщане”. Кулминацията на акцията трябва да е на 15 май, когато Израел празнува своя 70-ти рожден ден, а палестинците оплакват Накба, или “Катастрофата” – прогонването на стотици хиляди от териториите, които ще се превърнат в държавата Израел.

На сайта “Ние не сме просто числа” писателят Енас Фарес Ганъм обяснява, че плановете са “палестинските бежанци, живеещи в Газа, да опънат палатки в близост до границата и да се придвижват към нея постепенно – и мирно”.

Израелските военни разположиха снайперисти по граничната ограда и обявиха в аванс плановете си да използват бойни патрони срещу “планираните в цялата Ивица Газа насилствени бунтове”. Въпреки тези знаци, палестинците бяха смаяни от съобщенията в израелската и международна преса, че използването на смъртоносна сила срещу невъоръжени демонстранти е в резултат от “сблъсъци”. Свидетели на станалото настояват, че макар през деня се е случвало в посока на оградата да бъде хвърлен камък, израелските сили са тези, които са инициирали насилието.

Публикувани в интернет видеа и снимки подсказват, че е стреляно по протестиращи, намиращи се на разстояние от граничната ограда.


Палестинският фотограф Уалид Махмуд Рук твърди, че видео от Facebook стрийминга му от протеста доказва, че мирни демонстранти са били нападани без причина.

В петък израелската армия публикува в Twitter заявление, че “знае точно къде е попаднал всеки куршум”, което по-късно беше изтрито.

Въпреки свидетелствата от първа ръка, в САЩ медии като Fox News приписаха вината изцяло на палестинците и уверяваха зрителите в Белия дом и другаде, че израелските войници са били атакувани.

Използването на бойни патрони срещу невъоръжени цивилни дойде след като планираните протести бяха осъдени от Джейсън Грийнбалт, юрист от компанията на Тръмп, който бе пратен от президента да преговаря за прекратяване на израело-палестинския конфликт. Вечерта преди протеста той написа в Twitter, че планираната демонстрация представлява “враждебен марш” и погрешно обвини организаторите, че са членове на Хамас – военизираната организация, която управлява Газа.

Макар представители на Хамас да окуражаваха членовете си да участват в демонстрацията, плановете за акцията тръгнаха от гореспоменатия Ахмед Абу Артема – политически независим активист, чието семейство произхожда от град Рамла, днес намиращ се в Централен Израел.

Коментарите на Грийнбалт, изопачаващи характера на протеста, изглеждаха почти идентични с пропагандата, разпространявана в социалните мрежи от израелските военни:

След атаките срещу протестиращите, израелската армия публикува видео, с което да докаже, че е имало “насилствени бунтове”. На него обаче се вижда само хвърлянето на девет камъка по посока на войниците и няколко подпалени огньове. Няма индикация дали кадрите са снимани преди или след като снайперистите са открили огън по тълпите, освен това са публикувани без звук, поради което не може да се каже дали протестиращите са били обстрелвани, докато хвърлят камъни.

Коментарите на щатския пратеник Грийнбалт контрастират рязко с отправените миналата година предупреждения от бившия държавен секретар Джон Кери, който още тогава прогнозира, че скоро Израел може да се изправи пред масово гражданско неподчинение и “гледката на 40 хил. деца, маршируващи срещу стената всеки ден с плакати “дайте ни правата””.

Насилието шокира съвестта и на някои израелци. Израелската правозащитна организация B’Tselem осъди “очевидно незаконното” използване на смъртоносна сила срещу протестиращите.

Израело-американската журналистка Маирав Зонсейн отбеляза с горчивина как тази демонстрация на смъртоносна сила е особено оскърбителна, защото се случва в навечерието на еврейския празник Пасха. “Бих казала честита Пасха, но в момента нашите снайперисти и танкове, седящи зад супер-подсигурените гранични заграждения, използват бойни муниции срещу невъоръжени протестиращи, опитващи се да излязат от своя затвор”, заявява тя.

Айман Одех, водач на алианса от арабски партии в израелския парламент, осъди насилието в Twitter послание, написано на иврит. “Точно по време на еврейския празник на свободата жителите на най-големия затвор в света молят да бъдат пуснати. Мъже, жени, деца, жители на Газа протестират с искане да получат своята свобода, но се изправят пред безразличие и жестокост. От гледна точка на Израел няма легитимна форма на палестински протест. Дори такъв модел на ненасилствена масова борба е посрещнат с въоръжени войници, които не се колебаят да стрелят по невъоръжени демонстранти”, пише той.

Юридическият център по правата на арабското малцинство в Израел Adalah също осъди атаките срещу протестиращите. “Стрелбата с бойни патрони по цивилни представлява брутално нарушение на международните правни задължения, правещи разграничение между цивилни и бойци. Ще призовем за разследване срещи отговорните за днешния смъртоносен инцидент в Газа и ще изискваме виновните да бъдат изправени пред съда”, се казва в изявлението на организацията.

Директорът на Human Rights Watch Кенет Рот заяви в Twitter, че ако палестинец се опита да повреди или пробие оградата, това дава на Израел право да го арестува, но не и да го разстреля, освен като “крайна мярка при непосредствена опасност за живота”.

Докато започваха погребенията за убитите в петък, Хамас излезе със заявление, че петима от 15-те жертви са били членове на въоръженото им крило. Привържениците на Израел приветстваха това като потвърждение, че използването на сила е било напълно оправдано. За палестинците обаче това само подчертава горчивата ирония, че дори когато поемат по пътя на невъоръжената съпротива срещу израелската окупация, младите им мъже ще продължат да бъдат считани за бойци.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар