В категории:Анализи / България

От реформаторския полог литна пиленце на Бойко

Имаме новина – кметът на РБ в Добрич Йордан Йорданов активно се включва в предизборните кампании на ГЕРБ

“Последната червена кукувица, която се опитва да снесе яйце в синьото гнездо“ – така Иван Костов описа Меглена Кунева през 2012 г. Орнитологичните процеси след това претърпяха развитие – Кунева стана реформаторка, “активно лице на промяната”. Вече не тя излюпва яйца в други гнезда, а обратното – чужди пиленца се раждат и растат под топлата ѝ грижа.

Такъв е случаят с кмета на Добрич Йордан Йорданов. Пресен е споменът за епохалната радост, настанала в реформаторския лагер след успеха му през 2015 г. – “промяната стартира”, “процесите са необратими”, “падишахът падна” (в комбинация с Плевен – по Петър Москов). Опиянението бе толкова голямо, че се наложи Бойко Борисов да го охлажда: “Максимално дръпнах юздите на партията да не постигне по-големи резултати. Колко пъти отидох аз в Плевен или Добрич, или в Пловдив? Колко пъти?”. Днес се оказва, че добрината на падишаха не е безвъзмездна. А специално в Добрич историята с птиченцето е модерна форма на политически франчайзинг – предоставяш ресурси за определен срок, след което си връщаш правата върху тях.

cacheva

Двадесет и девет годишният Йордан Йорданов е от едро арендаторско семейство в Добруджа. Влезе в политиката като координатор на “България на гражданите”, а на парламентарния вот през 2014 г. бе втори в листата на Реформаторския блок (РБ), печелейки 960 преференции от цяла Добричка област. Листата на РБ взе точно 4500 гласа (5.6%). Година по-късно младежът победи на кметския вот не кого да е, а “динозавъра” Детелина Николова, издигната от ГЕРБ.

Това бяха определено най-интересните избори в страната, неглижирани от медиите – същият Йорданов, чиято листа година по-рано бе спечелила 4500 гласа в цялата област, на първия тур събра 5 600 бюлетини в самия град. Николова бе с 14 300. Но истинското чудо буквално настана на балотажа – там Йорданов постигна 11 700 гласа, а Николова…  смъкна актива с почти 3000 – взе 11 500.

Така при безпрецедентно ниска активност – 29%, и още по-безпрецедентен отлив на гласове между двата тура за водещия кандидат и дългогодишен кмет, градоначалник стана… младежът реформатор Йорданов. Обяснението на “процесите” не бе тайна за никого в Добрич – местната структура на ГЕРБ бе против Николова; към нея в последната година от мандата ѝ силно охладняха Цветанов и Борисов. Искаха да я махнат, а това пролича преди вота, когато съвсем официално добричките гербери издигаха упорито алтернативни на Николова кандидатури. Видя се и след него, когато самият премиер рече, че нарочно е искал да загуби в Добрич. Така сред люти интриги, и, припомняме, епохален отлив на 20% гласове за Николова между двата тура, ГЕРБ се раздели с кметското място в Добрич. Очевидно доброволно.

Измина една година. Реформаторският блок си има кандидат-президент, летят люти клетви от Кунева и Радан Кънев как Трайчо Трайков ще пребори статуквото. В Добрич обаче Йордан Йорданов , едно от двете кметски мъниста на РБ, активно е ангажиран… в кампаниите на ГЕРБ. Преди 3 дни той посрещна в кабинета си Цецка Цачева, която бе на предизборно посещение в града, с нея бе и Цветан Цветанов. За да няма съмнение, че проявата е с рекламен характер, не друг, а пресцентърът на ГЕРБ разпространи тържествено информация и снимки за проявата. “В края на срещата кметът на Добрич Йордан Йорданов даде висока оценка за личностните и професионалните качества на Цецка Цачева. Той подчерта ролята ѝ в българската политика като първата жена председател на Народното събрание”, четем в прессъобщението.

Но Йорданов активно подкрепя ГЕРБ не само на президентските избори. На 3 октомври в Балчик се проведе извънреден вот за общински съвет. Няколко дни по-рано той блесна редом до Цветанов на първия ред в местното читалище. Сайтът dobrudjabg.com написа: “Кметът на Добрич Йордан Йорданов изненадващо се появи тази вечер на заключителното предизборно събитие на ПП ГЕРБ в Балчик. Появата на Йорданов в залата бе съпътствана с аплодисменти, а заместник-председателят на партията Цветан Цветанов специално приветства кмета на Добрич от трибуната в залата на читалище „Отец Паисий“ в Белия град. „Искам специално да благодаря на кмета на Добрич, че подкрепя листата на ГЕРБ в Балчик. Това е ясен знак към избирателите в център-дясно и за предстоящите президентски избори“, подчерта Цветанов”.

Както казваше един водещ, имаме новина – добричкият реформаторски полог, по-специално на Меглена Кунева, измъти яйце лично на Бойко Борисов и Цветан Цветанов. Снесено е било преди година.

Другото е гръмко мълчание – от Кунева, партиен началник на Йорданов, и от Кънев, който пряко е ангажиран в кампанията на Трайчо Трайков. Ни думичка какво се случва в Добрич, техен ли е все още кметът, ще го наказват ли, разжалват ли, поощряват… По този ли точно начин се противопоставят на ГЕРБ, имат ли други подобни активисти… Мълчат, а и никой не ги пита. Впрочем, не е известно Йорданов да е напускал РБ. На сайта на “България на гражданите” той все още фигурира като координатор за Добрич.

По информация на “Барикада” в Плевен част от РБ също се подготвя да гласува за Цачева. Припомняме – и двата кмета на РБ са от “България на гражданите”, и за двата Борисов каза, че е загубил умишлено.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар