Колко са младите учители?

Те наистина се увеличават в последните години, но не достатъчно, за да компенсират пенсиониращите се. Учителският синдикат обаче е оптимист за системата и успехите на правителството

Учителският синдикат говори за хиляди млади учители, постъпващи в системата. Но дали е така? Снимка: Pixabay

„Благодаря на правителството, лично на премиера Борисов и на министъра на образованието Красимир Вълчев. Ние имаме един прекрасен министър, както аз обичам да казвам – уцелихме десетката с министър.” – задъхва се в похвалите си за правителството през юли Янка Такева.

В края на миналата година председателят на синдиката на учителите разпространи новината за нови 3500 млади учители, влезли в системата, което било 4 пъти повече от предходната. „Звучи почти невероятно” – казва водещият на новините на NOVA , който би бил още по-учуден, ако бе проверил твърденията.

Бойко Борисов и Янка Такева при обяваване на увеличението
Бойко Борисов и Янка Такева

Неотдавна Янка Такева повтори тази статистика на учителския синдикат за 3500 нови млади учители през изминалата учебна година, като допълни, че през 2018/19 пък се очаквали 4500. Това ѝ даде поводи за още оптимизъм: „Дълбоко съм убедена, че след 5 до 7 години, може би десет, нека да си дадем по-широк диапазон във времето, може да стане и по-рано, но системата ни ще бъде кадрово обезпечена.”

Но дали тези оптимистични твърдения, поднесени с подобаващи хвалебствия за кабинета, се подкрепят от официалните данни? За да създаде новината за 4 пъти повече нови млади учители през изминалата учебна година, Янка Такева съобщава за 800 такива през учебната 2016/2017 г. Но в действителност учителите до 35-годишна възраст през тази година са се увеличили с 1000. През следващата година, когато очакваме статистиката да отчете 3500 нови учители в тази група, всъщност те са едва 800, т.е. по-скоро се наблюдава забавяне в навлизането на млади хора в педагогическата професия.

В същото време броят на учителите над 60 години се увеличава с хиляда, което вероятно се дължи на задържането на учители в пенсионна възраст, защото не могат да запълнят освободените места. Предишният кабинет на Бойко Борисов улесни пенсионирането на навършили необходимата възраст служители, което трябваше да насърчи навлизането на повече млади учители в образователната система.

Младите действително се увеличават в последните три години, като достигат 10.7% от всички през миналата учебна година, спрямо 8.2% през 2014/2015, когато е било достигнато най-ниското ниво от 2000 г. насам (в зелен цвят на долната графика). Обратът в тенденцията вероятно се дължи предимно на увеличените заплати на стартиращите учители в последните години.

Делът на възрастните учители над 55 години (в син цвят), които потенциално ще се пенсионират в следващите десет години, постоянно расте, като достига 31.4% през изминалата учебна година. През 2007 г. този дял е бил 15%. Общият брой на възрастните учители е почти 20 хиляди, а сигурен знак, че в системата влизат достатъчно кадри, които да ги заместят, би бил, ако техният дял започне да намалява.

Както долната графика показва, засега такова явление не се наблюдава.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар