В категории:България

Добрич се самоощети с 4 милиона лева, престъпление… няма

Нарушения има, вреда има, виновни липсват, тъй като са с добри сърца

Може ли една община да наруши закона за обществените поръчки, да е санкционирана с 4 млн. лв., да трябва да ги плащат гражданите и да няма виновни? Да. Може ли въобще да няма престъпление? В България всичко е възможно.

Случаят е от Добрич. Скандален е, обаче и толкова тривиален, че мина-замина без медиите да му обърнат особено внимание.

Става дума за новото депо за смет в село Стожер. То обслужва цяла Добруджа, бе открито тържествено на 21 март 2015 г. от Бойко Борисов и министъра на околната среда Ивелина Василева. Стойността е 37 млн. лв., 31 млн. от тях са европейско финансиране. „В момента се работи по всички оперативни програми. Само тази година 5-6 милиарда лева ще разплатим по тях. Затова беше толкова важно да дойде правителство – да отвори всички европейски фондове след година и половина застой.

Защото няма ли пари, няма любов“, казва напомпано Бойко Борисов.

До него е кметът на Добрич Детелина Николова от ГЕРБ (днес областен управител). Добрич е водещата община в проекта.

През март 2015 г. Борисов откри тържествено депото в село Стожер. „Няма ли пари, няма любов“, каза той, заобиколен от две дами – кметът на Добрич Детелина Николова (сега областен управител) и министърът на екологията Евелина Василева.

Година по-късно нещата се оказват малко по-различни. Любов има, има и пари, обаче текат разнопосочно – одитната агенция за средствата по ЕС налага малко над 4 млн. лв. финансова корекция на проекта. Кмет вече е Йордан Йорданов (РБ). През февруари 2016 г. той съобщава, че санкцията е заради кратки срокове на провеждане на обществени поръчки (3. 9 млн. лв. за строително-монтажни работи и 180 000 лв. за надзор). Т.е. два от конкурсите са проведени твърде бързичко (стара практика в България). Йорданов пробва да опрости или намали санкцията, не успява, пред журналисти говори за кредит, с който да я погаси.

Нито тогава, нито сега община Добрич дава подробности – кои точно са обществените поръчки, участниците… Няма обяснения и защо сроковете не са били спазени според нормативните изисквания. Официалната информация сочи, че изпълнител на строителството на депото е обединение „Депо Добрич 2013″. В състава му влизат „Станилов“ ЕООД, италианската фирма „Данеко импианти“, „Пътно строителство“ АД, Добрич, „Холдинг пътища и инфраструктурни съоръжения“ ООД, София. Довеждащата инфраструктура е построена от дружество с членове „Пътно строителство“ АД, Добрич и „Пътища и мостове“ ЕООД – Варна. Оператор на депото пък е консорциум „РСУО – Добрич“.

През август 2016 г. Йорданов праща случая на прокуратурата. След 3 месеца проверка наблюдаващ прокурор констатира следното: одитът е факт, санкцията е факт, факт е, че са нарушени чл.28 и чл. 64 от Закона за обществените поръчки (касаят сроковете и доказването на способностите на кандидатите в конкурсите); престъпление обаче няма, тъй като комисията, провела процедурата, не е действала с умисъл; няма ли умисъл, няма престъпен състав, липсва и цел – никой не е искал да набави облага или нанесе вреда; отделно от това

одитът на такива поръчки бил толкова сериозен,

че никой не би си помислил да действа умишлено. Заради всичко това дело не е образувано.

Накратко – нарушения има, вреда има, обаче обвинени няма, няма и виновни. Няма ги, защото организаторите на обществените поръчки били с добри сърца. Сбъркали, но не нарочно.

Така в Добрич бе нарушен Закона за обществените поръчки. Какво остава за цяла България насред целия този строителен кипеж? Сериозен одит, сериозна прокуратура, сериозна липса на престъпления – добрите сърца в България се множат.

Оставете коментар