Месец на добрите новини: Борисов обяви увеличение на учителските заплати

През юни Кунева се похвали с действия в тази посока, но премиерът отрече и запази новината за началото на президентската кампания

Бойко Борисов и Янка Такева при обяваване на увеличението
Бойко Борисов и Янка Такева при обяваване на увеличението

Министър-председателят Бойко Борисов отдавна е показал, че умее да балансира между лошите и добрите вълнения в публичното пространство, които кабинетът му предизвиква. Така едва два дни, след като ГЕРБ отвори много работа на карикатуристите и сатириците със своя кандидат-президент Цецка Цачева, премиерът се похвали със заложено в бюджета за 2017 г. увеличение на учителските заплати. В предстоящия месец на предизборна кампания може да се очаква политиката на остеритет да остане на пауза.

За въпросната мярка се заговори още в средата на юни, когато в последните дни на учебната година образователния министър Меглена Кунева организира мащабен събор на 12 хиляди учители в зала “Арена Армеец”. Докато педагозите се чудеха за какво точно са събрани там, Кунева реши да хвърли бомбата с изказването, че “всички ще работим за 10% увеличение на работните заплати на учителите” от януари 2017 г.

Когато най-пъргавите репортери се добраха до Бойко Борисов, бързо стана ясно, че бомбата е избухнала право в лицето на просветния министър: „Аз от вас научавам – беше отговорът на премиера. – Тя може би има резерви в министерството и ще го направи.“ От Министерството на финансите също отрекоха да са водили разговори за увеличение на учителските заплати и така оставиха Кунева самостоятелно да дава обяснения за думите си, както солово беше обрала аплодисментите на учителския събор.

Сега премиерът използва добрата новина за начало на същинската част от президентската кампания на ГЕРБ. По думите му за образование догодина ще бъдат отделени с 223 милиона лв. повече, тъй като “в резултат на работата на приходните агенции, МВР, ДАНС, прокуратурата” са събрани с 1,6 млрд. лв. над очакваното през годината. Както се вижда, има сериозен резерв от “добри новини” за времето на цялата президентска кампания. За умишлено занижена приходна част в бюджета предупреди и опозицията в парламента при дебатите в края на миналата година, като пропусна да уточни, че има богат опит при залагането на скрити резерви и щедрото разпределяне на бюджетни излишъци.

Според председателя на учителския синдикат към КНСБ Янка Такева, приоритет трябва да бъде увеличаването на минималната начална заплата и мотивирането на младите учители. Така вероятно от началото на 2017 г. те ще получават около 660-680 лв. заплата. За сравнение, по данни на НСИ към средата на 2016 г. средната работна заплата в страната е 936 лв., като тя също ще се увеличи с новия бюджет заедно с минималната заплата и вероятно ще остане с близо 50% над тази на младите учители.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар