В категории:Свят

Опозицията се обединява зад Имамоглу за повторния вот в Истанбул

Няколко кандидати обявиха, че няма да участват в новото гласуване, след като властите отмениха резултата от вота през март

Билборд на Екрем Имамоглу. Снимка: Wikimedi a Commons

Няколко кандидати, участвали в изборите за кмет на Истанбул през март, са се оттеглили от насроченото за юни повторно гласуване, след като турската Върховна избирателна комисия отмени резултатите от вота заради предполагаеми нарушения в избирателните секции.

Това показва, че турската опозиция изглежда ще се обедини зад Екрем Имамоглу, кандидатът на Републиканската народна партия (CHP), който спечели отменения вот, пише Middle East Eye. Кандидатите, обявили че се изтеглят в полза на Имамоглу, са Зехра Караоглу от Турската комунистическа партия, Йозге Акман от Партия движение на работниците, и независимият Айсел Текерек. Макар че тримата събраха общо около 15 000 гласа при изборите през март, тяхната позиция може да се окаже решаваща, тъй като Имамоглу спечели отменения вот с едва 14 000 гласа.

Муамер Айдън, който бе кандидат за кмет от Демократическата лява партия (DSP), също сигнализира, че може да се оттегли. “DSP няма да мълчи за незаконните решения на избирателната комисия, и ще направи нужното. Нашите симпатизанти могат да са сигурни в това”, заяви в Twitter Айдин, който получи 30 000 гласа. Националистическата партия Iyi, която е коалиционен партньор на CHP, поиска от избирателната комисия да преразгледа решението си.

Победата на Имамоглу бе тежък удар за управляващата Партия на справедливостта и развитието (AKP), която управлява най-големия турски град от десетилетия. В съчетание със загубата на кметското място в столицата Анкара, това бе най-тежкият изборен удар за AKP откакто се превърна в доминираща политическа сила на парламентарните избори през 2002 г.

Осен символичното значение като икономическа и културна столица на Турция, община Истанбул е изключително важна заради огромните си ресурси, включително бюджет, възлизащ на 5.7 млрд. долара, както и значителните възможности за назначаване на “свои” хора.

Друг показател, че опозицията запазва инерцията си, е подкрепата, която Имамоглу получава от много местни знаменитости в социалните мрежи. Сред тях е и най-популярният турски певец Таркан, който написа в Twitter, че не е успял да заспи след като е била обявена отмяната на изборите, но изразява увереност, че “светлините на хоризонта са по-светли отвсякога”. Поддръжниците на Имамоглу изразяват подкрепата си в социалните мрежи с хаштага #HerSeyCokGuzelOlacak – лозунгът на кампанията на опозиционния кандидат.

Друга значително фигура, която изрази подкрепа за Имамоглу, е Дефне Самйели – бивша телевизионна водеща, която в миналото е била близка със семейството на президента Реджеп Ердоган. “Волята на милиони хора бе игнорирана от това неубедително, противоречиво и изключително неуважително решение. Няма мир и спокойствие там, където вярата в справедливостта е изчезнала”, написа тя в Twitter.

От своя страна управляващата партия заяви, че повторното провеждане на изборите е нещо добро за народа и стабилността на страната, и че това ще заздрави демокрацията. В изявление пред парламентарната група на АКР, Ердоган заяви, че решението на избирателната комисия ще премахне всяко съмнение в умовете на хората относно изборните резултати. “Разликата между двамата кандидати бе около 23-25 000 гласа. Внесените от нас възражения промениха картината и показаха, че волята на над 15 хиляди души е била подменена. Имаме солидни доказателства за всяко оплакване, което сме направили”, заяви той.

Ердоган разкритикува и Турската индустриална и бизнес асоциация, която излезе с изявление, че решението за повторно провеждане на изборите е притеснително в момент на икономическа рецесия. “Всеки трябва да си знае мястото. Подобни изявления няма да доведат до нормализация. Напротив, те ще предизвикат смут”, заяви Ердоган.

Върховната избирателна комисия обяви, че нарежда нови избори след като е проверила твърденията, че ръководителите на няколко избирателни секции в Истанбул не са били държавни служители. Според закона в Турция, избирателните секции трябва да бъдат съставени само от държавни служители.

В яростна реч пред парламента лидерът на CHP Кемал Кълъчдароглу определи съдиите от избирателната комисия като като “членове на банда”, които обслужват интересите на управляващите. “Вие сте виновни пред историята. Как ще погледнете децата си в лицето? Но аз вярвам на нашия народ. Те ще отидат до урните на 23 юни и ще изберат Имамоглу още веднъж. Той вече не е кандидат само на CHP. Той е кандидата на 16 млн. души в Истанбул”, заяви той.

На фона на тези политически турболенции, курсът на турската лира спрямо долара продължава да спада. Несигурността около изхода от изборите спомогна националната валута да изгуби около три процента от стойността си от началото на май.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар