В категории:Свят

Опозицията затвърди победата си в Истанбул

Според първоначалните резултати Екрем Имамоглу има значителна преднина пред кандидата на управляващите

Екрем Имамоглу гласува със съпругата си.

Опозиционният кандидат Екрем Имамоглу печели решително изборите за кмет на Истанбул, съобщава Middle East Eye. Данните публикувани от Анадолската информационна агенция показват, че той е увеличил значително преднината си спрямо кандидата на управляващата партия Бинали Йълдъръм.

„Това не е победа само за една партия или кандидат, но и за цяла Турция“, заяви Имамоглу от лявоцентристката Народно-републиканска партия (CHP), след като Йълдъръм официално се призна за победен.

„Не можеш да скриеш реалността като я закопаеш“, добави той, явно имайки предвид резултатите от предишния вот в края на март, който беше отменен след оплаквания на управляващата Партия на справедливостта и развитието (AKP). Тогава той победи с едва 13 хил. гласа в град, в който има над 10 млн. жители с право на глас. Първоначалните резултати обаче показват, че при повторното гласуване той води с 53.21%, спрямо 45.29% за Йълдъръм. Този път разликата в полза на опозиционния кандидат е около 800 000 гласа.

„Поздравявам опонента си. Той води“, призна Йълдъръм, който е бивш министър-председател и близък политически съюзник на президента Реджеп Ердоган.

Загубата на Истанбул е най-тежкият електорален удар за Ердоган от десетилетие. През март партията му загуби и контрола върху столицата Анкара и други големи градове.

Истанбул, който е икономическа и културна столица на Турция, бе крепост на AKP от самото начало на политическия възход на партията в началото на века. Самият Ердоган е бил кмет на града през 90-те години. Победите в Анкара и Истанбул ще осигурят достъп на опозицията до бюджети за милиарди и възможност за назначаване на хиляди общински служители. Това създава потенциал за оформяне на нови властови центрове в турското общество и политика.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар