В категории:Анализи / Общество

Рекордно малко раждания? Звучи ми вярно

В началото на годината БНТ произведе (и после тихомълком изтри) фалшива новина, която бе подета от редица други авторитетни медии. Ако прегледаме действителните данни, ще открием, че и без да си измисляме сензационни сривове демографската картина е близо до точка, от която няма връщане

Хората са склонни да се доверяват на твърдения, които са в унисон с вече формираните вярвания. За съжаление, авторитетните медии не правят изключение. Изображение: Pixabay

Знаете как ставите ви, или поне тези на дядо ви, започват да болят, когато завали дъжд. Понякога усещате промяната от хиляди километри – ден, два или седмица преди да завали, и когато накрая неизбежното се случи, откривате пророческата сила на колената си. Влагата е неприятна и често идва в комбинация със застудяване, така че звучи логично да се отразява негативно на слабите точки на тялото.

Ако обаче накарате хиляди хора с регистирани подобни проблеми да си записват всеки път, когато усетят някаква болка, и после съпоставите усещанията им с метеорологичните данни, връзката изведнъж избледнява. При подобна съпоставка на милиони посещения при личните лекари от пенсионери с оплаквания от болка в ставите и гърба, отново няма да откриете статистически значима корелация. Но хората са вярвали най-малко 2500 години във връзката между времето и тази болка и вероятно ще вярват поне още толкова. Зомби идеите са навсякъде около нас и вътре в умовете ни.

Причината за това е, че мозъците ни се влияят много по-малко от фактите, отколкото сме готови на приемем. Вместо това те се опитват да намерят комфорт, подбирайки информацията, която съвпада с вече установените ни убеждения. От тази слабост се хранят производителите на модерните фалшиви новини и старомодните жълти издания – те трябва просто да предложат нещо, което звучи вярно на достатъчно много хора.

Така всяка новина за демографската катастрофа в България би звучала смислено, независимо колко общо има с действителността. Нещо повече – онези, които ще произведат фалшификация, ще бъдат по-щедро възнаградени от пазара, защото могат да оформят новината си свободно, необременени от фактите, така че да постигнат максимален резултат.

Статията, която четете в момента, ще достигне до в пъти по-малко хора от тази на БНТ от 2 януари, която съобщава за „Рекордно малко раждания през 2018 година” или онази от „24 часа” отпреди година със заглавие: „2017 г.: рекордно ниска раждаемост от 1945 г. насам”. И двете статии правят елементарната грешка да сравняват данни от различни източници, които не са събрани по един и същи метод. За предишни периоди те ползват официалните данни на НСИ, идващи от ЕСГРАОН, а за актуалната година – данните на Регистъра на ражданията към МЗ, който разчита на оторизиран специалист във всяка болница с АГ-отделение да въведе данните за всяко раждане в рамките на 3 дни. По една или друга причина това не винаги се случва и данните в този регистър винаги са с няколко хиляди по-малко от реалните. Всеки журналист, който се занимава с демографски въпроси, трябва да знае това.

За 2018 г. разликата вероятно е по-голяма от обичайното, тъй през голяма част от годината регистърът просто не работеше. Можем да очакваме, че когато той все пак е заработил, лекарите в Видинско, където едва ли има излишък от персонал, са имали по-спешна работа от това да седнат на компютър и да въвеждат пропуснатите данни. Така, благодарение на обществената телевизия, се появи и сензационната новина за едва 75 новородени в област Видин през 2018 г. При 572 раждания година по-рано това трябваше да бъде моментален сигнал, че новина всъщност няма.

На сайта на Министерството на здравеопазването стои съобщение от 31 декември, че данните от регистъра не са актуални, но журналистите от БНТ явно не са го видели преди да открият „сензацията” на същия сайт. След като е била излъчена в новинарска емисия, новината е публикувана на сайта на БНТ, откъдето по-късно е изтрита без никакво обяснение. Нейна кеширана реплика все още може да бъде прегледана в мрежата. Междувременно новината се пренесе в други авторитетни сайтове, откъдето все още бива четена. Съобщението за едва 75 новородени във Видинско дори за кратко се появи в „Барикада”, в рубриката „Статус на деня”, колкото да напомни, че не всяко нещо, написано от произволни хора в мрежата, отговаря на действителността.

За да не изпуснат „темата на деня”, от bTV решиха да използват малко по-хитър подход. Вместо да четат неактуалния регистър, те са поискали данни директно от НЗОК за изплатените пътеки за раждания. Така те откриват 8% годишен спад на изплатените пътеки към началото на декември, откъдето заключават, че имаме 8% спад на раждаемостта. Изглежда на никой в редакцията на bTV не му е хрумнало, че НЗОК може просто да закъснява с плащанията, включително заради това, че регистърът не работеше. Не знам дали е така, но смислена информация по темата ще има едва на 18 април на сайта на НСИ, а дотогава тя е отворена за спекулантите. Но доколкото спадът на раждаемостта през 2017 г. е 1.7%, а година по-рано 1.4%, всички допускания, които се отклоняват значително от тези числа, трябва да се посрещат със здравословна доза скептицизъм.

Не по-малко интересно е, че във вече изтритата си новина, БНТ съобщава, че сред основните причини за „рекордния спад” е „лошото икономическото положение”. За да имаме спад обаче, не е достатъчно икономическото положение да е лошо – то трябва да е влошено. Тъй като през 2017 г. не са се случили никакви значими сътресения, можем да предположим, че условията за отглеждане на деца през 2018 г. са били също толкова лоши (или отлични, ако предпочитате), колкото и в предходните година-две.

В много отношения икономическото положение дори се подобрява – доходите нарастват, а безработицата е ниска. Това вероятно не е достатъчно, за да могат повечето хора да си стъпят на краката, но всичко, което искам да покажа, е, че ако има някаква промяна в икономическото положение, тя е по-скоро позитивна. Въпреки това раждаемостта спада.

През 2010 г. в разгара на кризата са се родили 76.1 хиляди деца, а през 2017 г., в период на растеж, новородените са едва 64.4 хил. Причината за това е, че макар икономическите фактори да са решаващи в началото на една демографска криза, те започват да имат по-малко значение с развитието ѝ. Това е лошата новина и сензацията, за която медиите трябва да говорят – дори и да създадем отлични социално-икономически условия за отглеждане на деца, вероятността негативната тенденция да се обърне ще е незначителна, просто понеже вече няма достатъчно млади хора в репродуктивна възраст.

Когато правителството ни осъзнае това, то ще се окаже в ситуацията, в която попадна с учителите – колкото и пари да се изсипят, специалистите не достигат, защото те не могат да се появят от нищото. Освен че трябва да се създадат добри условия, трябва да има и кой да се възползва от тях. Затова песимистичната прогноза на НСИ за населението през 2040 г. е за 14% спад, а оптимистичната – за само 10% спад. И двете прогнози почти сигурно ще се влошат след преброяването през 2021 г., което ще отчете скритата миграция, за която вече писах по друг повод. През годините до преброяването от 2011 г. статистиката регистрира годишен спад на населението с около 40 хил., с изключение на кризисната 2010 г., когато достига почти 60 хил. При преброяването обаче се регистрира спад от 178 хиляди души.

Неспособността на правителствата от последното десетилетие да проумеят тези тенденции, ще обезсмисли в голяма степен мерките, които следващите правителства отчаяно ще се опитат да приложат. Както когато обясните на дядо си, че някакви учени хора от Харвард са установили, че няма връзка между болката в ставите му и времето, и той кима одобрително, но по силата на инерцията на ноцебо ефекта, колената продължават да го болят всеки път, когато чуе, че времето ще се разваля.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар