В категории:Свят

Ердоган засилва националистическата реторика

Управляващите в Турция са под риск да загубят местните избори в някои големи градове, но позициите им в провинцията остават солидни

Ердоган обикаля цялата страна, за да убеждава избирателите, че от гласуването за неговата партия зависи „спасяването на нацията“. Снимка: Middle East Eye

Управляващата в Турция партия на Справедливостта и развитието (AKP) е изправена пред най-трудната изборна кампания от много години насам поради икономическата криза и растящата безработица в страната.

Социологическите проучвания посочват, че управлението на Реджеп Ердоган все още има силна подкрепа в селските райони и малките градове преди предстоящите на 31 март местни избори. Но наличните данни индикират, че големите градове като Истанбул, Анкара, Бурса, Анталия, Хатай и Шанлъурфа ще станат арена на тежки изборни битки, пише Middle East Eye (MEE).

За да избегне загубата на големите градове, Ердоган залага на съюза си с крайнодясната Партия на националистическото действие (MHP), която е свързана с терористичната организация “Сиви вълци”. Президентът също така участва лично в предизборните митинги и събрания, които са необичайно много за местни избори.

Въпреки усилията на управляващата партия и съюза с националистите обаче надпреварата за големите градски центрове изглежда ще е силно оспорвана. “Този път Ердоган се състезава срещу икономическата криза. Опозицията както обикновено е в безпорядък, но сега имат най-голямото предимство от много години”, заявява пред MEE източник от управляващата партия.

Икономиката на Турция се сви с 2.7% през четвъртото тримесечие на 2018 г. и така влезе в първата си рецесия от десетилетие. Основен фактор за влошаването е валутната криза като инфлацията достигна 10.35% през миналата година. Цените на храните са особено голям проблем за голяма част от населението, тъй като са се увеличили с над 30% на годишна база през януари.

Опозицията е представлявана най-вече от съюза между светската Народно-републиканска партия (CHP) и националистическата Добра партия  (IYI), които залагат на общи кандидати в големите градове. През миналата година лявата прокюрдска Демократичната партия на народите (HDP) взе стратегическо решение да не издига кандидати в големите градове в западната част на страната. Поради това се очаква стотици хиляди от избирателите на партията да се ориентират към кандидатите на коалицията CHP-IYI.

Тъй като и самите CHP и IYI  залагат на националистическия тон, те не искат да изглеждат като коалирани с HDP. Прокюрдската партия бе подложена на тежки репресии след неочаквано добрият ѝ резултат на парламентарните избори през 2015 г. Много нейни представители бяха хвърлени в затвора по обвинения във връзки с Кюрдската работническа партия (ПКК), включително един от лидерите ѝ Селахатин Демирташ.

Съпредседателят на HDP Первин Булдан коментира през януари, че партията му няма да се присъединява към коалиции и ще подкрепя само кандидати, които счита за демократични. “Това не е съюз, но ние искаме кандидатите, излизащи срещу AKP, да са силни. Избирателите ни настояват за това”, заявява тя.

Най-населеният турски град Истанбул, който в миналото е бил управляван от Ердоган като кмет, е сцена на неочаквано оспорвана надпревара. AKP издигна за кмет бившия премиер и председател на парламента Бинали Йълдъръм. Той е известен сред обществеността и с дейността си като министър на транспорта, по чието време бяха изградени магистрали и високоскоростни жп отсечки.

Първоначално наблюдателите очакваха Йълдъръм да спечели лесна победа, но основният му конкурент, Екрем Имамоглу от CHP, се показва като сериозен кандидат за поста. През 2014 г. Имамоглу стана първият опозиционен кмет на истанбулския квартал Бейликдузу от десет години. Неговият спокоен и умерен стил контрастира с шегаджийския манталитет на Йълдъръм.

Бивш политически стратег от AKP, пожелал анонимност, коментира пред MEE, че  чистата политическа биография на Имамоглу му дава предимство. “Хората не знаят нищо за него, което всъщност му помага. Така може да изгради образа си на чиста основа”. Имамоглу успя да привлече позитивно внимание с приятелската си реакция спрямо поддръжници на Ердоган, основно възрастни хора, които редовно се опитват да се конфронтират с него по улиците на града.

Според шест от седем социологически проучвания, проведени в Истанбул през последните седмици, Имамоглу настига Йълдъръм. Анкета на агенция Pollmark посочва, че той дори води с един пункт.

Предвид допустимата грешка в изследванията, все още е трудно да се прогнозира кой ще спечели, но повечето анализатори все пак вярват, че кандидатът на AKP ще победи. Друг източник от управляващата партия е заявил пред MEE, че според вътрешните проучвания Йълдъръм води с процент и половина. “Имамоглу набра инерция заради икономическите проблеми, но Йълдъръм ще се възстанови до изборите”, убеден е той.

В столицата Анкара позициите на управляващите изглеждат още по-несигурни. Кандидатът на AKP там е Мехмет Ожасеки, бивш кмет на консервативния град Кайсери. Основният му конкурент е Мансур Яваш – бивш кмет на столичния район Бейпазари, който идва от националистическите среди.

Четири от петте най-скорошни проучвания показват преднина на Яваш с 4-5 пункта, а петият прогнозира обратния резултат. Яваш бе много близо до победата при предишните избори през 2014 г., когато изгуби с едва 30 000 гласа. Тогава имаше много обвинения, че дългогодишният кмет от AKP Мелих Гокчек е спечелил с изборни измами.

Този път шансовете на Яваш може да пострадат от обвиненията за тормоз, повдигнати от негов клиент от времето, когато е работел като адвокат. Турските медии обаче изтъкват, че кандидатът на AKP е уязвим, защото не е местен. Изказванията, с които Ожасеки се опитва да злепостави опонента си, също будят учудване – той твърди, че ако Яваш спечели, ще наеме като общински служители бойци от ПКК и забранената лява организация Революционна народно-освободителна партия/фронт (DHKP-C).

За да помогне на кандидатите на партията си, Ердоган се старае да подмени темите на изборната кампания. Местните избори обикновено са фокусирани върху конкретните проблеми на градовете и областите – от инфраструктура до околна среда. Този път обаче Ердоган се опитва да наложи като основно послание в речите си „оцеляването на нацията”. Той също така стартира кампанията в страната над 50 дни преди деня на изборите.

Според Неби Мис, директор по политическите изследвания в консервативния тинк-танк SETA, стратегията на Ердоган дава резултати. “Решението му да води лично кампанията в почти всяка провинция и в отделни райони на градове като Анкара и Истанбул насочва електоралните симпатии към AKP. Той е много ефективен спрямо колебаещите се гласоподаватели в оспорваните райони”, заявява той пред MEE.

Други коментатори също считат, че стремежът на Ердоган да задълбочи поляризацията в турското общество с националистическа реторика работи добре за него. Бекир Агирдир, директор на независимата социологическа агенция  KONDA, отбелязва, че културното разделение в обществото все още е изключително остро. “Няма особено разместване на гласовете между двата политически блока, но голямата част от колебаещите се избиратели са поддръжници на AKP”, казва той.

Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар