В категории:България

Тука има, тука нема кмет на СДС

От синята партия, която в последно време се трансформира до притурка на ГЕРБ, се похвалиха с градоначалник на областен град, спечелен без избори. Но радостта им бе кратка

„Исках да стана член на СДС, но нямах желание“

Вотът за местна власт в България предстои чак наесен, но от Съюза на демократичните сили се похвалиха, че вече имат кмет на областен град и без да са се явявали на избори. Радостта им обаче трая само няколко часа.

„Кметът на Добрич Йордан Йорданов стана член на СДС“ – новина с такова заглавие все още стои активна на сайта на партията. Публикувана е на 17 април вечерта, след среща във Варна между кандидатите на СДС за евродепутати и симпатизанти на партията от региона.

На сутринта, вероятно след разпращане от пресцентъра на СДС, новината е препечатана почти навсякъде. „СДС вече има кмет – на Добрич“, съобщава в-к „Сега“. Кметът на Добрич заряза Реформаторския блок и пристана на СДС, добавя „Банкеръ“.

Новината на сайта на СДС гласи още:

Аз съм дясно мислещ човек, заяви Йорданов във Варна, където обяви новината. По думите му обединението в обща листа на СДС и ГЕРБ е правилна стъпка, която засилва ролята и шансовете на управляващата до момента Европейската народна партия, да направлява по-нататъшното развитие на една обединена и силна Европа. Според него, процесът на партньорство на българските партии от семейството на ЕНП трябва да бъде подкрепен и това го е накарало да стане част от най-старата демократична партия в България – СДС.

Ето така легендарната партия, която не е печелила кметското място в Добрич от далечната 1991-а година, отново се сдоби с кмет!

Но радостта бе почти толкова кратка, колкото тази на футболен треньор след гол на отбора му, който малко по-късно се оказа отменен след видео повторение.

Ден по-късно, цитиран от „Дарик“, Йордан Йорданов вече твърди:

„Член съм на „Движение България на гражданите“ (ДБГ) и на Реформаторския блок“.

И докато пресцентърът на СДС все още настоява на своя сайт, че Йорданов е „обявил новината“ и разказва мотивите, които го накарали „да стане част от най-старата демократична партия“, според Йорданов… ставало дума просто за несподелени чувства:

„Радвам се, че от СДС ме подкрепят и сме обединени в Реформаторския блок. Радвам се, че ме чувстват като член на СДС“, добавя той, вече преспал, пред „Дарик“.

Все още се очаква коментар на новината от председателя на СДС Румен Христов, който вчера, съвсем конкретно и отвъд субективните „чувства“, приветства решението на Йорданов да стане член така:

Председателят на Съюза на демократичните сили коментира, че кметът на Добрич се присъединява към тях именно защото смята, че ЕНП е партията, която е допринесла много за развитието на регионите, включително и на Добрич. „Смятаме, че той е един достоен кмет, справи се отлично с мандата, който приключва наесен. Ще бъде подкрепен категорично на местните избори от нас“, казва Румен Христов, цитиран от „Банкеръ“.

Вече в новото му старо качество – на НЕчлен на СДС, Йорданов получи въпрос дали пък не би обмислил да подаде искане за членство в партията на Христов в бъдеще. „Член съм на ДБГ!“, отвръща той.

Член ли съм или не съм?

„Един човек върви зад мен. Обръщам се, а няма никой“, пееше някога Стефан Вълдобрев в своята култова песен „Аз ли съм или не съм“.

Не е ясно дали Йорда Йорданов харесва Вълдобрев, но в политическото му битие има симптоматични моменти на сходство с вълненията и раздвоенията на лирическия герой в популярната песен. Подобна на днешната история с главен герой Йорданов се разиграва и през 2016-та година, но тогава е замесено името на… ГЕРБ.

Избран за кмет като представител на Движение „България на гражданите“, успехът му предизвика огромна радост в Реформаторския блок. Заедно с избора на кмет за Плевен, също от РБ, случаят провокира такива триумфални изказвания от Петър Москов и компания, че премиерът Бойко Борисов е принуден да охлажда ентусиазма им: “Максимално дръпнах юздите на партията да не постигне по-големи резултати. Колко пъти отидох аз в Плевен или Добрич, или в Пловдив? Колко пъти?”, каза тогава Борисов, с което не съвсем деликатно намекна, че по същество е спомогнал успеха на тогавашните му партньори в Добрич и Плевен.

Година по-късно „добрината“ на Борисов получи своето обяснение. В разгара на президентската кампания, когато кандидатът на Реформаторския блок Трайчо Трайков не пестеше атаки и по адрес на ГЕРБ, кметът от РБ Йорданов се включи в кампанията на партията на Борисов. Той посрещна в кабинета си кандидата на ГЕРБ Цецка Цачева и втория човек в партията Цветан Цветанов, а за да не останат съмнения, че срещата не е случайна, пресцентърът публикува тържествена информация и снимки:

“В края на срещата кметът на Добрич Йордан Йорданов даде висока оценка за личностните и професионалните качества на Цецка Цачева. Той подчерта ролята ѝ в българската политика като първата жена председател на Народното събрание”.

Както „Барикада“ писа още тогава, победата на Йорданов на местните избори през 2015 г. може да се обясни не толкова с влиянието на ДБГ, чийто кандидат формално беше той, колкото на подкрепата на едри земеделски арендатори, гравитиращи около ГЕРБ, както и на членове на ГЕРБ в Добрич, които негласно са бойкотирали официалния кандидат на партията Детелина Николова. Бащата на добричкия кмет също е едър зърнопроизводител.

Днес Йорданов твърди, че било рано да се каже кой ще го подкрепи за втори мандат – макар вчера Христов да заяви, че СДС със сигурност ще направи това за него. Но дори и ако дотогава СДС случайно изчезне от политическото пространство или просто се разтвори в него като притурка на ГЕРБ, едва ли е трудно да се досетим чий кандидат ще се окаже Йорданов. Стига преди това да не изгърми с някой апартамент…

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар