Кризата за кадри в средното образование се задълбочава, а държавата няма план

Меглена Кунева на среща с ръководството на "Америка за България". Снимка: Министерство на образованието и науката
Меглена Кунева на среща с ръководството на „Америка за България“. Снимка: Министерство на образованието и науката

В края на август се очаква МС да гласува допълнителни 11,1 млн.лв. за съкратените в края на учебната година 4500 учители, стана ясно от постановление, внесено в началото на август от образователния министър Меглена Кунева. Същевременно, от Агенцията по заетостта обявиха, че към момента се търсят близо 1400 учители в цялата страната. Разликата в броя идва от позиции, за които вече са намерени нови учители и от закриване на училища и паралелки. Немалко са и педагозите, които ще продължат да преподават, въпреки че са навършили пенсионна възраст, но точна статистика липсва.

Според очакванията на МОН, в следващото десетилетие тенденцията няколко хиляди учители да се пенсионират ще се запази, тъй като средната възраст в системата е над 50 години. Така прогнозите на Меглена Кунева са за 45 хиляди пенсионирани учители в близките години или приблизително половината преподавателски състав. Как министерството се готви да реагира на този отлив?

Основната мярка, с която се хвалят от МОН е обявяването на педагогическите специалности за „приоритетни“, което обаче означава единствено, че те ще бъдат подминати от свиването на приема и ще продължават да получават европейски стипендии. Ето защо министърът на образованието се обърна за помощ към фондация „Америка за България“ на среща с действащия президент на организацията Нанси Шилер. Според Меглена Кунева, “трябва да бъдат насочени публични и частни инвестиции към стимулирането на учителите и тяхната квалификация”. Тъкмо с това се занимава дъщерната на “Америка за България” фондация “Заедно в час”, подготвяща по няколко десетки учители в последните 5 години за нуждите на училища със слаби резултати на външно оценяване и в уязвими общности.

През предстоящата учебна година “Заедно в час” е с удвоен бюджет и амбиция да пусне 140 свои учители в среднообразователната система. За нуждите на тяхната квалификация фондацията заедно с МОН и Пловдивския университет стартира специална магистърска програма на стойност 700 хиляди евро, осигурена по проект на ЕК със съфинансиране от страна на българските институции. Така се стига до парадоксалната ситуация, в която просветното министерство пасивно наблюдава отлива на кадри от сферата на средното образование, но активно подпомага – с административен капацитет и финансови средства – навлизането на свързаната с “Америка за България” неправителствена организация в системата.

Липсата на план за действие на настоящето ръководство на образователния сектор по отношение на кадровата криза в системата навежда на мисълта, че то е по-склонно да пренасочи усилията и средствата си към частни играчи, които вече имат такъв и работят по проблема.

Все пак вчера просветното министерство показа висок професионализъм и способност да планира детайлно бъдещи начинания, когато обяви обществена поръчка за рекламни материали на стойност малко над 2 милиона лева. От документацията става ясно, че МОН е изчислило с висока точност необходимите артикули за следващите 4 години: 221 хиляди ключодържатели, 35 100 шапки, 35 050 тениски плюс луксозни тефтери и химикалки, съобщава агенция БГНЕС. В поръчката не са пропуснати и рекламните запалки – нищо не предизвиква повече загриженост към вредата от тютюнопушенето като запалка с логото на Министерството на образованието и науката.

Въпреки че се намираме в разгара на летния сезон, смущаващата поръчка не мина незабелязана и предизвика поредица негативни реакции в медиите, които принудиха министър Кунева да спре процедурата. Вероятно това ще върне експертите от МОН към планирането на рекламната кампания и те отново няма да имат избор, освен да оставят по-маловажните проблеми в сектора на неправителствени организации.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар