Полша: Полицаи нахлуха в университетска зала по време на научна конференция за Карл Маркс

Полската трагикомедия продължава. Този път цензорските клещи стиснаха група академици, събрали се да дискутират философските тези на германския мислител

Въпросната конференция се проведе между 9 и 12 май в малък град Побиерово в северозападна Полша. Там се намира филиал на Шчечинския Университет, където група академици и студенти организираха събитие, отбелязващо 200 години от рождението на Карл Маркс. Участниците имаха възможност да изслушат лекции и реферати за неговата философска и политическа мисъл, както и на други мислители позоваващи се на социалистически традиции като Зигмунт Бауман, Луис Алтюсер и Волфганг Щрек. Обсъждани са били и педагогическите измерения на марксизма в творбите на Антонио Грамшчи, Пол Фреири и Марта Нусбаум. Петима професори от различни полски университети присъстваха като панелисти – философи, социолози, педагози и политолози.

Оказа се, че тематиката се оказа интересна не само за стотината присъстващи на конференцията, а и за полицейските органи в района. На 11 май в университетската зала, в която се провеждаше събитието, нахлуха трима въоръжени полицаи. Те обясниха, че дискусията трябва да бъде прекратена за известно време, за да може да бъде извършена „проверка“ и призоваха организаторите да предоставят документи за самоличност.

След кратък разговор с един от организаторите – редактора на академичното списание „Нова Критика“ и полски ляв активист Тимотеуш Кохан – униформените пристъпиха към „изпълняване на служебни задължения“. Фотографираха материалите изложени за продажба: фланелки и значки с физиономията на Маркс, торбички с петолъчка и редица книги и списания, полски и чуждестранни – повечето от които лесно се намират в интернет. Полицаите записаха и данните на един от поканените професори.

Обложки на някои миналогодишни издания на списанието "Нова Критика".
Обложки на някои миналогодишни издания на списанието „Нова Критика“.

„Полицията направи всичко възможно да се държи културно, и макар общия потрес от самото ѝ присъствие, не се стигна до никакви неприятни инциденти. След около половин час дневния ред бе възстановен и продължихме с дискусиите“ – обясни Тимотеуш Кохан.

Описвайки инцидента във Фейсбук, като заключение Кохан коментира: „Добре дошли в полската демокрация“.

„Това обаче е безпрецедентно и изключително опасно. Полицаите записаха данните ми и обясниха, че са били изпратени да проверят дали по времето на събитието на се разпространява антинационална пропаганда – това е новата норма в обновения наскоро закон за Института за националната памет1)Става въпрос за същата промяна на въпросния закон която породи изключително много възмущения в САЩ и Израел с вписаната в него забрана за твърдения за участие поляци в избиването на евреите по време на ВСВ. „Който обвинява публично и в несъответствие с фактите полската нация или полската държава, че са отговорни или са съучаствали в нацистките престъпления, извършени от Третия германски Райх или други престъпления против мира и човечеството или военни престъпления или по друг начин грубо омаловажава действителните извършители на тези престъпления, подлежи на глоба или наказание лишаване от свобода до три години“ гласи точка 55а, чл. 1. и дали случайно не промотираме тоталитарни идеологии. Аз лично бях доста подробно разпитан за това какво се случва по време на конференцията. От разговора ми стана пределно ясно, че самите полицаи си нямат хабер за тематиката и бързо изпаднаха в неловка несигурност, постоянно повтаряха, че изпълняват заповед и че се налага да бъде извършена проверка. Признавам, нямаше физическо насилие нито дори закани за такова, но все пак това си е символично насилие, груб сигнал към левите среди в Полша. Десничарска параноя!“ – допълни той.

Кохан е прав в преценките си. Това е безпрецедентно нарушаване не само на елементарната свобода на словото, а и на автономията на академичното пространство, която също е гарантирана от полския закон. За полицейска интервенция на територията на който и да било ВУЗ се изисква специално разрешение на ректорските власти. Единственото изключение се прави за обстоятелства, застрашаващи здравето или живота на хората намиращи се в автономното пространство. Едва ли една научна конференция, по каквато и да било тема, може да се тълкува като ситуация пораждаща опасения от този тип.

Ярослав Качински–формално погледнато обикновен депутат и председател на управляващата в Полша "Право и справедливост". На практика обаче държи цялото правителство на ръчно управление. Сдоби се с прякор "Председателят на държавата". / Изтояник: Фликър–https://goo.gl/dqbgRD
Ярослав Качински – формално погледнато обикновен депутат и председател на управляващата в Полша „Право и справедливост“. На практика обаче държи цялото правителство на ръчно управление. Сдоби се с прякор „Председателят на държавата“. / Изтояник: Фликър – https://goo.gl/dqbgRD

На всеки относително внимателен наблюдател на съвременните полски реалности веднага му става ясно, че командващият политическия процес в Полша – Ярослав Качински – е взел решение да отвори нов фронт и да започне да истеризира обществото с поредното си политическо фентъзи.

Това обаче не бива да се разглежда само като изблици на богатата фантазия на лидера на управляващите екстремисти – „Право и справедливост“. Моделът на прилаганата от Качински и свитата му (анти)политика е нищо друго от токсична смес на клишета, които в удобен за властта момент се подмятат на хората и засилват чрез държаните на къса верига медии. По този начин се на насажда атмосфера на изкуствен конфликт, който не предполага никакъв сблъсък на интереси, а просто разклаща обществото и го експлоатира емоционално. Вървежният доскоро лайтмотив с твърденията за „атентата в Смоленск“ вече започна да губи инерция, а авантюрите с исканията за военни репарации от Германия или „рехристианизирането на Европа“ не са чак толкова състоятелни. Та навярно сега ще експлоатират идеята за скрити вражески комунистически структури в Полша. Нищо ново, всъщност – всички десни правителства там, от 1989 г.  са в състояние на ментална война с комунизъма. Сегашното и с Русия.

Положително е все пак, че полицейската интервенция, макар и по тема свързана с Карл Маркс, за когото полските държавни медии скоро коментираха, че бил разпространявал „смъртоносни идеи“, и който от началото на прехода е бил един от символите на злото, провокира много солидарни реакции. Журналисти, актьори и дори някои десни депутати изразиха категоричен протест. Някои от тях, което за Полша е направо удивително, го направиха дори без да се разграничат от тематиката. Известен полски театрал и парламентарен представител на Гражданска платформа (най-голямата опозиционна партия) написа в Туитър, че това са противоконституционни репресии срещу свободни граждани и научна дейност.

Не бива обаче да се подминава и факта, че немалка част от тях са разбира се резултат от новата „протестърска“ култура, която т. нар. гражданско общество в България успя да си изгради още през 2013 г. Немалка част от въпросните реакции демонстрират липса на елементарна политическа грамотност или просто друг вид антикомунистическа мания. Например един от типичните гражданско-протестърски профили „Да освободим Полша от ПиС“ коментира инцидента с думите: „Добре дошли отново в Полската Народна Република“. Логическа несъвместимост, за съжаление, типична за полската опозиция която консерватвино-фундаменталисткото дясно се опитва да бори с умерно-консервативното дясно, същевременно бидейки обвинявана в комунизъм сама отправя такива обвинения срещу управляващите. Дори когато става въпрос за репресия срещу хора уважаващи марксистки традиции. Ами, освен да повторим след Кохан: „Добре дошли в полската демокрация“.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Пояснения:   [ + ]

1. Става въпрос за същата промяна на въпросния закон която породи изключително много възмущения в САЩ и Израел с вписаната в него забрана за твърдения за участие поляци в избиването на евреите по време на ВСВ. „Който обвинява публично и в несъответствие с фактите полската нация или полската държава, че са отговорни или са съучаствали в нацистките престъпления, извършени от Третия германски Райх или други престъпления против мира и човечеството или военни престъпления или по друг начин грубо омаловажава действителните извършители на тези престъпления, подлежи на глоба или наказание лишаване от свобода до три години“ гласи точка 55а, чл. 1.

Оставете коментар